Sirianul Omar Hayssam afirma, intr-o declaratie depusa la dosarul de terorism, ca s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, dupa rapirea jurnalistilor si ca acesta i-ar fi spus sa trimita in Irak 200.000 de dolari, iar el sa ramana in Romania. Informatia apare intr-un material realizat de reporterul Realitatea TV Ana Maria Roman. Pe de alta parte, potrivit aceleiasi surse, Hayssam sustine ca doctorul Mohamad Yassin, posesorul unei mari parti din averea sirianului, l-ar fi ajutat sa fuga din Romania.

Omul de afaceri sirian mai mentioneaza ca, in timpul arestului de la penitenciarul Rahova, adjunctul directorului acestei institutii il scotea din inchisoare pentru a-l duce la intalniri in oras. Intalniri de taina, cu ofiteri SRI, sau cu celebrul doctor Yassin, mostenitorul averii sale, intr-o cabana din padurea Baneasa. „Am parasit Romania cu ajutorul lui Yassin, care nu numai ca m-a sfatuit sa parasesc Romania, ci mi-a explicat problemele pe care le pot intampina daca raman. Ori voi fi rearestat, ori voi fi lichidat... Yassin mi-a bagat in cap ideea de parasire a Romaniei si mi-a pus la dispozitie toate metodele si mijloacele pentru a pleca“.

Conform actelor de la dosar, Omar Hayssam a facut declaratia anul acesta, in localitatea El Manieh, in fata unui notar, apoi a trimis-o in Romania. Sirianul mai spune ca singurul caruia i-a precizat exact traseul fugii sale este procurorul Ciprian Nastasiu. „In ziua in care am ajuns la Beirut, l-am contactat pe procurorul Ciprian Nastasiu si i-am spus locul in care ma aflam si modul cum am parasit Romania“. Dupa patru zile de la intalnirea cu Traian Basescu, intermediata de Mohamad Yassin, Mahmoud Omar, fratele lui Hayssam trimis in Irak a fost arestat si tinut in inchisoare 45 de zile. In acest timp, sirianul sustine ca a fost interogat de ofiteri SRI la o cabana de lemn din padurea Baneasa, si ca sa ajunga acolo, era scos din arestul de la penitenciarul Rahova. La unele intalniri au venit procurorul Ciprian Nastasiu, superiorul sau George Muscalu, dar si doctorul Yassin. „Am fost dus de directorul adjunct al penitenciarului, Marius Stef , la aceeasi cabana... Acolo mi-au cerut sa recunosc ca sunt ofiter al serviciilor secrete siriene si ca faceam spionaj in Romania in interesul Siriei si ca serviciile siriene au organizat rapirea jurnalistilor“.

Integral in Gardianul