Curand, patronii britanici ar putea sa le duca dorul romanilor care au ajuns in Marea Britanie (UK) sub forma unor „invazii“, „hoarde“ sau „inundatii”, asa cum numea presa britanica, pana de curand imigrantii. Guvernul Romaniei doreste intoarcerea acasa a medicilor, asistentelor si lucratorilor in constructii romani care lucreaza in UK, perspectiva ce ameninta interesele angajatorilor britanici, confruntati cu un deficit de forta de munca tocmai in privinta acestor profesii. „Ar fi ingrijorator pentru multe companii daca va fi o plecare masiva acasa“, a declarat un purtator de cuvant al FSB (Federatia Microintreprinderilor) din UK, citat de saptamanalul The Observer.

In urma cu doi ani, cu cateva luni inainte de aderarea Romaniei la UE, posibili imigranti romani erau descrisi in presa britanica drept „aducatori de SIDA si tuberculoza“ (The Sun), „oameni ai caror conationali ar vrea sa-i vada plecand” (The Daily Mail) sau erau invitati „Stati acasa, va imploram“ (The Mirror).

Publicatia britanica a bagat spaima in angajatori relatand despre intentia Ambasadei Romaniei de la Londra de a incepe o campanie pentru intoarcerea imigrantilor romani in tara de de origine, unde cresterea economica depaseste opt la suta, fata de cel mult 1,5 la suta, cat este asteptata sa fie in Regatul Unit. Iar ingrijorarea ar fi cu atat mai indreptatita, cu cat, potrivit The Observer, firmele de constructii mizau pe lucratori romani pentru pregatirea Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012.

Integral in Gandul.