Suplimentarile uriase se bazeaza pe un calcul potrivit caruia cresterea economica nominala din acest an ar depasi 24%, dupa cum reiese din Nota de fundamentare a apropiatei rectificari. Guvernul sustine ca Produsul Intern Brut (PIB) pe 2008 ar ajunge la suma de 505 miliarde de lei, fata de 404,7 miliarde lei in 2007. Documentul citat invoca o estimare a Comisiei Nationale de Prognoza, dar institutia in cauza ne-a informat ca nu a elaborat inca un studiu din care sa reiasa o crestere atat de mare a PIB.

"Cifrele sunt reale", ne-au asigurat, insa, reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor.

Veniturile bugetare estimate de Guvern vor creste cu aproape 5,6 miliarde lei, iar cheltuielile cu peste 6,4 miliarde lei.

Guvernul estimeaza ca PIB va creste cu aproape 25% in termeni nominali.

Rectificarea de toamna a bugetului pe 2008, care va fi discutata maine la Guvern, prevede o crestere a PIB cu 24,7% in termeni nominali, pana la 505 miliarde de lei.

Pentru a putea majora cheltuielile bugetare din ultimul trimestru al acestui an, guvernul prognozeaza ca produsul intern brut (PIB) pe 2008 va creste spectaculos, pana la incredibila suma de 505 miliarde de lei.

Avand in vedere ca PIB-ul anului 2007 a fost de 404,7 miliarde lei, putem spune ca economia Romaniei va avea – potrivit proiectelor guvernamentale – o crestere nominala de 24,7% in 2008 fata de anul trecut.

Cel putin, asa se prezinta cifrele in Nota de fundamentare a ordonantei care prevede noua rectificare a bugetului pe 2008 – document care va fi discutat in urmatoarea sedinta de Guvern si pe care "Adevarul" il prezinta, acum, in exclusivitate.

Cifra de 505 miliarde de lei este prezentata de catre autorii proiectului ca fiind estimarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), mai precis prognoza de toamna. Reprezentantii Comisiei nu au confirmat, insa, ca prognoza ar fi finalizata in acest moment.

Adevarul