Seful statului ar putea reprosa astazi, conform unor surse din Administratia Prezidentiala, in discursul pe care urmeaza sa-l rosteasca in fata plenurilor reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, adoptarea unor serii de legi „pentru clientii politici”. Este vorba despre legile pe care Traian Basescu a refuzat sa le promulge si pe care fie le-a returnat Parlamentului pentru revizuire, fie le-a atacat la Curtea Constitutionala.

Surse din Administratia Prezidentiala ne-au declarat ca nu este exclus, conform proiectului de discurs, ca seful statului sa le impute senatorilor si deputatilor ca au transformat, prin promovarea unor astfel de legi, Parlamentul national „intr-un Parlament al clientelei politice si al intereselor meschine personale ori de grup”.

Printre legile pe care presedintele le-ar include pe lista reprosurilor se afla cea pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, cererea de reexaminare asupra Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de actiuni detinute de stat la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, reprezentand 20% din capitalul social, catre Consiliul Local al Municipiului Constanta, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 91/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei sociale, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

Seful statului nu va ezita sa denunte in fata parlamentarilor „atacurile masive ale hidrei coruptiei” prin incercarea de a-l schimba din functie cu orice pret pe procurorul-sef al DNA, Daniel Morar. In discurs, Traian Basescu e pregatit sa-l atace pe ministrul Justitiei, dar si intregul Guvern pentru „propunerea indecenta” a numirii Monicai Serbanescu la sefia DNA, in pofida avizului negativ al CSM. Mai este de asteptat ca seful statului sa utilizeze cuvinte grele de catalogare a gestului ministrului Justitiei: „tupeu”, „obraznicie”. Nu in ultimul rand, presedintele va reprosa Parlamentului tentativa de incalcare a Constitutiei prin suprimarea prerogativei sale de a numi procurorii-sefi, ca urmare a amendamentului propus de Comisia juridica a Senatului la Legea organizarii judecatoresti.

Cotidianul