McCain confirma participarea la dezbaterea televizata cu Obama. Candidatul republican la presedintia Statelor Unite, John McCain, va participa in cele din urma la prima dezbatere televizata cu rivalul sau democrat Barack Obama, dupa ce solicitase o amanare, au anuntat consilierii sai de campanie. Miercuri, McCain anuntase ca isi suspenda campania din cauza crizei din sectorul financiar american si ceruse amanarea dezbaterii pana la gasirea unei solutii pentru remedierea acesteia. In confruntarea dintre cei doi rivali la Casa Alba, planificata sa aiba loc vineri seara, la Oxford, Mississippi, se prefigura o dezbatere concentrata pe politica externa, dar mai mult ca sigur problemele crizei financiare vor reprezenta principalul subiect de discutie, anunta BBC.

Prima iesire in spatiu pentru China. Timp de decenii, doar Statele Unite si Rusia aveau tehnologia capabila sa trimita un om in spatiu. Clubului select s-a alaturat insa si China in 2003, care apoi in 2005 a dus al doilea echipaj uman in spatiu. Sambata, China va incerca sa mai doboare un record, acela de a fi a treia tara din lume care trimite un om in spatiul cosmic, in afara rachetei. Iesirea va dura aproximativ 40 de minute si va fi facuta de unul din cei trei cosmonauti alesi dintr-un grup de piloti de vanatoare, relateaza StiintaAzi.

Walesa, amendat pentru ca si-a insultat un critic. Carismaticul lider al miscarii anticomuniste din Polonia, Lech Walesa, este nevoit sa plateasca o amenda de 7.500 de zloti (peste 2.000 de euro) pentru ca l-a insultat pe unul dintre cei mai virulenti critici ai sai, informeaza AFP. Cunoscut pentru limbajul sau colorat, Walesa l-a numit pe Krzysztof Wyszkowski drept "o maimuta care se barbiereste", "nebun" si "idiot bolnav", intr-un interviu difuzat in iunie 2005 la televiziuneaTVN24. Wyszkowski este unul dintre cei care au fondat sindicatul anticomunist Solidaritatea la inceputul anilor '80, alaturi de Walesa, si l-a acuzat periodic pe acesta din urma ca a fost agent al politiei secrete in perioada comunista. Walesa a fost initial condamnat in decembrie 2007 sa prezinte scuze public. Fostul presedinte polonez s-a conformat, prezentand scuzele pe site-ul sau de internet, dar Wyszkowski a considerat ca tonul era dispretuitor si a cerut o amenda.

Fortele Aeriene ale SUA au sanctionat 15 ofiteri vinovati ca au trimis Taiwan-ului componente de rachete nucleare. 15 ofiteri de rang inalt au fost sanctionati pentru ca au expediat, din greseala, un transport de componente de arme nucleare catre Taiwan, au anuntat oficialii Fortelor Aeriene ale Statelor Unite, potrivit CNN. Alti doi generali de armata au fost de asemenea pedepsiti pentru proasta gestionare a proviziilor de armament. Sanctiunile au fost aplicate proportional cu gravitatea faptelor, sustin cei care au anchetat cazul. Incidentul reprezinta insa doar una dintre multiplele gafe ale Fortelor Aeriene americane. Anul trecut, un bombardier a fost in mod gresit incarcat cu rachete nucleare si a traversat spatiul aerian al tarii.

Guvernul britanic discuta incadrarea drogului ecstasy la o categorie mai putin daunatoare. Reprezentantii unei asociatii ce ofera consultanta guvernamentala in privinta drogurilor reconsidera statutul drogului ecstasy si propun spre dezbatere incadrarea acestuia la o categorie mai putin periculoasa. Profesorul David Nutt, noul presedinte al asociatiei, a recomandat guvernului sa incadreze ecstasy in clasa C a drogurilor, categoria drogurilor cu risc redus, la sugestia mai multor experti. In prezent, ecstasy este incadrat la categoria A, impreuna cu heroina si cocaina, grupa ce contine drogurile cu factor de risc maxim. Politia britanica avertizeaza ca aceasta initiativa este foarte riscanta, scrie Reuters.