Bucurestencele invata cum sa-i stranga de nas pe violatorii care le agreseaza in scarile de bloc, pietonii vigilenti sunt instruiti cum sa scape nevatamati cand masinile vor sa intre-n ei pe zebra, iar navetistii cu autobuzul, care seara se intorc de la serviciu flamanzi, stresati si osteniti, sunt „programati” sa devina brusc vioi si sprinteni, atunci cand sunt talhariti.

Nu sunt basme, ci module din „Cursul de supravietuire urbana” al ofiterului basarabean Denis Cohaniuc, la care se pot inscrie locuitorii Capitalei pe care ii incearca un sentiment de jungla cand ies pe strada. Cursantii mai invata si cum sa transforme in arme de temut obiecte banale precum pepenele, lantisorul de la gat, cartea, umbrela, ceasul sau bricheta.

Prima oara

Un cetatean venit cu fiu-su de mana il intreaba pe portarul de la Grup Scolar Mecanica Fina: „Stiti unde-si tine rusul antrenamentele de supravietuire?” „Dati coltul, va strecurati pe langa cladire si vedeti sala de sport”. In sala, patru tineri imbracati in haine de camuflaj se incalzesc. Un tanar, slab si batos, cu ochi albastri si privire fixa, tuns periuta iese din rand si-i abordeaza cu o moldoveneasca presarata cu cuvinte rusesti. Omul isi face curaj si incepe cu subiectul: „De cativa ani, cartierul nostru a devenit foarte periculos. Cu ce ne poti ajuta?”. „Aici doar nu zburam, in rest facem tot”, raspunde „rusul”.

Integral in Gandul