Activitatea la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor Cluj este pe punctul de a intra în blocaj total. Si asta din cauza ca numarul solicitarilor de înmatriculare de masini a crescut considerabil de la mijlocul anului, în timp ce numarul angajatilor acestui serviciu este mult mai mic decât prevede legea.

Activitatea serviciului este complicata si de faptul ca oamenii sunt purtati de trei ori pentru a-si prelungi perioada de valabilitate a numerelor rosii de inmatriculare provizorie, când acest lucru ar putea fi facut o singura data.

Surse din cadrul Prefecturii, în subordinea careia se subordoneaza acest serviciu, sustin ca în jurul numerelor rosii s-a creat o adevarate afacere de sute de mii de euro la nivel national deoarece posesorii acestora nu mai sunt obligati sa le returneze dupa expirarea termenului de utilizare. Acest lucru avantajeaza, in primul rand, firmele care importa tabla de aluminiu necesara confectionarii numerelor rosii si care în acest context au asigurate permanent comenzi.

Pâna nu demult, numerele provizorii erau returnate la expirarea termenului de valabilitate Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor Cluj. Acum însa, la înmatricularea definitiva, posesorii de masini îsi pastreaza aceste numere.

Potrivit unor angajati ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative, de acest lucru profita firmele importatoare de tabla de aluminiu, necesara confectionarii numerelor rosii. Astfel, acestea sunt solicitate acum în mod permanent sa furnizeze materie, iar câstigurile sunt pe masura, mai ales ca tabla este adusa din Germania.

“De ce nu era bine sa refolosim numerele rosii pentru a nu fi obligati sa confectionam altele?’’, s-a întrebat un angajat al ministerului de resort. Pe de alta parte, spun politistii, faptul ca numerele provizorii rosii nu sunt retrase ar putea duce la folosirea acestora în mod fraudulos.

“Unii infractori pot gasi astfel de numere aruncate pe care sa le foloseasca în mod fraudulos. Le pot monta pe masina si pot merge în statia de benzina sa faca plinul, iar apoi sa plece fara sa mai plateasca. În astfel de cazuri, nu mai poate nimeni sa-i identifice”, a spus angajatul Ministerului Internelor si Reformei Administrative.

Gardianul