Noi date de pe Marte. Sonda Phoenix care exploreaza suprafata planetei Marte a descoperit surse de apa pe planeta rosie si a raportat chiar producerea unei ninsori, au declarat agentiei de presa AP coordonatorii stiintifici ai programului. Profesorul Peter Smith sustine ca, in ciuda faptului ca scoarta planetei are o alcatuire desertica, ipoteza prezentei vietii pe Marte devine din ce in ce mai plauzibila.

SUA elimina vizele pentru Ungaria. Cetatenii din Ungaria vor putea calatori fara viza in Statele Unite incepand cu luna ianuarie 2009, cand va intra in vigoare programul Visa Waiver. Acest sistem presupune eliminarea vizelor dar mentine totusi obligativitatea inregistrarii calatorilor cu 72 de ore inainte de intrarea pe teritoriul american. Acordul intre Ungaria si SUA va fi semnat cel mai probabil miercuri, anunta agentia de presa MTI.

O capsula ruseasca infirma ipoteza originii extraterestre a vietii. Doua roci cu organisme fosilizate au fost contaminate intentionat cu bacterii si apoi atasate scutului exterior al unei capsule rusesti ce a revenit in atmosfera Pamantului. Rezultatele arata ca fosilele au supravietuit, nu insa si bacteriile. Vine viata din cosmos sau s-a dezvoltat ea pe Pamant? Iata o intrebare fara un raspuns actual. Posibilitatea originii vietii extraterestre este insa cat se poate de reala, ne spun multi cercetatori. Nu numai ca am reusit sa identificam molecule organice in spatiul de dincolo de planeta noastra, dar am gasit meteoriti despre care unii cercetatori spun ca ar contine organisme extraplanetare fosilizate. Aceasta inseamna ca, daca o roca extraplanetara contine fosile de organisme vii, acestea pot supravietui temperaturilor peste o mie de grade care se formeaza la intrarea in atmosfera Pamantului. Pe de alta parte, vestea proasta este ca nici una dintre bacteriile Chroococcidiopsis cu care fusesera infestate rocile nu a supravietuit impactului. Bacteriile au fost practic prajite de vii, desi resturile carbonizate se puteau recunoaste, scrie Stiinta.info.

OSCE critica alegerile din Belarus. Opozitia din Belarus nu a reusit sa obtina nici un mandat in alegerile legislative de duminica. Observatorii OSCE sustin ca procesul electoral a fost lipsit de transparenta si au indicat posiblitatea savarsirii unor fraude. Anne-Marie Lizin unul dintre raportorii OSCE a afirmat ca „desi au fost depuse eforturi, exista ameliorari, in numararea voturilor exista destule elemente negative ca aceste alegeri sa fie considerate ca nefiind transparente. Ele nu corespund normelor OSCE“, scrie Reuters.

Razboiul cu terorismul considerat ineficient. Razboiul purtat de Statele Unite impotriva terorismului ramane fara efect sustine un sondaj de opinie comandat de BBC, citat de Le Monde. Potrivit studiului doar 22% dintre cei intervievati considera ca in urma razboiului impotriva terorismului puterea retelei Al-Qaida a fost slabita. 29% cred ca acesta campanie nu a avut nici un efect, in timp ce 30% apreciaza ca organizatia terorista a devenit si mai puternica. Sondajul, a fost efectuat pe un esantion de aproximativ 24.000 de persoane din 23 de tari.