Iata-l pe fostul presedinte PSD, Ion Iliescu, gata-gata sa fie martorul implinirii visului de aur al comunismului: acela de a deveni groparul capitalismului. Desi, odata cu varsta, Iliescu si-a tempereat nazuintele, sustine totusi ca piata, de una singura, nu-si mai poate rezolva problemele si ca-i este foarte necesar un umar de sprijin: acela al statului.

Cum vedeti, domnule Ion Iliescu, actuala criza economica americana si care credeti ca vor fi repercusiunile acesteia asupra economiei romanesti?

Criza este efectul noului complex de factori privind functionarea pietei si mai ales a pietei financiare, a sistemului bancar, desprins puternic de fenomenul economic. Pe de alta parte, toate analizele celor care urmaresc desfasurarea fenomenului de globalizare economica vorbesc despre defectiuni de fond ale economiei de piata, ajunsa in stadiul actual de dezvoltare, precum si de faptul ca singura, piata nu este capabila sa reglementeze un anumit ritm de dezvoltare. Nu orice crestere inseamna, pana la urma, dezvoltare.

Dezechilibrele majore de natura economica si sociala afecteaza si la nivel global si la nivel national viata. Analizele mai vorbesc si despre nevoia existentei unui factor de influentare, de corectare a pietei. Piata singura nu mai poate sa rezolve toate problemele zilelor noastre. De fapt s-a vazut acest lucru inca din anii ‘30. Iata ca, acum, pana si in SUA, factorii de decizie politica si statala au hotarat sa intervina. Nu gasesc calea corespunzatoare. In Europa sunt masuri similare. In Anglia doua banci au fost preluate de stat, in Germania exista masuri de interventie. Se pun, deci, niste probleme fundamentale de functionare a economiei si de regandire a parghiilor de actiune in raportul stat-piata, raportul economic-social si asa mai departe

Considerati ca economia de piata mai poate fi functionala sau ar fi necesara o anume planificare economica?

Nu despre asa ceva este vorba. Ceea ce am cunoscut noi a fost o cu totul alta extrema. Ignorarea si incercarea de substituire a pietei cu factorul subiectiv, cu factorul statal. Asta a fost cauza fundamentala a prabusirii sistemului de tip sovietic pe care l-am cunoscut noi. Dincoace, este vorba de cealalta extrema: a fetisizarii pietei si a capacitatilor ei, adica este vorba despre un neoliberalism care spune: “statul out, iar economia se regleaza de catre piata si regulile ei”. Aceasta este iarasi o extrema care se dovedeste, iata nerealista. Adevarul este undeva, la mijloc.

Gandul