Cu o zi inainte de sosirea lui Maroni la Bucuresti, Directia de Investigatii Antimafia (DIA) a publicat, luni, un raport care afirma ca numarul infractiunilor comise de romani a crescut in prima jumatate a acestui an, in paralel cu cresterea numarului imigrantilor romani dupa intrarea Romaniei in UE. Raportul pune pe primul loc incalcarea proprietatii, urmata de atacul la persoana, activitati de prostitutie si nerespectarea ordinii publice. Raportul semestrial al DIA a fost inaintat Parlamentului si Ministerului de Interne italian.

Documentul apreciaza ca a crescut specializarea romanilor in materie de fraude informatice ca si existenta unor retele internationale in acest sector. De asemenea, in privinta modului de operare, raportul constata evolutia de la structuri traditionale, cu capacitate mica de actiune, la grupuri organizate cu legaturi transnationale, mai ales in ceea ce priveste retelele de prostitutie. Infractorii romani se aliaza din ce in ce mai mult cu mafia albaneza, noteaza Il Messagero. In ceea ce priveste prostitutia, „se constata o impartire clara a sarcinilor: romanii se ocupa de gasirea tinerelor femei in tara sau in Republica Moldova, in timp ce albanezii par interesati mai mult de gestionarea logistica a exploatarii acestora”.

Tot luni a avut loc a doua runda de audieri in cazul lui Nicolae Romulus Mailat (foto). Principalul martor al acuzarii, Emilia Neamtu, care sustine ca l-a vazut pe Mailat la locul faptei, nu a fost prezent. Femeia a disparut din centrul de protectie unde a fost dusa pana la audieri. Prima audiere a avut loc saptamana trecuta, chiar in ziua in care Romania a lansat in Italia o campanie pentru imbunatatirea imaginii romanilor. Audierea a fost transmisa in direct pe micile ecrane. „Romulus Mailat s-a plictisit in timpul procesului in care este acuzat de uciderea Giovannei Reggiani”, relateaza La Stampa in editia de ieri. Urmatoarea audiere este programata pentru lunea viitoare. In octombrie 2007, carabinierii l-au arestat pe Mailat sub acuzatia ca ar fi ucis-o si violat-o pe Giovanna Reggiani.

Cazul a fost mediatizat pe larg si speculat in scopuri electorale. Tot atunci a fost aprobat si primul decret privind expulzarea imigrantilor, inclusiv a celor comunitari. Un alt caz a fost cel al lui Ioan Rus, acuzat ca a violat si injunghiat fiica unui diplomat. Incidentul a fost dezbatut amplu in campania electorala pentru primaria Romei. Presa din Peninsula prezinta consecvent infractiunile comise de romani. In weekendul trecut, Gazzetta del Sud a prezentat cazul unei femei care a fost batuta si jefuita de cativa tineri romani pe care i-a gazduit si i-a angajat pe langa casa sa.

Gardianul