Gimnastele chineze aveau varsta corespunzatoare la Olimpiada de la Beijing. Federatia Internationala de Gimnastica sustine ca gimnastele chineze care au obtinut aurul la Beijing aveau varsta corespunzatoare pentru a participa la Olimpiada intrucat "nu considera explicatiile si dovezile disponibile pana acum ca fiind satisfacatoare". Insa, exista inca semne de intrebare in privinta echipei care a participat la Jocurile Olimpice de la Sydney, in 2000, noteaza The New York Times.

Marea Britanie a decis sa evacueze copiii diplomatilor sai din Pakistan. Dupa atentatul cu bomba de luna trecuta de la hotelul Mariott din Islamabad, care s-a soldat cu 55 de morti, Ministerul de Externe britanic a hotarat sa ii aduca in tara pe copiii diplomatilor sai din Pakistan, anunta Reuters. Astfel, mai mult de 60 de copii britanici, cu varste sub opt ani, se vor intoarce acasa.

Pandemia de SIDA isi are inceputul in jurul anului 1908. Cercetatorii americani au declarat, miercuri, ca virusul HIV a inceput sa se raspandeasca in randul oamenilor inca de la inceputul secolului al XX-lea, in Africa subsahariana, o data cu aparitia primelor orase moderne in zona. Aceasta descoperire plaseaza originile virusului cu cateva decenii mai devreme decat se credea anterior. Estimarile anterioare faceau referire la anul 1930. Se pare ca virusul a fost transmis de la cimpanzei la oameni in sud-estul Camerunului, relateaza Reuters.

SUA isi pierd statutul de superputere. SUA incep sa isi piarda statutul de superputere mondiala, atat din cauza crizei economice, cat si a razboaielor din Irak si Afganistan. In acest context, americanilor le va fi mult mai greu sa pledeze pentru ideea unei economii de piata, intrucat propriul lor sistem economic s-a prabusit, scrie Paul Reynolds pentru BBC. Reynolds il citeaza pe John Gray, fost profesor la London School of Economics, care vorbeste despre sfarsitul erei in care americanii au detinut controlul, despre "autodistrugerea crezului unei piete libere", in contrast cu tarile cu o economie dirijata, care au reusit sa se reabiliteze: "astronautii chinezii ies in spatiu, in timp ce secretarul Trezoreriei americane este in genunchi". A venit sau nu "Apocalipsa americana"? Citeste mai multe in articolul lui Paul Reynolds, pe BBC.

Americanii au nevoie de mai multe trupe in Afganistan. Generalul David McKiernan a anuntat, miercuri, ca are nevoie de mai multe trupe si de alte ajutoare "cat mai repede posibil", pentru a putea contracara insurectiile din regiune. Acesta a precizat ca nu are nevoie doar de trupe, dar si de mai multa sustinere economica si politica. Potrivit unor surse oficiale, nivelul violentei a crescut cu 30% in Afganistan anul acesta, comparativ cu 2007, noteaza USA Today.

SUA poarta noi tratative cu Coreea de Nord. Asistentul secretarului de stat, Christopher R. Hill, a sosit, miercuri, in Coreea de Nord, intr-o incercare de a opri reactivarea programului nuclear al nord-coreenilor. Este foarte posibil ca Hill sa vina cu o propunere, potrivit careia Coreea de Nord va fi stearsa de pe lista tarilor care sustin terorismul daca se va supune unor verificari periodice efectuate nu de Washington, ci de China, scrie The New York Times.