O suta de zile i-au trebuit primarului Sorin Oprescu sa afle ceea ce stia tot satul. Ca traim intr-un haos urbanistic, ca firmele care se ocupa de strazile din Bucuresti nu-si respecta termenele, ca regiile de utilitati se apuca sa sape fix acele artere proaspat reabilitate sau ca stalpii din oras gem sub greutatea tonelor de cabluri amplasate ilegal de diverse firme de internet. La bilantul primelor trei luni de mandat Oprescu n-a avut cu ce sa se laude, prin urmare a citit 23 de pagini de „dezvaluiri“ despre starea orasului, asa cum a fost el lasat de guvernarile ultimilor 18 ani.

Nu-i ajunge mandatul pentru procese

Datele nu sunt noi, ele au aparut in presa de-a lungul anilor, iar solutiile anuntate ieri de primar sunt iluzorii sau de natura sa blocheze orasul si mai mult. Dupa ce a anuntat, in prima saptamana de mandat, ca reziliaza contractul cu firma care administreaza parcarile, Dalli, Oprescu a plusat ieri, la 100 de zile, cu rezilierea contractelor celor sase firme care din 2004 iau 20 de milioane de euro anual ca sa intretina 100 de bulevarde din oras. Considerate „firmele de casa ale PDL“, cele sase gestioneaza in prezent toate santierele din Capitala si nu au mai fost platite de trei luni de primarie, dupa cum a declarat, ieri, patronul Euroconstruct, Dan Besciu.

In cazul „Dalli“, dupa cum a recunoscut si primarul, lucrurile merg greu. In timp ce primaria tot depune acte in justitie, firma incaseaza bine mersi taxe de parcare in Bucuresti.

In cazul firmelor de asfalt, rezilierea in justitie a contractelor s-ar putea prelungi pe tot mandatul edilului, timp in care „daca face alte licitatii participam si noi la ele. Unde sa ma duc sa lucrez? Am 600 de angajati. Daca ii aduc la fereastra lui cu tot cu utilaje, zice ca a venit revolutia. Primaria nu are temei legal sa rezilieze contractele“, a conchis Besciu, care a motivat intarzierea in predarea lucrarilor prin lipsa de coordonare dintre primarie si regiile de utilitati.

Evenimentul Zilei