Victoria in 2004 la alegerile prezidentiale a "proatlantistului Basescu" a marcat momentul decisiv al retragerii Rusiei din Balcani, sustine analistul rus Alexandr Bovdunov in studiul intitulat "Politica externa a Romaniei in raport cu Rusia – sunt oare posibile schimbari?", publicat pe site-ul Geopolitica.ru.

Michael Radu, expert al Institutului pentru Politica Externa din Philadelphia, ne-a spus ca "alegerea presedintelui Basescu a directionat Romania spre SUA si Europa, insa acesta a fost rezultatul sentimentului istoric antirus si prooccidental al populatiei, nu doar o decizie personala". In plus, Michael Radu socoteste ca si "guvernul lui Emil Constantinescu a facut acelasi lucru", insa efectele au fost anulate din cauza "originilor comuniste ale lui Ion Iliescu, care explica atitudinea binevoitoare fata de Moscova a guvernelor sale".

La randul sau, Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, crede ca "observatia analistului rus este foarte corecta, pentru ca Romania putea sa devina membru NATO si sa joace totusi la doua capete". Romania s-a asezat in banca puterilor occidentale, sustine Armand Gosu, si nu a procedat la fel ca Grecia care, dupa ce a intrat in Alianta Nord-Atlantica, a continuat sa ramana prietena cu rusii. Expertul in spatiul ex-sovietic ne-a explicat ca "momentul de cotitura care a pus Rusia in dificultate in zona Balcanilor a fost amplasarea bazelor americane in Romania".

Analistul rus Alexandr Bovdunov mai observa ca, in 2004, Romania se declara un avanpost al atlantismului in regiunea Marii Negre si prim-bastion al Europei de Est. Cu toate acestea, Armand Gosu observa ca Romania nu a putut sa profite de pozitia privilegiata pe care o avea in Balcani in 2004: "Din pacate, coloana a cincea din Romania a transformat viata politica, iar Traian Basescu ajunge dupa patru ani de mandat in situatia ca niciunul dintre proiectele sale importante pentru aceasta regiune sa nu fie finalizate".

Romania Libera