La final de mandat, Nicholas Taubman apreciaza ca presa romaneasca este „suficient de libera“, ca economia este stabila si ca politicienii sunt la fel ca peste tot.

Ioana Lupea: In conformitate cu legislatia americana, alegerile din SUA vor marca sfarsitul mandatului dv. aici, timp in care ati avut posibilitatea sa cunoasteti Romania. Cum ati caracteriza activitatea dv. ca ambasador?

Ambasadorul Nicholas Taubman: Inca din prima zi foarte ocupata. Plina de provocari, Romania ofera ea insasi o multime de oportunitati in acest sens. Noi ne-am preocupat permanent sa raspundem acestor provocari si sa incercam sa ajutam acolo unde a fost nevoie.

Mircea Marian: Care a fost cea mai mare provocare a mandatului dumneavoastra?

Sa invat cum sa fiu diplomat. Activitatea mea anterioara a fost in sectorul privat, iar diplomatia a fost o parte a acelei activitati. Ca ambasador aici, sau la oricare alt post, nu poti sti ce provocari te asteapta, indiferent cat de mult studiezi inainte de ocuparea postului. Din acest motiv, cand ajungi in tara respectiva, incepi sa intelegi mai bine aceste provocari, telurile pe care le poti atinge, pe care tu, personal, vrei sa le atingi intr-un timp relativ scurt.

I.L.: Care este parerea dumneavoastra despre justitia romana? Va reusi ea vreodata sa eradicheze coruptia?

Nu veti eradica niciodata coruptia din aceasta tara. Nu o veti eradica niciodata din Bulgaria, Ungaria, Serbia, SUA ori Marea Britanie. Nu poti schimba natura umana, iar coruptia face si ea parte din natura umana. Poti doar sa o reduci si sa te asiguri ca, atunci cand este descoperita, este rapid pedepsita, iar persoanele vinovate sunt trase la raspundere.

I.L.: In SUA aveti politicieni de rang inalt inchisi pentru coruptie?

Presedintele Bush s-a aflat aici pentru Summitul NATO. Intr-o discutie informala cu presedintele Basescu, a precizat ca trei membri ai Congresului care au votat constant in favoarea sa si care i-au sustinut programele se afla in inchisoare pentru coruptie. In SUA, daca esti membru al Congresului sau angajat al oricarei institutii si se descopera ca esti corupt, in mai putin de sase luni ajungi in inchisoare.

M.M.: Atunci nu e normal sa ne intrebam de ce niciun demnitar inalt nu ajunge in fata instantei?

Este o problema in care doar Romania are drept de decizie. Depinde ce vreti sa faceti. Depinde ce vor alegatorii.

M.M.: Nu afecteaza acest lucru relatiile economice cu companii din toata lumea?

Bineinteles ca le afecteaza. Afecteaza si atitudinea tinerilor din Romania, care se intreaba „De ce sa votez? Platesc taxe, dar banii ajung in buzunarele politicienilor“. Spun acum ce am vazut la televizor, nu mi-am inchipuit aceste lucruri. Atat timp cat aveti aceasta atitudine, nu aveti un guvern credibil. Daca stiu ca esti corupt, nu cred nimic din ceea ce imi spui. In acest caz, tinerii nu se implica in procesul politic si este crucial ca ei sa se implice.

I.L.: Tema coruptiei nu mai este atat de populara potrivit cercetarilor, oamenii au votat la locale candidati anchetati de DNA, iar politicienii evita subiectul.

Aveti dreptate cand spuneti acest lucru. Daca alegatorii au hotarat sa tolereze coruptia, atunci nu ar trebui sa se planga de faptul ca taxele pe care le platesc ajung in buzunarul cuiva.

M.M.: Ce parere aveti despre Daniel Morar? Credeti ca ar trebui pastrat in functie?

Ni s-a parut ca si-a indeplinit cu succes sarcinile si s-a straduit din rasputeri. Insa guvernul roman este cel care va decide daca ii va fi prelungit sau nu mandatul.

M.M.: Ati avut cateva ciocniri cu politicieni romani: Bogdan Olteanu, Vadim Tudor. De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?

Nu am avut nicio ciocnire cu acesti politicieni, nu ma aflu aici ca sa am ciocniri cu cineva. Am vazut declaratiile lor si, asa cum am precizat inca de la inceput, am facut acele declaratii in calitate de prieten al Romaniei. Si acele declaratii aveau un rol constructiv, nu distructiv.

I.L.: Si ambasadorii din statele UE au vorbit despre problema coruptiei. Cu toate acestea, politicienii v-au raspuns numai dumneavoastra. De ce?

Motivul poate este acela ca reprezinta tari partenere UE. Stiu ca ati putea spune ca anumite persoane m-au criticat in presa. Insa eu nu ma simt jignit. Pot sa-mi dea tot felul de porecle, pot sa faca orice vor, tot nu ma ating aceste comentarii. Probabil veti crede ca nu-mi pasa. Nu este asa, sunt afectat. Daca cineva ar spune asa ceva despre mine in orasul in care locuiesc, as fi foarte suparat si as reactiona. Dar pe oamenii aceia ii cunosc de cand ma stiu. Acolo insa nu am nicio responsabilitate fata de Departamentul de Stat si pot spune orice doresc.

I.L.: Reprezentanti ai ambasadelor SUA si ale unor state UE au fost prezenti la dezbateri ale parlamentului si ale Consiliului Superior al Magistraturii legate de reforma justitiei. Aceasta prezenta a fost criticata ca o implicare in treburile interne ale Romaniei.

Romania nu este o insula. Daca legea nu este respectata, nu va puteti astepta ca alte tari - si aici nu vorbesc doar despre Statele Unite, sa-si incurajeze oamenii de afaceri si institutiile comerciale sau fortele armate sa vina sa investeasca.

Evenimentul Zilei