Ancheta procurorilor anticoruptie referitoare la privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) a continuat, ieri, prin audierea fostului director al institutiei, Gheorghe Mencincopschi. Dupa mai bine de doua ore de audieri, acesta a parasit sediul DNA, dar a refuzat sa faca vreo declaratie, multumindu-se sa spuna ca a dat niste declaratii.

Conform unor surse, declaratiile fostului director au fost date in legatura cu modul in care omul de afaceri Dan Voiculescu, cel care a cumparat ICA prin intermediul companiei Grivco SA, ar fi procedat la o majorare a capitalului social. Anchetatorii vor sa stabileasca modul in care acesta a contribuit la majorarea capitalului social al ICA cu contravaloarea unui cromatograf si a unui spectrograf atomic. Procurorii vor sa afle cum se explica diferenta intre momentul semnarii documentelor si furnizarea propriu-zisa a celor doua aparate, de doi ani.

In acest dosar, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a pus sub acuzare 27 de persoane implicate in privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare. Procurorii din cadrul DNA – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza “acte de urmarire penala in dosarul penal 84/P/2007, dosar in care se cerceteaza legalitatea modului de privatizare a Institutului de Cercetari Alimentare”. Potrivit DNA, pana in prezent au fost puse sub invinuire 27 de persoane, acuzate de spalare de bani si de subevaluare a activelor in cadrul actiunii de privatizare a ICA. “La acest dosar, procurorii au dispus conexarea unei alte cauze penale care a fost pe rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si care a fost declinata la DNA”, precizeaza sursa citata.

Licitatie cu cantec

Aceasta afacere a inceput in anul 2002, cand s-a emis HG 451/2002 prin care Institutul de Chimie Alimentara se transforma in societate comerciala, cu unic actionar statul roman, prin Agentia Domeniilor Statului (ADS), aflata in subordinea Executivului. Ulterior, Consiliul de Administratie al ADS a anuntat ca vinde Institutul de Cercetari Alimentare. La licitatie s-au prezentat doar doi actionari: GRIVCO SA, societatea detinuta de Dan Voiculescu, si Gheorghe Mencincopschi, directorul de atunci al ICA. In final, Dan Voiculescu a castigat licitatia, ar fi schimbat structura actionariatului ICA, a trecut 92 la suta din actiuni pe numele sau, iar diferenta - pe numele membrilor familiei sale, potrivit unor surse judiciare. La prima sa audiere, din 2 octombrie, Gheorghe Mencincopschi a spus ca privatizarea institutiei s-a facut legal, iar dosarul este unul politic. “Acest dosar are alte conotatii, are o conotatie politica, iar privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare s-a facut legal”. Directorul ICA a precizat ca nu el este cel care a facut privatizarea institutiei.

Gardianul