Salariile de top ale sefilor de agentii si autoritati aflate in coordonarea guvernului vor deveni de domeniul trecutului. Premierul Calin Popescu Tariceanu a convocat luni o intalnire cu ministrul muncii, secretari din stat din Ministerul Finantelor si seful cancelariei sale, Dorin Marian, alaturi de care a stabilit o serie de noi principii in baza carora vor fi remunerati supranumitii „baroni de agentii”. Astfel, in cadrul societatilor comerciale cu capital de stat, salarizarea urmeaza sa fie efectuata in functie de performanta.

In ceea ce priveste agentiile si autoritatile, salarizarea nu va mai fi stabilita prin negocieri in interiorul institutiei, ci pe baza unei grile. Mai mult, salariul sefilor de agentii si autoritati va fi stabilit la nivelul maxim al salariului unui secretar de stat, iar celelalte salarii din aceste institutii, la nivelul posturilor asimilate din ministere.

In prezent, conform unei ordonante de urgenta, aprobata de guvern la inceputul anului, un secretar de stat primeste incepand cu 1 octombrie o indemnizatie lunara bruta si impozabila de 6.691 lei. O alta noutate este si faptul ca un secretar de stat sau orice alta persoana nu poate sa faca parte din mai mult de un consiliu de administratie al unei societati la care statul este actionar sau al unei autoritati publice, potrivit unui comunicat al executivului. Aceste principii urmeaza sa fie prezentate marti in cadrul sedintei de guvern, in care cel mai probabil membrii executivului vor adopta o ordonanta de urgenta in acest sens.

Oficialii nu se arata afectati de micsorarea indemnizatiilor

Ziarul Gandul a incercat sa contacteze mai multi sefi de agentii si autoritati pentru a le afla punctul de vedere. Intrebarea pusa a fost urmatoarea: „Intentionati sa mai ramaneti la conducerea institutiei, in conditiile in care este probabil ca guvernul sa adopte o ordonanta de urgenta, potrivit careia salariul dvs. va fi diminuat pana la nivelul celui corespunzator unui secretar de stat?”

Dorina Isopescu, şefa Inspecto­ratului de Stat în Construcţii, ne-a decla­rat: “Nu am condus instituţia pentru salariu. Am şi nişte proiecte pe care le-am demarat. Sper ca până la sfârşitul mandatului să le îndeplinesc. Nu înseamnă că dacă mi se micşorează leafa îmi voi da demisia”.

Gandul