Judecator premiat de Securitate pentru colaborare. Fostul vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, judecatorul Stere Learciu, „a fost colaborator al Securitatii“. Aceasta este concluzia membrilor Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care i-au cerut Tribunalului Bucuresti sa dea un verdict in acest caz. Mai mult, judecatorul ar fi fost chiar premiat de Securitate pentru informatiile furnizate, fapt ce rezulta dintr-un raport din 31 mai 1985, cand Stere Learciu ar fi primit 300 de lei si „avizarea pozitiva pentru efectuarea de excursii turistice in URSS, impreuna cu sotia“, scrie EvZ.

„Omg, ma spameaza la fizica!“. Liceenii de astazi apeleaza la cuvinte putine, si acelea englezesti, ca pe Yahoo! Messenger, pentru ca asa-i „cool“. Lingvistii includ tendinta in categoria „moft“. Daca vrei sa patrunzi in lumea adolescentilor, trebuie sa stii cateva reguli de baza. Nu trebuie sa te lasi impresionat de nimic si, din cand in cand, e musai sa mai adaugi cate un „sec“ - cu sensul de „Ce faza seaca!“, „Whatever“ - „Ma rog...“ sau „Imi curg lacrimile in adidasi“. Daca ramai totusi impresionat de o faza „coolicioasa“, poti sa iesi in fata cu o replica de genul „Wow, you have a gun!“, un lalait „Oh my god“ sau „Laser!!!“. Pentru „foame“, ai la alegere: „Ai o ceata in burta, ca nu te gaseste foamea“ sau „Ai jale la stomac“; iar pentru lovitura poti folosi eternul „Headshot“, extras din jocurile cu impuscaturi. In curtea scolii anului 2008, peiorativul „taran“ are ca sinonime „ai chirpici printre degete“, „lopatar“ sau „barditar“. Unui „sarantoc“ ii vor „juca castanele in burta“, iar „bataia“ va fi mereu sora cu „A rupe fasu", scrie EvZ.

Despagubirile pentru malpraxis - acordate in functie de „valoarea sociala“ a pacientilor. Colegiul Medicilor din Romania va propune Ministerului Sanatatii ca despagubirile in cazurile de malpraxis sa se acorde in functie de valoarea sociala a pacientilor. „Mana mea sau ochiul meu costa mai mult decat al unuia care lucreaza la salubritate, de exemplu, si nu vreau sa fiu cinic cand spun asta. Vom propune ca nivelul despagubirilor sa se stabileasca la fel ca in practica judiciara, cum se face in accidentele de circulatie, cu limite si bareme. Si acolo se tine cont de profesia pe care a avut-o victima. Nu putem compara mana dreapta a unui medic cu a altuia, de alta profesie, pentru ca pana la urma oamenii pot cere oricat. Este vorba despre valoarea sociala a fiecarui om si exista o jurisprudenta in acest sens. Si in malpraxis vor fi niste tabele si criterii de despagubire. Se va pune problema cat as fi castigat in 20 de ani daca as mai fi avut mana dreapta”, a precizat dr.Gheorghe Borcean, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania, potrivit Gandul.

Asa arata autostrada din capul lui Oprescu. Primarul Capitalei a schitat traseul promisiunii sale electorale: autostrada suspendata. Specialistii apreciaza ca va costa intre 18 si 35 de milioane de euro/km. Autostrada suspendata va avea aproximativ 12 kilometri si o inaltime de minimum 10 metri. Pornind din nordul Capitalei spre est, ea se va desfasura, sub forma de inel, peste soseaua Petricani - calea Bucuresti-Constanta, apoi va cobori spre sud, pe deasupra strazilor Colentina, Doamna Ghica, Fundeni-Pantelimon, Morarilor, ajungand apoi pe Bulevardul 1 Decembrie, scrie Cotidianul.

Revolutia in educatie incepe cu 500 euro pentru fiecare nou-nascut. Comisia prezidentiala pentru invatamant a lansat strategia de aplicare a Pactului National pentru Educatie, asumat in aceasta primavara de toate partidele parlamentare. Desi au fost invitate sa colaboreze, PSD, PNL si PC au tacut malc. Strategia elaborata la Cotroceni isi propune sa modernizeze din temelii sistemul de invatamant. Una dintre masuri ar fi ca Guvernul sa deschida un cont bancar cu 500 de euro pentru fiecare nou-nascut, scrie Romania libera.

Romanii vor putea deconta cheltuielile medicale facute in Ungaria. In cadrul celei de a patra sedinte comune de guvern desfasurate marti, la Szeged, executivele ungar si roman au stabilit o serie de acorduri privind, printre altele, decontarea cheltuielilor medicale facute in Ungaria, recunoasterea diplomelor, achizitionarea vinietelor, interventia ambulantelor si a pompierilor din si in ambele tari, scrie Adevarul.

Ce s-a intimplat cu un cadou primit de la UE? Jumatate s-a furat si jumatate s-a bagat la campania electorala! Epopeea zaharului pe care Uniunea Europeana l-a facut cadou Romaniei continua! Si se combina cu epopeea fainii, alt dar venit de la milostiva UE. Strasnica gospodina, Romania si-a suflecat minecile si s-a pus pe treaba. Stiti ce-a iesit? Iata: zahar + faina + politician roman = O MARE GOGOASA ELECTORALA. V-am povestit mai deunazi cum Romania a beneficiat de un ajutor pentru persoanele defavorizate constind in 15.898 de tone de zahar si 9.000 de tone de faina. Din cadoul de zahar, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), care tine de Ministerul Agriculturii, a risipit aproape jumatate, adica 6.360 de tone, pentru operatiuni de ambalare, scrie Academia Catavencu.

Interviul lui Istodor: Cristian Preda, consilier la Basescu: "Guvernare minoritara? La Tariceanu, a fi liberal nu insemna neaparat a fi si democrat". Nu stii de unde sare iepurele in presa. Dupa scandalul ridicarii la cer a pensiilor parlamentarilor, a pensiei lui Geica, a salariilor din Regiile Autonome, hop, a sarit iepurele salariilor indecente ale consilierilor lui Basescu. Cristian Preda e cel mai indecent, scrie Academia Catavencu.

Reporter: Citi bani cistigi in viata asta? Meriti tu atitia bani?

C.P.: Am doua joburi: sint profesor la Universitate de aproape doua decenii si consilier al Presedintelui de aproape doi ani. Ca profesor, cistig mai putin nu doar decit un profesor din Belgia sau Italia, dar si decit un universitar din Senegal. Ca sfetnic al Presedintelui, sint platit de vreo 8 ori mai putin decit un consilier de la Elysee. Nimeni nu va spune vreodata ca merita mai putini bani decit cistiga. De fapt, nu e vorba despre merit, ci despre resurse ale economiei si despre o anumita perceptie a relatiilor dintre profesii.

Citeste in Revista Presei si:

Cate gunoaie poate cara Basescu? (de Mircea Marian)

Can’t buy my vote? (de Cristian Pirvulescu)

Cum si cand ne rastim la Europa? (de Cristian Ghinea)