Adolescentii vorbesc pe messenger despre sinucidere si sex. Parasiti de parinti, adolescentii vorbesc pe messenger despre automutilare sau «distractii» in grup. „Cf mah vr s vb q min k ma spr dk nu vb“? „Am trb”! „k” sau „Mah ma sunat unu”, „Si c tia zis?” „Nuj k nam vazut”. Limbajul generatiei messenger este extrem de cunoscut. Daca, in urma cu zece ani priveam uimiti la aceste doua dialoguri, acum, desi suferim pentru limba noastra cea frumoasa, ne-am obisnuit. Si, daca ar fi sa facem putin haz de necaz, putem elogia prezenta cat mai frecventa a literei „k”, in alfabetul romanesc. Din pacate, nu este totul K, adica OK. Dialogurile tradeaza insingurare, tristete si teama. Pentru multi adolescenti, singurele modalitati de a-si aduce aminte de parinti sunt cardul si messengerul. Cel din urma poate face surprize celor care nu stiu sa il foloseasca. In aparenta un simplu program de chat, mess-ul poate stoca toate discutiile intre persoane daca acestia activeaza optiunea de a le salva pe calculator. Acest lucru devine periculos atunci cand, odata salvate, mesajele pot fi descoperite de alti utilizatori, scrie Gardianul.

S-a surpat imediat dupa inaugurare. Masini avariate grav pe pasajul de la Bascov, din cauza lucrarilor facute de mantuiala. Nici n-a fost bine inaugurat pasajul rutier de la Bascov (Arges), cu taiat de panglici si tam-tam-ul de rigoare, ca au si aparut primele probleme. Desi termenul de garantie al lucrarii este de doi ani – cam tot atata cat al unui filtru de cafea ori al unui fier de calcat – pasajul rutier respectiv a rezistat doar ceva mai mult de jumatate de zi. Capacele gurilor de canal de pe caile de rulare n-au facut fata traficului si au inceput sa iasa din locasurile lor. Asa ca, miercuri noapte, patru autoturisme au fost destul de grav avariate de capacele care incepusera sa topaie pe benzile de rulare. O masina s-a ales cu spoilerul si cu baia de ulei facute tandari, alteia i s-a spart baia de ulei, dar si radiatorul. Cel mai norocos a fost un pitestean, care a intrat cu rotile masinii in gura de canal de pe care capacul plecase la plimbare si s-a ales numai cu o anvelopa distrusa si o janta „mototolita” ca o batista. In cursul zilei de ieri, se lucra de zor la repararea gurilor de canal facute de mantuiala. Pasajul a fost executat de consortiul italian Italstrade si Astaldi, care a castigat licitatia avansand suma de 7,2 milioane de euro. In final, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a platit consortiului italian aproape 14 milioane de euro, pe motiv ca in perioada executarii lucrarii preturile materialelor de constructie ar fi crescut, informeaza Gardianul.

Basescu tine profesorii in suspans. Seful statului trebuie sa anunte vineri daca promulga sau nu legea majorarii salariilor profesorilor. Seful statului ar urma sa anunte in cursul zilei de astazi decizia sa cu privire la promulgarea sau la trimiterea la Parlament pentru reexaminare a legii prin care profesorilor li se maresc salariile cu 50 la suta. Conform prevederilor constitutionale, vineri expira termenul pana la care presedintele Romaniei este obligat sa anunte daca iscaleste decretul prezidential de promulgare sau, dimpotriva, daca isi pune apostila pe cererea de reexaminare a aceluiasi text, adresata Parlamentului. Nu e clar ce anunt urmeaza sa faca in cursul zilei de vineri, avand in vedere afirmatiile contradictorii ale celor care au discutat cu el despre acest subiect, scrie Cotidianul.

Generatia Revolutiei vrea sa invete comunismul. De teama ca istoria se va repeta, liceenii nascuti in ’89 vor sa-l cunoasca pe Nicolae Ceausescu si din manuale, nu numai din amintirile parintilor si ale bunicilor. La 18 ani de la caderea comunismului, elevii de-o varsta cu democratia romaneasca fac cunostinta cu Ceausescu printr-un curs numit „O istorie a comunismului din Romania“. Manualul, intocmit de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, va fi optional pe bancile elevilor de clasele a XI-a si a XII-a incepand de anul viitor. Ieri, la Liceul „Ion Neculce“ din Capitala, elevii au dezbatut necesitatea studierii comunismului in scoli. Au votat, democratic, iar rezultatul a fost „pentru“, scrie EVZ.

ALTA VICTORIE: Omul care a invins banca, varianta clujeana.EVZ a mai gasit un roman care a castigat un proces cu o institutie bancara. Arthur Mihaila este lector universitar la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca si, in urma cu doi ani, a luat un credit de 45.000 de lei de la Banca Ion Tiriac, actuala UniCredit Tiriac. In luna decembrie 2007, Mihaila a primit o adresa prin care era instiintat ca dobanda la credit se micsoreaza. In schimb, comisionul de administrare era majorat substantial, de la 0,1% pe an la 0,5% lunar. „De la un comision de 44,6 lei pe an, mi s-a impus sa platesc 213,6 lei in fiecare luna. Dar in contractul pe care l-am semnat cu banca se arata doar ca dobanzile pot fi modificate, iar comisioanele, nu“, a spus Mihaila.

„Eu sunt un puisor, el e un lup“. „Vedetele care vor impanzi Parlamentul”, cu care ne speriau adversarii votului uninominal, sunt doar cateva si pornesc, in cele mai multe cazuri, cu sansa a doua in fata adversarilor lor mult mai harsaiti intr-ale politicii. „Cateodata, cate un clovn este bun si in politica” (Theodor Stolojan). Vedeta politica sau vedeta populara? Cu cine veti vota in noiembrie? In meciul uninominal care sta sa inceapa, exista cateva colegii aprig disputate. Pentru ele se vor bate atat vedete populare, adica oameni de televiziune, cantareti, actori, cat si vedete politice, oameni obisnuiti cu viata parlamentara sau de partid. Si unii, si altii spun cu tarie ca nu se tem de confruntare: vedetele de la televizor isi acuza contracandidatii politicieni ca nu au facut nimic, pana acum, pentru romani, iar politicienii ii privesc de sus pe actori si cantareti, considerand ca simpla notorietate nu e de ajuns pentru a face treaba in Parlament. Recent, Theodor Stolojan afirma, referitor la aceste dueluri electorale, ca „pentru toti cei care nu au notorietate, e o sansa sa capete notorietate, sa-i cunoasca lumea, eventual sa-i aleaga. Si pe un clovn il cunoaste lumea, face o munca utila. In politica e mai complicat, dar cateodata un clovn e bun si in politica”. Lupta dintre politicieni si vedete aduce in prim-plan doua categorii de argumente: „eu sunt mare artist, pe mine ma cunoaste lumea, sunt apropiat de oameni” si „eu am experienta, stiu cum se face politica, oamenii vor aprecia mai mult proiectele mele”, scrie Gandul.

Eurofighter pluseaza cu pachetul promotional „avioane si elicoptere“. O varianta agreata este si aceea ca Romania sa cumpere cu jumatate din suma de 4,5 miliarde de euro elicoptere Augusta sau EADS. In plus, concernul este pregatit sa accepte si un contract mai mic cu 500 de milioane de euro. Batalia pentru obtinerea contractului de 4,5 mi­­liar­de euro pentru modernizarea flotei militare aeriene a intrat intr-o noua faza: cea a bonusurilor. Oficiali ai Eurofighter au promis construirea unei fabrici de autoturisme Fiat in Romania, in eventualitatea in care tara noastra ar opta pentru avionul de 100 de milioane de euro bucata. In cadrul unei conferinte de presa organizate pentru anuntarea incheierii unui acord de colaborare intre Finmeccanica (partener in concernul Eurofighter) si Aerostar Bacau, reprezentanti ai companiei italiene au lasat sa se inteleaga ca oferta Eurofighter poate fi mult imbunatatita. Oferta oficiala este 48 de avioane pentru 4,5 miliarde. Dar, „daca bugetul alocat de Guvern pentru inzestrarea Fortelor Aeriene va fi de 4 miliarde, vom vedea ce putem face. Este o competitie dura si vom face tot posibilul sa o castigam”, a spus Giuseppe Paoletti, director de campanie Eurofighter pentru Ro­ma­nia. Principalii concurenti ai concernului Eurofighter pentru acest contract sunt americanii de la Lockheed Martin (cu modelul F16) si suedezii de la Saab (cu Gripen) scrie Gandul.

Traian Basescu i-a replicat presedintelui Ungariei: „autonomie la Odorheiu Secuiesc ca la Caracal”. Presedintele Ungariei ceruse infiintarea „regiunii de dezvoltare Tinutul Secuiesc". Joi seara, presedintele Traian Basescu s-a aflat, pret de circa doua ore, la Miercurea Ciuc, unde a tinut sa raspunda cu o vizita oficiala „fulger” vizitei private de 5 zile pe care omologul sau ungar Solyom Laszlo o efectueaza in judetele Covasna, Harghita si Mures, pentru comemorarea revolutiei antisovietice din 1956 din Ungaria, devenita una dintre cele trei sarbatori nationale ale maghiarimii. Prezenta lui Traian Basescu alaturi de Solyom Laszlo a insemnat si o premiera istorica: pentru prima data, la o comemorare de catre maghiarii din Romania a revolutiei de acum 52 de ani de la Budepesta a fost intonat si imnul Romaniei si a putut fi vazut fluturand si tricolorul romanesc. Chiar daca s-a ferit sa pronunte in discursul sau cuvantul „autonomie”, presedintele Ungariei s-a dovedit a fi pe aceeasi lungime de unda cu propagandistii autonomiei teritoriale a asa-zisului Tinut Secuiesc, insistand pentru transformarea acestuia intr-o regiune de dezvoltare distincta. „Daca Tinutul Secuiesc formeaza pana in zilele noastre o unitate istorica, este de apreciat solicitarea de a crea un cadru administrativ adecvat, care sa corespunda acestei unitati existente si care sa asigure dezvoltarea ei in continuare. E vorba de crearea unei regiuni de dezvoltare in Tinutul Secuiesc, ceea ce consider ca este echitabil si realist. Tinutul Secuiesc, ca si alte zone locuite de maghiari din alte tari, este aparat de acel principiu din dreptul international care interzice schimbarea relatiilor interetnice, dar este nevoie de mai mult decat atat pentru maghiari de aici”, a spus Solyom Laszlo, citat de Gandul.

Politist acuzat de proxenetism – lasat liber de judecatori. Probele aratau ca agentul era protector si furnizor pentru un bordel din Timisoara, dar Tribunalul nu a fost convins de vinovatia politistului. Un politist a lesinat ieri de trei ori pe holurile Tribunalului Timis, pana sa ajunga in fata judecatorilor care urmau sa hotarasca daca ii dau sau nu mandat de arestare. Agentul Vasile Dragan fusese pus sub acuzare cu o zi inainte, pentru proxenetism, trafic de minori si trafic de persoane, insa procurorii nu reusisera sa il duca in fata instantei: in timpul audierilor de la sediul DIICOT, politistul a acuzat dureri in piept si a fost dus la spital. Agentul Dragan, de la Sectia 4 din Timisoara, a fost pus sub filaj dupa o ancheta a politistilor de frontiera din Timis. Acestia prinsesera in flagrant un patron de bar din localitate, in timp ce vindea cu 800 de euro o prostituata, unui agent sub acoperire. In timpul investigatiilor au aparut tot mai multe probe care dovedeau faptul ca traficantul de persoane beneficia de sprijinul agentului Dragan, informeaza Gandul.

Alocatia cainilor, mai mare decat cea a copiilor. Un copil primeste de la stat o alocatie lunara de 40 de lei, in timp ce pentru un maidanez autoritatile cheltuiesc intre 400 si 750 de lei. Locuitorii de la oras platesc lunar bani grei pentru strangerea cainilor vagabonzi. Primariile ii irosesc, fara ca problema sa fie rezolvata. 750 de lei pe luna. Atat platesc localnicii din Radauti pentru intretinerea unui caine comunitar intr-un adapost. Cel putin asa reiese din facturile eliberate de societatea „Servicii Comunale” pentru primaria din localitate. Astfel, ingrijirea celor 80 de caini aflati la padoc este taxata cu 60.000 de lei lunar, ceea ce inseamna in medie 750 de lei pe cap de maidanez. Primarul Aurel Olarean spune ca s-a speriat de facturile primite si a refuzat sa le achite. „Pentru caini n-am bani. Sunt pensii de 500 de lei, si eu sa dau 150 de euro pentru un caine? Nu-mi permit luxul asta!”, a declarat Olarean, citat de Adevarul.

Basescu goleste butoaiele cu tuica ale taranilor de dragul UE. Presedintele a respins o lege care intentiona sa elimine accizele pentru cantitati de pana la 250 de litri de tuica destinate consumului propriu. Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea legii privind exceptarea de la plata accizelor a productiei de tuica si rachiuri din fructe de pana la 250 de litri pentru gospodarii individuale, sustinand ca prevederea nu este conforma legislatiei UE si Tratatului de Aderare, scrie Cotidianul.

„Big Brother“ cu binoclul la Timisoara. Timisorenii care trec prin Piata Victoriei sunt supravegheati, pas cu pas, de un tanar cu binoclu si cu statie de emisie-receptie. Desi arata ca un adolescent pus pe sotii, Iasmin Boghici este, de fapt, in timpul serviciului, iar misiunea lui este aceea de a-i descoperi de la inaltime pe potentialii infractori. Asta pentru ca, de la inceputul acestei saptamani, autoritatile locale si Politia Comunitara au decis ca postarea unui agent in balconul Operei poate reduce numarul de infractiuni, informeaza EVZ.