Turnatori cu roba: mana Securitatii a ajuns in Justitie O serie de inalti magistrati romani au colaborat cu organele de Securitate ale regimului comunist inainte de a imbraca roba de judecator. Dosarele lor au ajuns in instanta, care urmeaza sa decida natura colaborarii. In urma analizei dosarelor intocmite de Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii pentru sase magistrati, Cotidianul va prezinta un tablou mai larg al felului in care judecatorii de azi erau recrutati de Securitate si in care s-au achitat de instructiunile primite din partea acesteia. Ordine, angajamente, note informative si rapoarte, toate creioneaza un peisaj in care figuri-cheie din sistemul judiciar de dupa 1989 fusesera aservite regimului comunist.

Horatiu Malaele, „turnat“ la Securitate dupa spectacole Actualul sef al Directiei de Cultura Vrancea, Paraschiv Usturoiu, „l-a turnat“ la Securitate pe cunoscutul actor Horatiu Malaele, in aprilie 1988, dupa ce acesta din urma a sustinut un recital la Focsani. Descoperirea a fost facuta de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care le cere acum magistratilor Tribunalului Bucuresti sa constate ca Usturoiu a fost colaborator al Securitatii. Procesul va incepe pe 18 noiembrie, scrie EvZ.

Dificila mostenire lasata de George W. Bush Dupa opt ani petrecuti la Casa Alba, Bush lasa in urma o America slabita si contestata pana si de aliati, precum si o criza financiara care afecteaza deja intreaga lume. Presedintele american Bush lasa succesorului sau o mostenire complicata: razboaiele din Irak si Afganistan, dosarul nuclear iranian, economia intr-o stare jalnica. Democratul Barack Obama sau republicanul John McCain vor prelua fraiele unei superputeri slabite, cu serioase semne de intrebare despre propriile-i forte si cu o influenta disputata in intreaga lume, inclusiv de catre aliatii cei mai apropiati, relateaza EvZ.

Chirias in garile CFR-ului Una cate una, garile sunt vandute sau inchiriate pe sume modice si ajung case de locuit, carciumi sau material de constructii pentru hoti. In Romania se poate trai oriunde, chiar si in gari. Lenjeria care atarna pe sarma la uscat, mirosul de mancare sau trenurile care opresc mai incolo de gara pentru a nu deranja chiriasul nu mai surprind pe nimeni. In pragul falimentului si departe de a arata precum suratele lor din Europa civilizata, CFR-ul inchiriaza din spatiul si asa prea mic unor „investitori“ care ulterior blocheaza accesul calatorilor pe peron. Motivul este simplu: „Gara s-a privatizat!". Altele, in schimb, s-au transformat in dormitoare pentru propriii angajati sau pentru solicitantii de locuinte sociale. In Gara Titan Sud, din Bucuresti, la etaj, zece familii, toti CFR-isti, locuiesc cu chirie, in schimbul unei sume modice: cinci lei pe luna, adica echivalentul unui pachet de tigari. Singurul tren care mai opreste in gara de la Republica este personalul de Oltenita, afirma Evenimentul Zilei.

Universitatile romanesti, invizibile in lumea virtuala Universitatile romanesti stau prost nu numai in clasamentele mondiale ce privesc prestigiul academic, ci si in ierarhia vizibilitatii oferite de paginile electronice. Doar 14 universitati din cele 83 de institutii de invatamant superior autohtone acreditate figureaza in topul mondial al primelor 4.000, in ceea ce priveste performanta site-urilor oficiale. Ocupand pozitia 925, Universitatea Politehnica Bucuresti este singura care figureaza in primele o mie, Universitatea din Bucuresti clasandu-se pe locul 1.108, iar Universitatea „Babes-Bolyai”, pe 1.158. La nivel de tara, Romania ocupa ultimul loc in Europa, in privinta numarului de universitati prezente in Webometrics Ranking, cu mult in urma Cehiei (ce figureaza cu 39 de universitati intre primele 1.000), Poloniei (11) si Ungariei (5), relateaza Gandul.

Confuzie si dezordine in marile banci Reporterii „Gardianul” au facut o vizita cu camera ascunsa la trei dintre marile banci din Romania pentru a vedea cat de transparenti sunt in privinta detaliilor. In editia de astazi va prezentam doar una dintre cele trei discutii avute cu reprezentantii celor trei banci. Daca pana acum trei luni, te loveai cu nasul de multitudinea de fluturasi cu oferte de creditare, atunci cand intrai intr-o institutie bancara, azi acestea lipsesc cu desavarsire. Iar daca, la cerere, un angajat iti face o favoare de a gasi unul, sa nu te astepti ca informatiile sa fie valabile. S-a intamplat la prima vizita pe care am facut-o la sediul unei banci de pe Calea Mosilor. Acolo am fost intampinati de ofiterul de credite, care la auzul cererii noastre (credit ipotecar), a preferat sa ne conduca la directorul sucursalei. Asteptarea a durat doua minute, timp in care am cules pliante cu informatii despre serviciile bancii. Am constatat cu uimire ca, odata intrati la acesta, pliantele ne-au fost luate pentru a fi puse deoparte. Directorul institutiei si-a scuzat gestul si a spus ca acestea nu contin informatii valabile. Apoi, a inceput discutia despre creditul ipotecar.

Pelerinaj cu capete sparte la moastele Sfantului Dimitrie Multi dintre romanii veniti la acest sfarsit de saptamana pe Dealul Patriarhiei sa se inchine la Moastele Sfantului Dimitrie Basarabov s-au ales cu capul spart, cu mainile sau picioarele rupte. Din cauza imbulzelii, voluntarii de la Crucea Rosie au intervenit pentru a acorda prim ajutor in mai mult de 400 de situatii. Multi romani au demonstrat in ultimele patru zile ca sunt dispusi sa faca orice, chiar sa-si puna viata in pericol, pentru a ajunge mai aproape de Cel de Sus, scrie Romania Libera.

Medicamente care te otravesc Efectele adverse ale tratamentelor reprezinta a cincea cauza a deceselor din spitale, arata un raport citat de presa europeana. Reactiile adverse ale medicamentelor sunt monitorizate de agentiile de profil internationale, dar sunt tinute secret. Rapoartele despre reactiile adverse ale medicamentelor, realizate constant de medici, nu au fost facute publice pana acum. O echipa de jurnalisti din Danemarca, Olanda si Belgia a descoperit ca, in raporturi, se vehiculeaza cifre ingrijoratoare: efectele adverse ale medicamentelor reprezinta a cincea cauza a deceselor inregistrate in spitale, arata publicatia „EUobserver”, informeaza Adevarul.

Campania de promovare a romanilor in Spania, sabotata de PD-L La evenimentul din Castellon de lansare a campaniei „Hola, soy Rumano“ au participat mai putin de 300 de persoane, desi Marius Mihalache si Ovidiu Lipan Tandarica, Mircea Baniciu&Pacifica, dar si formatiile de dans traditional si modern au facut un spectacol exceptional, iar organizarea a fost buna. Orasul este un pol al imigratiei romanesti in Spania unde traiesc 30.000 de conationali, dar o parte din publicul care intentiona sa participe la evenimentul organizat de Guvern pentru promovarea imaginii romanilor in Spania a fost deturnata de simpatizantii PD-L la un spectacol concurent. Dupa putin timp de la inceperea spectacolului, sustinatorii PD-L si-au facut aparitia in mijlocul oamenilor, unde au distribuit stegulete si esarfe portocalii si si-au prezentat propria oferta de divertisment - o reprezentatie artistica organizata in acelasi timp, la nici 10 metri de locul in care avea loc spectacolul „Hola, soy Rumano“. Dupa ce au fost invitati sa paraseasca zona in care se desfasura actiunea platita din bani publici, pedelistii au continuat sa imparta materiale promotionale la intrare. Un sustinator al PD-L care a refuzat sa se prezinte i-a invitat pe unii dintre jurnalisti „la standurile noastre, nu la evenimentele organizate de Petre Roman (Inalt Reprezentant al Guvernului pentru romanii din strainatate - n.r.), scrie Cotidianul.

Citeste in Revista Presei si:

(Ab)uz de fals (de Radu Paraschivescu)

Infatigabila ascensiune a domnului Vacaroiu (de Tom Gallagher)

Economia de Mioveni-Dabuleni (de Traian Ungureanu)