ORF: Romanii care lucreaza in strainatate, expusi accidentelor de munca

Romanii care lucreaza in strainatate sunt adeseori expusi accidentelor de munca. Daca lucreaza ilegal, situatia se complica, pentru ca asigurarile de sanatate nu acopera, sau doar in parte, cheltuielile de tratament si spitalizare. Saptamana trecuta, doi romani din Austria au fost victime ale accidentelor de munca.

Site-ul televiziunii austriace ORF relateaza despre un padurar de 34 de ani, din Romania, peste care a cazut un copac. Barbatul a suferit grave leziuni la torace si plamani, a fost ridicat cu elicopterul Salvarii austriece si transportat de urgenta la spitalul din Graz. La Zerlach, tot in Austria, un roman de 42 de ani lucrand la negru la o ferma de animale a fost strivit intre rampa de incarcare si remorca tractorului unde urmau sa fie incarcati porci. Fermierul, care manevra tractorul cu spatele, nu l-a observat pe barbatul de langa peretele rampei si a reactionat doar la strigatele disperate ale acestuia. Romanul a suferit multiple fracturi de coaste si a fost internat la spitalul din Wagna, unde angajatorul sau l-a dus de urgenta. (Dani Rockhoff – Germania)

El Pais: Oile spaniole au marsaluit pe strazile Madridului

Oierii spanioli si turmele lor au umplut duminica strazile din Madrid, capitala Spaniei, in cadrul unui mars menit sa atraga atentia asupra numarului acestora din ce in ce mai mic. Pastorii au cerut autoritatilor spaniole protejarea vechilor rute de transhumanta, amenintate de dezvoltarea continua a oraselor, scrie El Pais. Demonstratia pastorilor coincide cu evenimentul anual al migratiei turmelor de oi din regiunile inalte ale pasunilor alpine, unde au stat pe timpul verii, in zonele joase de campie, unde urmeaza sa ierneze. De secole intregi, pastorii spanioli si turmele lor au avut acces de-a lungul unor rute care insumeaza circa 125.000 de kilometri, dar acum imaginea turmelor si a transhumantei a devenit pe zi ce trece tot mai nefamiliara in zonele rurale ale Spaniei.

Berliner Morgenpost: Noua luni cu suspendare pentru romanul care a agresat trei fetite

Muzicantul de strada din Romania, care a agresat sexual o minora din Berlin, a fost condamnat la noua luni de inchisoare cu suspendare. Sentinta a fost data de tribunalul din Berlin. In luna iulie a acestui an, barbatul de 32 de ani a atras intr-o pivnita trei fetite, carora le-a oferit bani pentru practici sexuale. Pe una dintre ele, de 11 ani, acuzatul ar fi tras-o cu forta pe scarile pivnitei si ar fi incercat s-o dezbrace.

Cu toate acestea, judecatorul din Berlin a decis ca fapta trebuie vazuta „intr-o alta lumina“. Desi „a avut loc un fel de intelegere, de practici sexuale, pentru 5 euro“, fetitelor nu le-ar fi fost insa clare consecintele intelegerii, s-a mai spus in proces. Muzicantul insa nu le-ar fi mangaiat decat peste haine, de unde circumstantele atenuante in acordarea sentintei.

Rheinische Post: Roman condamnat in Germania pentru furt

Romanul de 26 de ani Valentin Vasile T. a fost condamnat la 7 ani si jumatate de inchisoare, de Tribunalul din Düsseldorf. Acesta facea parte dintr-o banda, care intre anii 2005 si 2007 a spart peste 30 de bancomate si cateva supermarket-uri din Germania. Ca metoda, spargatorii foloseau explodarea carcasei metalice a bancomatelor, introducand un amestec de aer si gaz prin fanta pe unde se scot banii si aprinzandu-l cu ajutorul bateriei de la masina. Paguba in urma spargerilor operate prin aceasta metoda s-au ridicat la cateva milioane de euro. Deoarece hotii au lasat foarte putine urme, acuzatul nu a putut fi condamnat decat pentru cele trei spargeri pe care le-a recunoscut. La proces, el insa a mai dat in vileag numele unui complice, pana acum necunoscut anchetatorilor germani. (Dani Rockhoff – Germania)

Le Monde: Directorul general FMI isi pastreaza functia dupa scandalul sexual

Directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a fost scos basma curata in cazul in scandalul legaturii sale extraconjugale cu o fosta angajata. Consiliul de Administratie al FMI, care mandatase in vara un cabinet privat de avocatura sa ancheteze legatura fostului ministru francez cu o subordonata care intre timp a plecat din institutie, s-a limitat sa ii reproseze lui Dominique Strauss-Kahn "o grava eroare de judecata", dar nu a luat nicio masura disciplinara impotriva lui, luand decizia ca francezul sa isi pastreze functia de la conducerea institutiei.

Le Monde comenteaza ca Strauss-Kahn, fost ministru francez de finante socialist, este considerat una dintre figurile politice europene eminente in materie de economie. A fost numit in fruntea FMI in septembrie 2007, cu sarcina de a reforma profund institutia, la cateva luni dupa scandalul provocat de dezvaluirea faptului ca iubita presedintelui Bancii Mondiale Paul Wolfowitz beneficiase de conditii foarte generoase in cadrul institutiei.

Tagesspiegel: Intalnirea "asiato-europeana" - Merkel a simtit vantul rece de la Beijing

„A cam batut vantul”, a spus cancelarul german Angela Merkel, aflata in vizita oficiala in China: „Insa doar in ceea ce priveste conditiile meteorologice” a adaugat ea. Merkel s-a referit la vantul inghetat care a batut in timpul ceremoniei de primire, care a avut loc pe treptele Marii Sali a Poporului din Beijing. Din fericire, in acel moment, nu aparuse stirea despre inmanarea din partea oficialilor UE, a premiului Sacharow lui Hu Jia, dizident chinez renumit pentru criticile sale deschise la adresa regimului comunist. Altfel, vantul rece s-ar fi simtit si in reprosurile oficialilor chinezi, ofensati de distinctia acordata de la Strasbourg.

„Premiul acordat n-a fost subiect al discutiilor noastre”, a spus cancelarul german, referindu-se la intrevederea oficiala germano-chineza. Subiect principal al discutiilor cu primul-ministru Wen Jiabao, precum si al celei de-a saptea intalniri asiato-europene (ASEM), care a avut loc vineri si sambata la Peking, la care a luat parte si Merkel, a fost criza de pe pietele financiare. Inainte de summit-ul celor 20 de mari tari industriale G20, Merkel si Jiabao intentionau sa cada de acord. „Germania si China au convenit ca vor coordona impreuna intalnirea G20”, a spus Merkel. „Cu presedintele Hu Jintao exista consens ca raspunsurile la criza financiara trebuie sa fie gasite pe plan international. China isi va aduce contributia la stabilizare”, a mai adaugat cancelarul german. (Dani Rockhoff – Germania)