The Times: Pachetul FMI - convertitii pierduti in tranzitie

Girofaruri, sirene, ambulanta FMI soseste la locul accidentului. Imbracati in uniforma lor de experti de la Washington, costume albastre si fuste cu nasturi, medicii FMI merg de la o urgenta la alta sa aplice plasturii financiari unor tari mici afectate de recentul uragan care a devastat pietele de credit.

Islanda a obtinut 2 miliarde de dolari vineri si incearca sa obtina inca 4 miliarde, Ungara a primit oferta unui imprumut de 16,5 miliarde de dolari, insa a ajuns la un acord privind un pachet de salvare care probabil va depasi 10 miliarde de dolari, iar Romania, Bulgaria si statele baltice ar putea solicita FMI-ul pentru a le repara balantele contabile.

Vestea despre pachetul FMI a stabilizat forint-ul ungar, valuta a pierdut o cincime din valoarea sa in ultima luna, iar luni agentia Standard & Poor's a redus credit ratingul Romaniei la statutul 'junk'. Toti acesti convertiti la capitalism au in comun adoptarea entuziasta a culturii datoriilor.

The Guardian: Cotidianul Christian Science Monitor abandoneaza hartia

Cotidianul american Christian Science Monitor, cu tiraj confidential, dar foarte respectat de omoloagele sale, a anuntat ca isi va abandona editarea pe hartie pentru a continua sa apara integral pe internet incepand din aprilie 2009. Ziarul, care a recunoscut ca se confrunta cu o scadere a tirajului de aproape 40 de ani, a estimat ca aceasta evolutie va "securiza si va extinde rolul Monitorului in cel de-al doilea secol" al existentei sale.

Angajatii ziarului sunt repartizati in 19 birouri si 11 tari, intre care Rusia, China, Franta, India si Israel. Finantat de Biserica Stiintei Crestine, cotidianul anticipeaza pierderi de 18,9 milioane de dolari in cursul aparitiei sale pana in 30 aprilie 2009, de cand nu va mai tipari pe hartie decat un saptamanal. Christian Science Monitor, fondat in 1908, revendica 1,5 milioane de vizitatori lunar pe site-ul sau.

ANSA: Teste DNA pentru toti locuitorii insulei Tremiti

Primarul si 30 de locuitori ai insulei italiene Tremiti (Marea Adriatica) au fost supusi unor teste ADN pentru a-i dovedi liderului libian Muammar Kadhafi ca nu exista descendenti ai celor 1.300 de libieni deportati in 1911-1912 in aceasta zona. Testele, cerute de liderul libian pentru a pune capat definitiv disputei coloniale intre Roma si Tripoli, s-au dovedit negative, a anuntat primarul Giuseppe Calabrese.

Aproximativ 400 dintre libienii deportati pe aceste insule au murit de o epidemie de tifos. Un memorial dedicat victimelor a fost inaugurat in octombrie 2006 in cadrul eforturilor de reconciliere intre Libia si fosta putere coloniala. Giuseppe Calabrese, care s-a intalnit personal cu Muammar Kadhafi, a anuntat ca asteapta o vizita a acestuia.

Die Welt: Marea Britanie a dat unda verde clonarii dintre om si animal

Senatul britanic a votat cu 355 de voturi contra 129, ca oamenii de stiinta britanici sa poata crea in laboratoare asa-numitele „himere“, celule hibride in care se amesteca fondul genetic uman cu cel animal. Votul a fost precedat de aprinse controverse si critici asupra „medicinei lui Frankenstein“. Primul ministru Gordon Brown a avut insa si puternice motive personale, pentru a se promulga legea. Fiul sau Frazer sufera de mucoviscidoza, o boala ereditara mortala, care ar putea intr-o buna zi, sa fie vindecata printr-o terapie cu celule stem hibride. Conservatorii si criticii au reprosat guvernului britanic laburist ca vor, prin lege, sa „legifereze monstri“.

Pana acum, in Marea Britanie crearea de „himere“ nu era permisa decat cu aprobare speciala. In Suedia, Tarile de Jos, Spania si Elvetia, importul, crearea de celule hibride si folosirea embrionilor in afara corpului omenesc sunt partial permise in scopuri de cercetare, pentru o durata de timp limitata. In Germania, insamantarea embrionului uman cu cel animal este interzisa. (Dani Rockhoff – Germania)

Kommersant: Medvedev condamna SUA de concurenta neloiala

Presedintele Rusiei, Dmitry Medvedev, considera ca sanctiunile impuse de Statele Unite impotriva Rosoboronexport - compania de stat din Rusia specializata in exporturi de armament - sunt limitate si nu vor avea un impact negativ asupra Rusiei. Potrivit lui Medvedev, comenzile la export pentru echipament militar rus au inregistrat deja un excedent de peste 30 de miliarde de dolari, iar volumul total al exporturilor pana la 1 octombrie este mult mai mare decat in aceasi perioada a anului trecut. "Lista comenzilor s-a marit apreciabil, iar acum are o valoare de peste 30 de miliarde de dolari", a declarat presedintele.

Sanctiunile de ordin economic impuse companiei Rosoboronexport de catre administratia de la Washington au vizat presupusa vanzare de tehnologie militara catre Iran, care ar fi incalcat acordurile de neproliferare.

Spiegel: Capitanul si antrenorul nationalei de fotbal a Germaniei sunt in razboi

Intr-un interviu dat Frankfurter Allgemeiner Zeitung, Michael Ballack a criticat aspru „politica de personal“ a antrenorului DFB, Joachim Löw. Lupta dintre cei doi se da „pe mijlocul defensiv al terenului“, unde Ballack nu vede de ce Torsten Frings (Werder Bremen) ar fi preferabil lui Simon Rolfes (Bayer Leverkusen) si Thomas Hitzlsperger (VfB Stuttgart).

Ballack e de parere ca, in perspectiva WM 2010 din Africa de Sud, nationala germana ar trebui sa aiba in vedere si alte variante, mai tinere, decat jucatorul de 34 de ani, din Bremen. Ballack ii mai ia partea si lui Kevin Kuranyi (Schalke 04), care sub Löw „nu a avut un loc fix“. Si in problema lui Miroslav Klose exista diferende antrenor-capitan, caci lui Klose, Löw „i-a intors efectiv spatele“. Cearta dintre cei doi a atins asa proportii, incat antrenorul Joachim Löw ar fi conditionat chiar viitorul lui Ballack in nationala Germaniei, de „o intrevedere intre patru ochi“. (Dani Rockhoff – Germania)