Basescu e putin suparat pentru cum au votat romanii Seful statului s-a aratat suparat pe rezultatele chiar si neoficiale ale alegerilor parlamentare, ieri, intr-un interviu de Ziua Nationala, la Radio Romania Actualitati. „Poate ca votul din 30 noiembrie este o realitate in care ne putem descifra. Daca intra in Parlament oameni despre care stim lucruri rele, va trebui sa ne intrebam: oare de ce romanii, care sunt exigenti cu clasa politica in viata de zi cu zi, le-au dat un nou mandat? Stiu eu?”, a spus Traian Basescu, afirma Cotidianul.

Sefi de la Politia de Frontiera cercetati Seful Politiei de Frontiera Timis si adjunctul acestuia sunt cercetati penal de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, pentru abuz in serviciu. Comisarii Aristotel Baraitaru si Valentin Ungur sunt acuzati ca au produs inspectoratului un prejudiciu de peste 400.000 lei, dupa ce au semnat o serie de contracte de inchiriere cu o valoare subevaluata, pentru baza sportiva a IPFJ Timis. Cei doi raman deocamdata in functiile detinute, dar vor fi suspendati in cazul in care vor fi trimisi in judecata, scrie Evenimentul Zilei.

Armata a defilat cu tancurile folosite in Irak Armata romana a scos la defilarea militara de Ziua Nationala armamentul pe care-l foloseste in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan. Romania este o puternica forta militara in zona si totusi, spun analistii militari, defilarile de 1 Decembrie sunt o traditie menita sa aminteasca victoriile armatei romane, si nu o demonstratie de forta, afirma Romania Libera.

Amatorismul – explicatia sociologilor pentru erorile de la exit-polluri Directorul CURS Catalin Augustin Stoica afirma ca erorile celor doua sondaje la iesirea de la urne pot fi explicate doar prin calitatea slaba a „resurselor umane” folosite de Insomar si CCSB. „Resursele umane folosite in realizarea celor doua sondaje au alterat hotarator calitatea predictiilor. Prin resurse umane am in vedere, pe de o parte, numarul de operatori de interviu folositi in teritoriu, pregatirea si statutul acestora, multi dintre ei fiind studenti si elevi. La acest capitol, CCSB sta mai slab decat Insomar. Pe de alta parte, prin resurse umane am in vedere si pregatirea si experienta coordonatorilor acestor exit-polluri, scrie Gandul.

Cheltuieli de peste un milion de euro, profit infim pentru comercianti Ministerul Apararii a mobilizat efective impresionante, ieri, cu ocazia paradei desfasurate de Ziua Nationala, costurile estimative pentru toate activitatile ridicandu-se la 4.000.000 lei. De altfel, si unii primari de sectoare au organizat diverse evenimente in parcurile Capitalei. Acestia au facut cinste cu fasole si costita celor prezenti pentru a sarbatori de 1 Decembrie. De Ziua Nationala, autoritatile sunt obisnuite doar sa cheltuiasca. Nu si sa castige. In alte tari dezvoltate, aceasta zi inseamna, pe langa o sarbatoare fastuoasa, si un prilej de a aduna bani la bugetul de stat prin incurajarea comerciantilor de a face profit. Astfel, de ziua lor nationala, americanii cheltuiesc zeci de milioane de dolari pe imbracaminte, alimente, artificii, electronice, petreceri private. Acestia profita astfel de reducerile masive pe care magazinele le ofera la fiecare sarbatoare din calendar, scrie Gardianul.

Copiii pierduti ai Moldovei Aproape jumatate din minorii declarati disparuti provin din estul tarii. Politistii spun ca deseori tinerii fie cad victima traficantilor de persoane, fie sunt rapiti, abuzati sau chiar omorati. Mai putin mediatizate decat cazul avocatei Elodiei Ghinescu, disparitiile a zeci de tineri din zona Moldovei dau de furca politistilor. Din cei 175 de oameni disparuti din judetele Moldovei, peste 40 au varste sub 18 ani. Investigatorii spun ca este posibil ca ei sa fi cazut in plasa traficantilor de persoane, sa fi fost rapiti sau sa-si fi luat pur si simplu lumea in cap, scrie Adevarul.