300.000 € pentru tortura comunista. Nu mai putin de 177 de euro pentru fiecare zi petrecuta in temnitele si lagarele comuniste de munca. Atat va primi de la statul roman timisoreanul Vasile Cosma, fost detinut politic. La 86 de ani, acesta a reusit sa obtina, la Curtea de Apel Timisoara, o sentinta definitiva si irevocabila, prin care statul este obligat sa-i plateasca daune morale si materiale, insumand 300.000 de euro, pentru cei sase ani cat a fost inchis de comunisti fara sa fi fost judecat sau condamnat, scrie EvZ.

Oprescu vrea recorduri mondiale la Mos Craciuni pe metrul patrat si la carnati-lungime. Primarul Capitalei a dezvaluit ieri programul de 5 milioane de lei pregatit in mare secret pentru Craciun. Deschiderea va fi sambata, de Mos Nicolae, cand din sediul Primariei se vor aprinde 168.000 de globuri luminoase si peste o jumatate de milion de LED-uri montate pe marile bulevarde. Pe 21 decembrie, Primaria va trimite pe strazii 4.000 de Mos Craciuni care vor avea doua misiuni: sa-i bucure pe copii si sa bata recordul mondial la „cei mai multi Mosi prezenti pe strazi in acelasi timp”, detinut de Taipei, cu 3.618 personaje, scrie Gandul.

Ce vor si ce pot partidele in materie de autostrazi. Platformele de guvernare ale celor trei partide principale din viitorul parlament mentioneaza cam aceleasi autostrazi care trebuie construite. O curiozitate este programul de drumuri expres intalnit doar la PNL si care are sanse mari de a fi oprit daca la putere vor veni alte partide. In afara acestui tip de drumuri, caracterizate de PD-L drept o struto-camila, partidele nu se inteleg in privinta viitorului contractului cu Bechtel pentru autostrada Transilvania, achizitiilor de terenuri, sustinerii acordate firmelor romanesti pentru castigarea de contracte, scrie Cotidianul.

Romania, peste China la cresterea economica. Romania a afisat in trimestrul al treilea cel mai rapid ritm de crestere economica din toata Uniunea Europeana, care a depasit atat asteptarile analistilor, cat si viteza de expansiune a economiilor din China si India. Economia Romaniei a crescut in trimestrul al treilea cu 9,1%, ritm care depaseste asteptarile pietei financiare si plaseaza tara pe primul loc in Uniunea Europeana in clasamentul ritmului de crestere a economiei, scrie Romania libera.

Bloc-turn peste patrimoniu. O cladire construita in secolul XIX a fost distrusa cu avizul Ministerului Culturii, pentru ca “oricum erau niste betoane turnate otova”. Arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, promite insa ca turnul a carui fundatie se toarna deja nu va avea mai mult de 10 etaje, scrie Adevarul.

Prima maternitate privata. Primul spital privat de obstetrica si ginecologie a fost inaugurat ieri, in Bucuresti, de reprezentantii Centrului Medical Unirea. Investitia se ridica la peste 5,5 milioane de euro si este prima de acest gen din tara. Din ianuarie, la Maternitatea „Regina Maria“, femeile vor putea naste inclusiv in apa, pretul unei nasteri fiind de aproximativ 2.200 de euro. O nastere obisnuita ajunge la 1.880 de euro, scrie EvZ.

In ministere, costumele Armani si ceasurile Tissot nu se tem de schimbarea politica. Teama la nivelul directorilor. Indiferenta la esalonul doi. Speranta sau lehamite la nivelele de executie. Asa ar putea fi caracterizata, succint, atmosfera din Ministerul Transporturilor, acum, intre doua guvernari. In loc sa fie la negocieri cu celelalte doua partide parlamentare, ministrul liberal Ludovic Orban se prezinta, constiincios, la serviciu. Ba chiar, la usa lui de la etajul intai este obisnuita coada de oameni care asteapta sa intre in audienta. Daca nu azi, e bine si maine. Solicitarile din partea presei nu lipsesc si, in masura timpului disponibil, incearca sa le onoreze, scrie Gandul.

Cercetatorii au creat iluzia schimbului de corpuri. Cercetatorii suedezi au creat iluzia schimbului de corpuri, prin folosirea unui sistem bazat pe un circuit inchis de televiziune, si au reusit inclusiv sa ii faca pe voluntari sa creada ca sunt intr-un corp de sex opus. "Experimentul arata ca este posibil sa manipulezi mintea catre perceptia ca ai alt corp. Acest lucru ne ajuta sa ne explicam limitele propriului corp", au explicat jurnalistilor Valeria Petkova si Henrik Ehrsson de la Institutul Karolinska din Stockholm, potrivit Romania libera.

Caietele lui Cioran raman la menajera. Justitia franceza a decis ieri ca cele 37 de manuscrise ale lui Emil Cioran apartin celei care le-a gasit, Simone Baulez, patroana firmei de curatenie care a debarasat locuinta scriitorului. Potrivit grefierului care a transcris procesul, contractul stabilit intre legatari si Simone Baulez prevedea ca orice obiect gasit in cursul debarasarii sa ramana in posesia ei, motiv pentru care decizia data de judecatori i-a fost favorabila, scrie EvZ.

Cum sa dai cu piciorul unui milion de euro. Mai multi romani s-au trezit in cutia postala cu scrisori din partea unei firme spaniole care-i anunta ca au castigat sume colosale la o loterie si-i invita sa trimita la o adresa de mail date despre propriile conturi bancare, in care, chipurile, ar urma sa le transfere banii. De fapt, nu este vorba de altceva decat despre o alta escrocherie de tipul "Scrisorii nigeriene", care a circulat doar pe internet cu cativa ani in urma, scrie Romania libera.

Citeste in Revista Presei si:

Basescu iubeste tradarea (de Ioana Lupea)

Cui ar folosi o coalitie PSD–PD-L (de Sabina Fati)

Traian, salveaza-l pe Traian! (de Doru Buscu)