In Europa, becurile vechi se vor “stinge” din 2012. Becurile traditionale de 100 de wati vor disparea din magazine, incepand cu 1 septembrie 2009. UE a fixat calendarul pentru interzicerea progresiva a becurilor clasice cu incandescenta, care nu vor mai putea fi comercializate din septembrie 2012. Becurile cu incandescenta de 100 de wati nu vor mai fi comercializate, incepand cu 1 septembrie anul viitor, potrivit AFP. In anul imediat urmator, becurile cu incandescenta de 75 de wati vor fi scoase de pe piata, iar in 2011, cele de 60 de wati, vor fi interzise, de asemenea. La 1 septembrie 2012, se va renunta si la becurile traditionale de 40 si de 25 de wati, scrie Adevarul.

SIDA, subtipul F, bomba cu ceas lasata de Ceausescu. Zeci de tineri descopera acum, la 18-19 ani, ca sunt infectati cu HIV. Victime ale sistemului sanitar comunist, ei s-au contaminat cu acest virus in primii ani de viata, cand au avut ghinionul sa aiba nevoie de asistenta medicala. Marilena Boaru rasuceste intre degete un elastic de par, iar lacrimile i se rostogolesc navalnic, innodandu-se in barba. Povestea Larisei, singura ei copila, se scurge lin, prin plansul mamei care a fost nevoita sa indure chinul copilei de 19 ani care s-a stins intr-un spital din Iasi, doar cu trei luni in urma, scrie Romania Libera.

Politistii, primii in „topul“ coruptilor. Politistii, pompierii si functionarii primariilor ocupa primele trei pozitii in „topul“ angajatilor Ministerului Internelor pusi sub invinuire in dosare de coruptie de la inceputul anului. Asa reiese din ultimul bilant al Directiei Generale Anticoruptie (DGA), dat publicitatii ieri, cu ocazia Zilei Internationale Anticoruptie. Concret, 154 de politisti, 68 de pompieri, 44 de functionari din administratia locala, 28 de politisti de frontiera si 14 jandarmi au fost dati pe mana procurorilor pentru luare de mita sau trafic de influenta, scrie EVZ.

4 milioane de euro pentru 2 mii de nefumatori. Programul Stop Fumat, initiat si finantat de Ministerul Sanatatii, a reusit sa convinga, anul acesta, circa 2.000 de romani sa se lase de fumat, consilierea si medicatia fiind gratuite. Munca de lamurire a costat bugetul Sanatatii patru milioane de euro, bani investiti in medicamente si plasturi cu nicotina, onorarii pentru medicii si psihologii implicati in program, precum si plata campaniei controversate a carei imagine a fost Mihaela Radulescu in ipostaze nu tocmai decente, scrie Gandul.

Industria cimentului si siderurgia ar putea disparea din cauza normelor UE de mediu. Industria cimentului si cea siderurgica din intreaga Europa si, implicit, din Romania, risca sa dispara curand, din cauza angajamentului ferm pe care Uniunea Europeana (UE) l-a luat in privinta diminuarii emisiilor de gaze cu efect de sera. UE doreste sa reduca, pana in 2020, emisiile de dioxid de carbon cu 20% fata de nivelurile din 1990, prag care va fi majorat la 30% daca blocul comunitar ajunge la un acord international impotriva incalzirii globale. Reglementarile sunt mai aspre pentru sectorul industrial, insa UE a facut unele concesii pentru agricultura si transporturi, scrie Gardianul.

Salariile a 30.000 de profesori, cheltuite pentru campania electorala. Sindicatele din invatamant atentioneaza Guvernul ca peste 30.000 de cadre didactice din sase judete nu au primit salariile pe luna noiembrie. Consiliile locale nu mai au bani, deoarece ultima rectificare bugetara, de 500 milioane de lei, a fost folosita pentru campania electorala. Sindicatele din invatamant sustin ca in mai multe judete nu sunt asigurate fondurile pentru achitarea salariilor profesorilor pe luna noiembrie si cere Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului sa deblocheze de urgenta aceste fonduri. In aceasta situatie se afla peste 30.000 de cadre didactice din sase judete: Sibiu, Timis, Satu-Mare, Maramures, Bihor si Teleorman. “Dupa ce a anulat prin ordonante de urgenta repetate legea de majorare a salariilor personalului didactic incepand cu data de 1 octombrie, Executivul nu este in stare nici macar sa asigure salariile pentru sfarsitul de an. Suntem in situatia in care in preajma sarbatorilor de iarna colegii nostri risca sa nu isi primeasca salariile, scrie Gardianul.

1 din 6 site-uri care vand bilete de avion pacalesc pasagerii. CE a stabilit 30 de norme care trebuie indeplinite de toate companiile, iar tarile care nu fac fata fenomenului risca infringement-ul. Firmele care nu aplica normele vor fi facute publice de autoritatile europene. Comisia Europeana a stabilit un set de 30 reguli pentru companiile aeriene care vand bilete de calatorie pe internet. Meglena Kuneva, comisarul pentru protectia consumatorilor, a amenintat cu procedura de infringement acele state care nu vor sanctiona corespunzator toate reclamatiile clientilor inselati de ofertele online, scrie Gandul.

Dosarul Romtelecom, inchis fara vinovati. Cercetarile penale au fost inchise in cazul privatizarii Romtelecom, in care fostul premier Radu Vasile si fostii ministri Decebal Traian Remes si Victor Babiuc erau acuzati de luare de mita de un fost liberal. Completul de noua judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis neinceperea urmaririi penale in legatura cu privatizarea Romtelecom, dupa ce in ianuarie o sectie ordinara a aceleiasi instante decisese exact contrariul: procurorii sa ii cerceteze pe cei acuzati. Printre cei care au scapat de urmarirea penala se numara fostul premier Radu Vasile, fostul ministru de Finante Decebal Traian Remes, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si fostul sef al Fondului Proprietatii de Stat (FPS) Radu Sarbu, scrie Romania Libera.

In atentia viitoarei guvernari: In Romania se mai poate fura de cel putin 18 miliarde de dolari. Stati linistiti la locurili voastre! E destul de furat pentru toata lumea. Sau, ma rog, pentru toate partidele. Ca sa va ajutam, v-am facut chiar si o lista de tunuri din care puteti alege ce va pofteste inima. Si, slava Domnului, aveti cu ce va delecta, de-o sa va lingeti pe deste. Ia fiti atenti acilea, caci avem asa: vreo trei Electrice de stat neprivatizate, una bucata Transelectrica, Romgaz-ul si Transgaz-ul, vreo 48 de avioane de vinatoare (numai bune daca vreti sa scoateti niste bunatati de comisioane), cea mai scumpa autostrada din Romania, o companie feroviara de stat in stare perfecta de functionare (CFR Marfa), un aeroport nou si la sfirsit, pentru digestie, puteti inghiti vreo doua reactoare nucleare, care vor fi construite la Cernavoda. Toate cele enumerate pina acum ajung la o valoare de 18,04 miliarde de euro, noteaza Academia Catavencu.

Cocaina gratis pentru copii. Patru minori erau folositi de fratele lui Fane Spoitoru pentru extinderea cercului de clienti. Una dintre retelele de narcotraficanti care se aproviziona de la fratele lui Fane Spoitoru, Ion Migdal, oferea gratuit cocaina si ecstasy pentru patru minori. Migdal a jucat in filmul „Baieti buni” difuzat de Pro TV. Procurorii DIICOT care au instrumentat dosarul au descoperit ca trei fete si un baiat cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani au primit cocaina gratuit de la dealeri pentru a asigura „confidentialitate si siguranta acestora, pentru a nu fi depistati de catre organele abilitate de lege ori de catre membrii familiei”, scrie Adevarul.