Care au fost motivele atentatelor din Mumbai? In timpul asediului de trei zile de la Mumbai, un post de televiziune indian a preluat un apel de la unul dintre presupusii teroristi, un tanar care a spus ca se numeste Imran Babar. Acesta a insirat o serie de nemultumiri care i-ar fi determinat pe atacatori sa recurga la acest gest cumplit. Printre acestea se numara revoltele din 2002, din Gujarat, in timpul carora in jur de 1.000 de persoane au fost ucise, majoritatea fiind musulmani, demolarea moscheei Babri in 1992 de catre hindusi si controlul Indiei asupra Kashmirului. Aceasta convorbire telefonica indica cateva dintre motivele pentru care cei zece barbati inarmati au organizat atentatele de luna trecuta, in cadrul carora 171 de persoane au fost ucise si mai mult de 230 au fost ranite, scrie Washington Post.

Presedintele Somaliei numeste un nou premier. Guvernul de tranzitie somalez a agravat starea de neliniste din tara, marti, cand presedintele a sfidat Parlamentul, numind un nou premier. Presedintele Somaliei, Abdullahi Yusuf Ahmed, a incercat sa-l destituie din functie pe prim ministrul Nur Hassan Hussein saptamana aceasta, insa s-a lovit de refuzul Parlamentului. Astfel ca, marti, Yusuf a anuntat ca a selectat de unul singur un nou premier, pe care il va investi in functie el insusi si care va primi sarcina de a forma un nou guvern, anunta The New York Times.

99 de membri ai mafiei italiene au fost retinuti. 99 de presupusi membri ai gruparii mafiote "Cosa Nostra", au fost arestati marti, in cadrul unei operatiuni, cu scopul de a impiedica reconstituirea structurii acestei grupari criminale. Mai mult de 1.200 de carbinieri au luat parte la raiduri, care au inclus si operatiuni in regiunea Toscana. De asemenea, in cadrul operatiunii au fost folosite si elicoptere si unitati de caini dresati. Autoritatile italiene sunt de parere ca operatiunile din 2006 impotriva "Cosa Nostra" au afectat profund structura gruparii mafiote, iar operatiunea de ieri a fost organizata cu scopul de a impiedica refacerea acesteia, sustine The Guardian.

Un nou partid politic pentru intreaga Africa de Sud. In Africa de Sud s-a lansat un nou partid politic, numit Congresul Poporului (Cope), al carui lider este fostul ministru al apararii, Mosiuoa Lekota. La lansarea oficiala a partidului, care a avut loc marti, Lekota a anuntat ca acest partid va sustine toate gruparile rasiale din Africa de Sud. Congresul Poporului este primul partid care ar putea reprezenta o opozitie reala fata de Congresul National African. Cope, care este format in mare parte din membri care au parasit Congresul National African, va intra in competitie cu acesta in alegerile electorale de anul viitor, noteaza BBC.

Urmele unui lac stravechi, descoperite pe Marte. Cercetatorii care au studiat imaginile captate de catre sonda spatiala Mars Reconnaissance Orbiter au observat pentru prima data urmele a ceea ce pare a fi amprenta unui lac stravechi format in craterul cunoscut sub numele de Holden. Brecia, o roca sedimentara tare, constituita din bucati colturoase de alte roci sau minerale dure, pare sa fie una dintre cele mai vechi depozite de sedimente expuse la suprafata si prima de acest fel identificata pe Marte, scrie Descopera.

Doctor irakian vinovat pentru atentatele esuate din Londra si Glasgow. Un doctor irakian a fost condamnat, marti, pentru planuirea unor atacuri cu bomba asupra unui club din centrul Londrei si a unui aeroport scotian foarte aglomerat, anul trecut, pentru a comite o crima “lipsita de orice discriminare si la un nivel extins”. Bilal Abdulla, de 29 de ani, facea parte dintr-o celula terorista islamista care pusese la cale o serie de atentate spectaculoase si care a recurs la un atac aerian sinucigas pe aeroportul din Glasgow, in momentul in care planurile initiale au esuat. Abdulla vroia sa-i pedepseasca pe britanici pentru ceea ce percepea el ca fiind persecutarea musulmanilor palestinieni si a acelora din Afganistan si Irak, a declarat Tribunalul din Woolwich, potrivit Reuters.