Cum a vrut PNL sa cumpere iubirea post-electorala a PSD: cu doua milioane de euro. Fara sa fie ajunul Craciunului, ci doar ajunul alegerilor, conducerea PNL a decis ca inainte sa stinga lumina si sa incuie usa la Guvern sa-i faca o bucurie domnuluiManivelu. Asa, preventiv, ca tot venea vremea aliantelor postelectorale. Mai exact, pe data de 24 noiembrie, cu nici o saptamina inainte de alegeri, Ministerul Finantelor a decis sa plateasca toate datoriile catre Protan pentru anul 2007, in valoare de 7.690.000 RON. Si asta dupa cemai bine de un an a refuzat (pentru ca din bugetul pe anul in curs nu se poate plati o datorie veche, daca aceasta nu a fost identificata clar in buget. Si asta nu era). Mitrea si cu Verestoy fac din cadavre euroi, scrie Academia Catavencu.

Juristii PSD si PDL: despre coruptie, numai tacere. Reprezentantii PSD si PDL care vor prelua astazi guvernarea par a nu fi cazut de acord in ceea ce priveste "detaliile" referitoare la rezolvarea problemelor in domeniul justitiei, cu toate ca Bruxelles-ul monitorizeaza indeaproape acest sector si chiar ar putea bloca fondurile europene daca nu continua lupta anticoruptie. Vicepresedintele PDL, Valeriu Stoica, considera ca punerea la punct alaturi de PSD a unei strategii in lupta anticoruptie este un subiect prematur deoarece abia s-a format guvernul. Cele doua partide aflate la guvernare vad diferit nu numai procedura prin care Parlamentul isi da avizul pentru inceperea urmaririi penale in cazul senatorilor si deputatilor suspectati de coruptie, dar si prelungirea mandatelor procurorilor-sefi ai Directiei Nationale Anticoruptie si Parchetului General, scrie Romania libera.

Profesorii pregatesc o greva istorica. Sindicatele din educatie ameninta cu cea mai mare greva din istorie daca noul guvern nu va respecta legea prin care salariile dascalilor trebuie majorate cu 50 de procente. „Daca, Doamne fereste, nu se va respecta legea, dezamagirea va fi enorma si chiar ca nu ne va mai putea opri nimeni. Daca nu am declansat pana acum greva generala, a fost pentru ca am vrut sa-i lasam pe noii guvernanti sa-si sedimenteze noile indatoriri“, a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, citat de EVZ.

Circulatie intensa pe o infrastructura obosita. Numarul de pasageri si tonajul marfurilor au crescut exponential. Gradul de ocupare a infrastructurii romanesti de transporturi este tot mai ridicat, insa reabilitarea acesteia nu a tinut pasul cu avansul masiv al deplasarilor. Statisticile oficiale arata cum, in 2008, volumul de marfa transportata cu trenul, cu camionul sau cu vaporul a crescut de la trimestru la trimestru, iar numarul pasagerilor a atins ordinul sutelor de milioane pe cai rutiere, respectiv al zecilor de milioane pe liniile ferate, noteaza Adevarul.

Iliescu, injurat si atacat cu oua. Fostul sef al statului a fost, ieri, din nou, tinta huiduielilor si a injuriilor din partea participantilor la comemorarea victimelor Revolutiei din decembrie ’89. Dupa ce, in urma cu doua zile, a fost luat la tinta cu monede in timpul unei vizite comemorative la Cimitirul Eroilor, Ion Iliescu a fost, ieri, agresat verbal de un batran. De data aceasta, incidentul s-a petrecut in Piata Revolutiei. Fostul presedinte participa la un moment de reculegere in memoria celor decedati in decembrie 1989, cand Constantin Georgescu, de 78 de ani, i-a adresat injurii si a incercat sa arunce cu oua in directia sa, noteaza EVZ.

Preturile la gaze si electricitate pentru populatie, neschimbate de la 1 ianuarie. Pretul gazelor naturale si electricitatii furnizate populatiei vor ramane nemodificate in primul trimestru al anului viitor, in timp ce pretul electricitatii platit de consumatoriii industriali va creste cu circa 1,5%, a anuntat, luni, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, noteaza Gandul.

Alocatiile copiilor, intarziate de autoritati. Mamele si copiii au ramas fara banii de la stat in apropierea Sarbatorilor de Iarna. Si asta din cauza unui experiment pe care Agentia Nationala de Prestatii Sociale l-a facut pe pielea contribuabililor. „Teoretic, noi ar fi trebuit sa facem plati de la 1 ianuarie 2009, dar, pentru ca urma sa se schimbe guvernul, am vrut sa demonstram ca putem plati de la 1 decembrie 2008. Poate de asta au aparut niste intarzieri“, a spus Adrian Toader, presedintele Agentiei Nationale de Prestatii Sociale. „Din punctul meu de vedere nu exista nicio intarziere in nicio plata. Eu nu mai am nimic de semnat, nicio dispozitie de plata. Ultima am semnat-o joi (18 decembrie - n.r.). Daca au aparut intarzieri, nu sunt de la noi. Ci de la Trezorerie sau Posta“, a pasat Toader vina, scrie EVZ.

Bancile dau semnale de ieftinire a creditelor. In ultimele saptamani, bancile au taiat, in medie, 1,5% din dobanzile percepute la creditele in lei si euro. Analistii spun ca numai reducerea rezervelor minime obligatorii poate permite ieftinirea in masa a creditului. Bancile au dat startul la ieftinirea imprumuturilor in lei si euro in ultimele saptamani. Din ce in ce mai multe institutii bancare de pe piata romaneasca au taiat din dobanzile la imprumuturile in lei si euro, media scaderii fiind de 1,5 puncte procentuale, fata de luna octombrie, in ambele situatii. Printre motivele principale se numara si strategia Bancii Centrale Europene (BCE) de reducere a dobanzii la care imprumuta euro bancilor, dobanda care acum se situeaza la 2,5% fata de 3,25% la inceputul acestei luni. In Romania bancherii se asteapta la o politica similara din partea bancii centrale locale pentru a putea ieftini imprumuturile in lei, scrie Gandul.

Orban, autorul celei mai mari pensii din Romania. Pina sa se instaleze Ludovic Orban in fruntea Ministerului Transporturilor, Geica Florea, actualmente bugetarul cu ceamai mare pensie descoperita din Romania, era simplu inspector in cadrul Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR). Aceasta amorteala in care ramasesera inghetate talentele ascunse ale lui Geica Florea a fost inlaturata de aparitia in scena a lui Sica, care, cum a venit in minister, l-a si numit director general al AACR, in mai 2007. I-a stabilit un salariu de baza de aproape 5.500 RON, un spor de conducere de 1.300 RON, un spor de vechime identic si un contract de performanta cu premiu anual inclus, de 12 salarii. Primul pas spre pensia de 300 de milioane de lei vechi: eliberarea din functie, scrie Academia Catavencu.

Nemirschi suspenda taxa auto triplata. Ordonanta prin care taxa de poluare a fost triplata pentru masinile vechi va fi suspendata si modificata. Nicolae Nemirschi, ministrul mediului, a declarat, ieri, ca va face o propunere in acest sens guvernului. „Chestiunea aceasta (taxa auto - n.r.) o s-o discut mult mai serios de maine (astazi - n.r.), dupa ce va avea loc predarea-primirea la minister. Opinia mea personala, in masura informatiilor pe care le am, este ca ar trebui sa suspendam ordonanta din decembrie si sa se revina la cea din iulie, adica la aceiasi parametri“, a declarat Nemirschi, citat de EVZ.

Directorul Camerei de Comert a Regiunii Unu Nord Est a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. Magda Tepoi, seful Camerei de Comert a Regiunii Unu Nord Est Iasi, a fost condamnata ieri la 5 ani si 6 luni de inchisoare, cu executarea pedepsei. Totodata, judecatorii au decis sechestrarea vilei sale din Iasi, precum si obligarea la plata pentru suma de 132.000 de euro. Ea a fost gasita vinovata de deturnare de fonduri europene, noteaza Gardianul.

Medicii acuzati de uciderea unui copil, declarati nevinovati. Medicii de la Spitalul Judetean din Drobeta-Turnu-Severin (judetul Mehedinti) acuzati de uciderea unui copil in varsta de 3 ani „si-au facut corect meseria“. Asa au decis, ieri, reprezentantii Colegiului Medicilor, care au aruncat intreaga responsabilitate pentru moartea micutului Gabriel Moldoveanu - diagnosticat cu otita, tratat de hepatita si mort de pneumonie - pe umerii medicului de familie, noteaza EVZ.