Pentru 3.700 de euro pe luna, seful Auditului din Ministerul Administratiei si Internelor este expus „unor violente verbale” din partea colegilor. Fisele posturilor pen­tru directorii din In­ter­ne sunt izvoare de inspiratie pentru crea­­torii de bancuri cu... politisti. Riscul ne­mentionat este acela de a le cadea caramida in cap. Munca la birou il solicita destul de mult pe Ardelean, asa incat sporurile il fac sa incaseze peste 3.000 de euro lunar. In Ministerul de Interne a aparut o noua categorie profesionala: „baronii cu epoleti“. Pentru un milion si jumatate de euro pe an (bani de la bugetul de stat) - pe post de chenzine - doua duzini de stabi isi risca sanatatea pentru patrie. Se bat cu undele electromagnetice, cu programul de opt ore sau cu monitorul calculatorului. Asta din urma cica e cel mai rau: ataca sistemul „analizatorului vizual“, scrie Adevarul.

Noile tepe ale lui Traian Basescu. In tepele din Piata Victoriei promise de presedinte in urma cu patru ani au ajuns, in locul politicienilor corupti, majorarile de salarii si pensii pentru care seful statului a garantat. Inainte ca bugetul de criza sa fie aprobat de guvern, presedintele Traian Basescu si-a intrerupt sambata programul pe partie ca sa gireze pentru noul executiv amanarile pe termen nelimitat ale maririlor de pensii si salarii in educatie. Garantate constant de catre seful statului in ultimele doua luni, majorarile vor avea, pentru moment, soarta promisa in 2004 coruptilor pentru care Basescu cerea tepe in Piata Victoriei, scrie EvZ.

Ioan Melinescu scapa definitiv de dosar. Fostul sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, a scapat definitiv de dosarul penal in care era acuzat ca ar fi condus abuziv institutia dupa ce a fost eliberat din functie. Decizia magistratilor Curtii de Apel Galati - care l-au achitat, in Ajunul Craciunului, pe Melinescu, de acuzatia de uzurpare de calitati oficiale - este definitiva si irevocabila. Contactat de EVZ, Ioan Melinescu a precizat, ieri, ca intentioneaza sa dea in judecata statul roman nu doar pentru a-si recupera banii cheltuiti cu acest proces, dar si pentru a obtine daune morale. „Acest dosar mi-a fost facut pentru a-i servi lui Dinu Patriciu. In perioada contestata, eu am semnat sesizarea Oficiului catre PNA in cazul omului de afaceri liberal (sesizare care a stat, potrivit unor surse judiciare, la baza dosarului „Rompetrol“) si s-a dorit, printr-o eventuala condamnare a mea, anularea acestui document“, a completat Melinescu, afirma EvZ.

O adevarata revolta a starnit in Ministerul Afacerilor Externe desfasurarea celui mai recent concurs de admitere in randul personalului diplomatic si consular. Rezultatele acestui concurs au fost afisate pe 23 decembrie a.c., in toiul vacantei de Craciun si al incertitudinii politice create de schimbarea ministrului de resort. Anuntarea rezultatelor se petrecea exact in ziua in care presedintele Traian Basescu - care a asistat la predarea stafetei de la fostul ministru Lazar Comanescu celui actual, Cristian Diaconescu - solicita depolitizarea corpului diplomatic. Din ciudateniile la vedere ale concursului se mai poate enumera afisarea la proba scrisa nu a notei, ci doar a rezultatului „admis“ sau „respins“. Nota la proba scrisa nu se mai afiseaza public, asa cum se proceda pana in prezent, ci „li se comunica numai candidatilor“. Totodata, nota pentru admiterea la etapa „interviu“ a scazut de la minimum 7 la minimum 5. O alta ciudatenie este cea a numarului de admisi. Chiar daca initial MAE anunta ca „organizeaza un concurs pentru ocuparea a 10 posturi diplomatice“, pe lista admisilor au aparut 19. Pentru aceste locuri s-au inscris la concurs 166 de persoane, dintre care 51 au trecut proba scrisa. Nemultumitii de rezultate nu indraznesc sa isi declare public revolta, pentru ca, dupa cum ne-au declarat, se tem de represalii, scrie Cotidianul.

Instituirea taxei pentru inmatricularea in Romania a masinilor rulate aduse din vestul Europei a generat, cum era si de asteptat, diverse modalitati de „ocolire” a birului. Despre inmatricularea masinilor in Bulgaria, pe numele unor persoane fizice si/sau juridice bulgare, s-a scris. Varianta bulgareasca presupune insa riscul ca masina sa fie, in acte, proprietatea altcuiva. Pe de alta parte, nici Emil Boc si nici Mircea Geoana nu par sa-si respecte promisiunile facute in campania electorala, de a elimina aceasta taxa absurda. Ca atare, un intreprinzator pitestean a gasit o solutie si mai buna pentru evitarea taxei auto: inmatricularea masinilor in Estonia sau in Letonia. Legislatia celor doua state baltice permite unui cetatean al unei tari din spatiul UE sa isi poata inmatricula masina fie in Estonia, fie in Letonia, daca doreste. Bineinteles, in statele baltice nu exista taxe de prima inmatriculare, de poluare etc. „Garantez inscrierea masinilor contra a 500 de euro in Bulgaria si contra a 1.000 de euro in Letonia sau in Estonia. Procedura este simpla. Proprietarul poate merge cu mine sau poate astepta in tara. Toata treaba dureaza maximum doua zile. Partea mea este inclusa in pret. De fapt, mai mult costa drumul pana acolo si inapoi decat inmatricularea masinii”, a declarat respectivul intreprinzator, care a cerut sa-i fie protejata identitatea, afirma Gardianul.

Un orfan din Romania, adoptat de o familie de americani din Georgia in urma cu 17 ani, risca sa fie condamnat la moarte de un tribunal din Statele Unite, dupa ce a fost acuzat ca si-a omoråt parintii la inceputul lunii februarie din acest an. Procesul tanarului a inceput de curand. Josh Spearman, de origine romana, are acum 19 ani si este acuzat ca si-a ucis cu sange rece mama si tatal adoptivi, dupa ce a fost crescut de acestia vreme de 17 ani. Joshua Spearman se afla in prezent in inchisoare in asteptarea procesului. Darryl Spearman si sotia sa, Cherri, au fost gasiti morti in locuinta lor din Loganville (Georgia) la o luna dupa sarbatorile de Craciun din 2007, informeaza Gardianul.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca a primit mai multe rapoarte care demonstreaza ca in 2009 va avea loc un cutremur devastator in Bucuresti. Viceprimarul general al Capitalei, Razvan Murgeanu, sustine insa ca nici acum si nici in anii precedenti nu a primit nici o astfel de avertizare de la Institutul National de Fizica a Pamantului in care sa se vorbeasca de iminenta producerii unui cutremur devastatator: “Am citit ce ne trimit cei de la INFP si nu ne-au anuntat asa ceva. Nu ne-au trimis o astfel de avertizare nici pe vremea cand primar era Adriean Videanu si nici acum”. Nici la Inspectoratul de Stat pentru Situatii de Urgenta nu se stie nimic. La randul sau, seful ISSU, generalul maior Aurel Udor, ne-a declarat : “Nu am primit nici un fel de avertizare si nici nu se poate prezice un cutremur. Previziuni din astea nu exista nicaieri in lume. Ce n-ar face americanii sau japonezii daca s-ar putea...Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, ne-a declarat : “N-am nici o legatura cu ce a afirmat domnul Sorin Oprescu. Nu stiu de unde are astfel de informatii, dar nu le-am furnizat eu. Habar n-am cu cine ar fi putut sa vorbeasca si sa-i trimita astfel de avertizari. Eu mentin ce am spus ca pe baza semnelor specifice, pot sa va asigur ca pana in 2012 nu avem motive sa ne asteptam la un cutremur catastrofal”, relateaza Gandul.

Ministerul de Interne din Republica Moldova a anuntat printr-un comunicat de presa ca Marian Taran, angajat al Consulatului Romaniei din Republica Moldova, este anchetat pentru trafic de influenta, dupa ce politia de la Chisinau a descoperit ca acesta era implicat intr-o retea de trafic de vize. Potrivit informatiilor oferite de la Chisinau, pretendentii la vize plateau intre 350 si 450 de euro pentru a primi viza, fara ca macar sa se mai prezinte la Consulatul Romaniei pentru depunerea actelor. Organizatoarea retelei, Alexandra Dimitrov, in varsta de 54 de ani, directoare a societatii S.C. Cornel Dimitrov, a fost retinuta in flagrant. Femeia a fost prinsa in momentul cand incasa 350 de euro de la un cetatean. In acest caz, Dimitrov isi convingea victima ca are pile la Consulatul Romaniei in Republica Moldova si poate s-o ajute sa urgenteze procesul de redobandire a vizei in lipsa persoanei, informeaza Romania libera.

Stalin ramane una dintre cele mai populare figuri din istoria Rusiei, potrivit celor mai recente rezultate ale unui sondaj realizat la nivel national. Pe primul loc intre cei 12 finalisti este Printul Aleksander Nevski care a domnit in secolul XIII si a obtinut o victorie importanta in fata cavalerilor teutoni, fiind votat de 11,7%. El este urmat de Piotr Stolipin, premier de la inceputul secolului XX, cunoscut pentru reformele agrare. El a fost votat de 11,6%. Stalin a fost totusi sustinut de 11,5% dintre cei care au votat pana acum, scrie Adevarul.