Guvernul desfiinteaza pensionarii care lucreaza la stat. Persoanele care s-au pensionat si ulterior s-au reangajat la stat vor trebui sa se multumeasca fie cu salariul, fie cu pensia. In plus, cei care au primit si salarii compensatorii acordate prin legi speciale vor trebui sa le restituie la buget daca vor sa-si pastreze posturile. Prima victima a acestei decizii: ministrul de interne, Gabriel Oprea, care are de returnat 100.000 de lei. „Am decis interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public, adica de la stat. Cu alte cuvinte nimeni nu mai poate beneficia si de pensie si de salariu de la stat. Se poate cumula pensia cu un salariu in domeniu privat. De asemenea am stabilit ca in situatia in care cu ocazia pensionarii au fost primite si plati compensatorii, in acea situatie persoana care doreste sa lucreze in continuare in sistemul public va trebui sa returneze platile compensatorii pe care le-a primit. E vorba in special de persoanele din domeniul Apararii, Internelor, Justitiei, persoane care cu ocazia pensionarii au primit sume foarte consistente, uneori de ordinul miliardelor de lei, daca aceste persoane doresc in continuare sa lucreze in sectorul public vor trebui ca in termen de 30 de zile sa returneze aceste sume de bani, dupa care pot lucra evident in sectorul public, cu suspendarea drepturilor de pensie, scrie Cotidianul.

Cristian Daminuta, copilul Revolutiei. Romanul legitimat la Inter are o poveste impresionanta: la Timisoara, in zilele fierbinti din ’89, mama sa, pe atunci insarcinata cu actualul fotbalist, s-a ascuns sub pat de gloante. Romania are in acest moment doi reprezentanti la celebra echipa de fotbal Inter Milano, campioana Italiei si formatia la care stelistul Mirel Radoi se straduieste zadarnic, de cateva luni, sa se transfere. Unul dintre ei este renumit si are o valoare confirmata (Cristi Chivu, capitanul echipei nationale), iar celalalt este un tanar care aspira la glorie: internationalul de juniori Cristian Daminuta (19 ani). Intr-un moment in care fotbalul romanesc importa cu nesabuinta jucatori de valoare indoielnica pe post de vedete, putinele sale resurse cu adevarat pretioase iau calea Occidentului fara prea mari oprelisti. Intr-un fotbal corupt, dominat de valize, interese obscure si nepotism, nimeni nu le da tinerilor de perspectiva importanta cuvenita. Timisoreanul Daminuta e un astfel de caz. El a semnat in aceasta vara cu celebra Internazionale Milano. Plecarea fotbalistului in Italia a declansat un scandal-monstru pe Bega. Dupa ce l-a tratat pe pustiul-minune ca pe un rebut, clubul din Timisoara s-a trezit cand si-a dat seama ca pierde, de fapt, o comoara si a incercat din rasputeri sa-l pastreze pe Daminuta cu orice pret, ajungand cu doleantele pana la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Fara rezultat insa, afirma EvZ.

Guvernul simplifica procedurile de expropriere pentru autostrazi. Cabinetul Boc a luat marti o serie de masuri astfel incat „buldozerele sa poata lucra” mai repede pentru constructia autostrazilor. Astfel, printr-o ordonanta de urgenta, Executivul a simplificat procedurile de expropriere a terenurilor utilizate la obiectivele de interes national, urmand ca lucrarile sa inceapa mult mai rapid, a anuntat premierul Emil Boc. „Am facilitat procedura prin care se expertizeaza terenul - se consemneaza banii in cont, urmand ca buldozerul sa poata lucra - si am flexiblizat procedura de solutionare a contestatiilor de achizitie publica in domeniul contractelor care vizeaza autostrazile, tocmai pentru a nu pierde luni si ani in sir cu proceduri greoaie. Procedura contenciosului administrativ a fost cea pentru care am optat, fiind una rapida, iar instantele de judecata se pronunta cu termene foarte concrete”, a declarat seful Executivului, informeaza Gandul.

Pentru o cursa cu taxiul in Bucuresti platesti in jur de 1,9 lei/km, la care se adauga un comision de 100 de lei in cazul in care vrei sa ajungi la un salon de masaj erotic. Este de-ajuns sa faci o comanda la taxi si sa rogi taximetristul sa iti recomande un loc de relaxare in compania unor fete senzuale care accepta, pe langa masaj, toate tipurile de sex. Soferul va pune pe masa oferte care mai de care si te asigura de mai multe ori ca peste tot se face si sex, nu doar masaj erotic. Saloanele de masaj erotic reprezinta o afacere care mascheaza prostitutia institutionalizata. Numai ca, in Romania, legislatia nu incrimineaza activitatea acestor saloane unde au loc fapte de prostitutie si proxenetism. Modalitatea de racolare a clientilor amatori de sex pe bani pare desprinsa din filmele americane. Mai nou, proxenetii fetelor, care-si spun maseuze, sunt taximetristii care au tot interesul sa aduca doritori de sex pe furis. Si asta pentru ca sunt rasplatiti cum se cuvine, scrie Gardianul.

Frigul din ultima perioada a provocat imbolnavirea a zeci de mii de persoane de boli respiratorii. Cele mai multe victime sunt copiii mici. De asemenea, cativa oameni fara adapost au murit inghetati. Politistii se confrunta cu decese suspecte din cauza persoanelor care nu-si trateaza afectiunile, mai ales psihice. Numarul virozelor respiratorii inregistrate la nivel national in perioada 15-21 decembrie a fost de 35.487, iar al pneumoniilor de 12.357. Doar un singur caz de gripa a fost inregistrat la o persoana din Bucuresti. Rata de incidenta a infectiilor acute ale cailor respiratorii superioare a fost de 164,8 la 100.000 de locuitori. Rata de incidenta a pneumoniilor la nivel national a fost de 57,4 la 100.000 de locuitori. Cei mai multi pacienti internati au fost cei cu infectii acute ale cailor superioare respiratorii si pneumonii la copiii de pana in 4 ani., informeaza Romania libera.

Încă din prima zi a lui 2009, valoarea amenzilor va creşte odată cu salariul minim pe economie, ridicându-se astfel la maximum 1.200 de lei pentru persoane fizice şi 6.000 de lei pentru persoane juridice (faţă de maximum 1.080 de lei pentru persoane fizice şi 5.400 de lei pentru firme sau instituţii ale statului, în prezent). Practic, de mâine, un punctamendă va „costa“ 60 de lei, adică 10% din salariul minim brut pe economie, aceasta reprezentând cea de-a doua „scumpire“ a sancţiunilor rutiere în decurs de doar trei luni, scrie EvZ.

Studenţii ar putea să nu mai aibă în faţa cui să susţină examenele din sesiunea de iarnă, dacă profesorii nu vor beneficia de majorările salariale votate de parlament în această toamnă. Cadrele didactice din învăţământul universitar ameninţă că nu se vor prezenta la catedră în perioada examinărilor în cazul în care guvernul va amâna aplicarea legii lui 50%. „Suntem pregătiţi pentru o astfel de acţiune. Am discutat acest lucru cu reprezentanţii din teritoriu la sfârşitul lunii noiembrie. Avem 16.000 de membrii şi 23.000 de simpatizanţi şi cu toţii sunt 100% alături de noi. Sper să nu se ajungă aici, pentru că acum trei zile când am discutat cu doamna Andronescu, nu se punea problema amânării legii dar rămâne de văzut. Dacă guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens, atunci vom suspenda sesiunea de examene”, ne-a spus Răzvan Bobulescu, preşedintele Federaţiei „Alma Mater”, afirma Gandul.