Abandonul Apusenilor, "o neglijenta de neiertat" a puterii. In Apuseni, aurul nu inseamna totul. Ba chiar cantareste putin, nesemnificativ, in fata traditiei si culturii motilor. Cel putin asa se vede totul prin ochii Cristinei Oancea, un regizor al Televiziunii Romane, care a filmat sute de ore pentru un documentar despre viitorul locuitorilor din Apuseni. "Filmele mele nu sunt despre aur, ci despre tot restul", spune Cristina, care considera ca romanii care uita Apusenii nu valoreaza mai mult decat cei care isi uita parintii. Filmul "Apuseni in viitor" prezinta povestea a trei tineri moti, care studiaza in Cluj-Napoca si Satu Mare, noteaza EvZ.

Veniturile bugetare scad ingrijorator. Datele centralizate la Ministerul Finantelor arata ca veniturile colectate la bugetul statului au scazut si in februarie fata de valoarea programata, dupa ce in ianuarie scazusera fata de luna anterioara, iar in decembrie deficitul a crescut exponential. Concret, in ianuarie, veniturile bugetului general consolidat insumau 13,8 miliarde de lei, iar in februarie, acestea au scazut cu 8%, adica au fost de aproximativ 12,7 miliarde de lei. Totalul celor doua luni ar fi, astfel, de 16,5 miliarde de lei – echivalentul a 4 miliarde de euro, scrie Adevarul.

Romanii cred in Mercedes si in Nokia. Conationalii considera ca se pot bizui pe aceste marci, reiese dintr-un studiu realizat de revista „Reader’s Digest”. Romanii au cea mai mare incredere in automobilele Mercedes, in telefoanele Nokia si in computerele Dell, reiese din studiul European Trusted Brands, realizat de revista „Reader’s Digest”. La capitolul carduri de credit, conationalii au ales brandul Visa, iar la cosmetice marca germana Nivea, scrie EvZ.

Comerciantii rasfata femeile cu oferte de 8 Martie. Ziua de 8 Martie reprezinta ultimul prilej inainte de sarbatoarea Pastelui pentru comercianti pentru a-si mai revigora afacerile in perioada aceasta de criza. Incepand de la hipermarketuri, care au oferte la cosmetice, si pana la micile magazine de cartier, zilele acestea sunt tot felul de promotii si oferte speciale. Cele mai solicitate in perioada aceasta vor fi saloanele de cosmetica, cele de infrumusetare si coafura, iar vanzarile vor creste semnificativ la haine, bijuterii si parfumuri. De asemenea, restaurantele au pregatit meniuri si spectacole special pentru doamne, noteaza Gardianul.

Basescu baga austeritate doar daca vrea poporul si Parlamentul. Dupa ce a amenintat romanii debitori la banci ca daca nu isi platesc ratele statul va lua masuri, criza sau nu, presedintele Traian Basescu pare a-si fi schimbat atitudinea fata de importanta parerii populatiei. Daca in cazul platirii ratelor ar putea fi vorba despre fortarea populatiei, nu acelasi lucru se intampla si cand vine vorba despre adoptarea unui program de austeritate care sa scoata Romania din criza, noteaza Gandul.

Pogea a renuntat la impozitul pe telefon, la TVA-ul pe casa se mai gandeste. Finantele au spus ca nu se va acciza nici un produs nou, dar nu au respins impunerea de TVA persoanelor fizice care vand terenuri construibile sau case noi. Ministerul Finantelor informeaza ca nu va acciza produse ca telefoane mobile, palm-uri, GPS-uri, ceasuri sau materiale pentru adulti, asa cum apare intr-un document de lucru al Ministerului pentru modificarea Codului Fiscal, dar nu a contrazis informatiile din acelasi document referitoare la impunerea de TVA persoanelor fizice pentru vanzarea de terenuri construibile sau case noi, scrie Cotidianul.

Oferta de chirii a explodat. Proprietarii de case si apartamente prefera sa-si rotunjeasca veniturile inchiriind locuintele care nu se vand. Numarul anunturilor de inchiriere a crescut cu 70% in primele doua luni din 2009 fata de aceeasi perioada din 2008. Vanzarile de case practic au inghetat. Un fenomen aproape neglijat pana nu demult a luat amploare in primele luni din acest an: inchirierea de case, garsoniere si apartamente a luat locul vanzarilor, scrie Adevarul.

Sportul, optional obligatoriu. Scandalul privind reducerea numarului de ore de sport la liceu a determinat Ministerul Educatiei sa revina asupra deciziei. Motivand ca a fost doar o comunicare defectuoasa vizavi de noile planuri-cadru, ministrul Ecaterina Andronescu a subliniat ca liceenii vor avea chiar mai multe ore de sport. In loc de doua, obligatorii, vor avea trei. Una va fi in trunchiul comun obligatoriu, iar celelalte doua, in activitatea extracurriculara, in afara orarului scolar, noteaza Romania Libera.

Razboi rece. “Silenzio stampa” intre Bucuresti si Kiev. Cine citeste doar paginile de internet ale ministerelor de externe de la Kiev si Bucuresti nu isi imagineaza ca intre Romania si Ucraina are loc un conflict mocnit, diplomatic, militar si economic. Desi presa ucraineana anunta de cateva zile expulzarea unor diplomati romani de la Kiev, drept replica la decizia Bucurestiului de a considera persona non grata un diplomat ucrainean, in mod oficial nu exista nici o confirmare a conflictului diplomatic. Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, nu a comentat evenimentele politice din Ucraina (demiterea ministrului de externe) si nici scandalul spionilor. In timp ce oficialii de la Bucuresti si de la Kiev mentin o tacere diplomatica, alimentata de interese diferite (Ucraina viseaza la NATO si UE, Romania nu vrea sa se trezeasca fara gaze din cauza ucrainenilor), presa continua speculatiile, informeaza Gardianul.

Umberto Eco sare in apararea "nenorocitilor de romani" din Italia. Intr-un comentariu pentru “La Repubblica”, intitulat “Nenorocitii de romani”, semioticianul ironizeaza incercarile compatriotilor sai de a da vina pe romani pentru toate problemele societatii italiene, romanizand numele celor mai mari infractori italieni, scrie Cotidianul.

Cursuri de supravietuire in jungla din strada. Cresterea violentei din marile orase i-a determinat pe locuitori sa caute solutii pentru a se apara singuri in fata agresorilor. Oameni de toate varstele au inceput sa frecventeze cursurile de autoaparare predate, in general, de instructori de arte martiale. Astfel de scoli sunt peste tot in Capitala si isi atrag clientii spunandu-le ca-i vor pregati sa faca fata inclusiv unui "atac pe strada sau intr-un spatiu ingust, cum ar fi liftul sau casa scarii". Efectele acestor campanii promotionale sunt vizibile. "Avem o lista de asteptare de 160 de cursanti. Acum cautam o locatie noua pentru a ne desfasura activitatea", a spus Cristi Mihaila, managerul unui astfel de centru din Bucuresti, citat de Romania Libera.