Firma privata a sefului Garzii Nationale de Mediu executa pentru OMV-Petrom exact ce trebuie sa verifice Garda Nationala de Mediu. Doi demnitari PDL influenti fac avere personala folosindu-si functiile publice. Numele: Silvian Ionescu si Sulfina Barbu. Primul este comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, avand rang de secretar de stat in guvernul Boc. Celalalt este deputat PDL, sef al Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor si fost ministru al mediului, in perioada decembrie 2004-aprilie 2007, scrie EvZ.

Ecaterina Andronescu i-a asigurat pe profesori ca isi vor primi sporurile de care le era teama ca vor fi privati prin proiectul de ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul cheltuielilor de personal, propus de guvernul Boc. Un semn de intrebare se pune totusi asupra salariilor, care nu vor fi marite cu 33,6%, asa cum era planificat, decat daca economia se va redresa, dupa cum a mai specificat ministrul. Pe langa asta, o noua grija s-a strecurat in orarul dascalilor de liceu: reducerea numarului de ore saptamanale, de la 38 la 30, care ar putea avea ca rezultat reducerea normei didactice si implicit a salariilor, dar si disponibilizarea profesorilor si a suplinitorilor, afirma EvZ.

Investigatiile ziaristilor au scos la iveala faptul ca tot conflictul a pornit de la o femeie, Helga Toth, cu care Cozma ar fi avut in trecut o aventura. Concret, aceasta l-ar fi jignit pe roman in seara mortii acestuia, iar sportivul a ripostat, lovind-o. Ulterior insa, prietenul Helgai Toth, Tamas Beery, un temut afacerist ungur cu influente atat in mediul politic, cat si in lumea interlopa, a dorit sa se razbune pe roman. Astfel, Beery a chemat in discoteca din Veszprem grupul de tigani care a pornit scandalul. Potrivit GSP, acestia nu ar fi dorit sa-l omoare pe Cozma, ci doar “sa-i dea o lectie”, insa evenimentele au degenerat, scrie EvZ. In schimb, Cotidianul relateaza ca Helga Toth recunoaste ca a fost in bar, insa sustine ca nu l-a cunoscut niciodata pe handbalistul roman.

Daniela Andreescu, sefa Secreta­ria­tului General al Guvernului (SGG), a incercat, prin propuneri la o ordonanta adoptata sambata de Guvern, sa preia controlul asupra numirii membrilor Consiliului National pentru Solutio­na­rea Contestatiilor (CNSC), cel care su­pervizeaza toate achizitiile publice din Romania. Concret, Andreescu a propus ca presedintele CNSC sa fie recomandat de SGG si numit de presedintele Romaniei. Propunerea nu a primit avizul juridic al Ministerului Justitiei (MJ), pe motiv ca incalca independenta activitatii CNSC. Daniela An­drees­cu este cea care, in anul 2005, din pozitia de sefa la Migratia Fortei de Munca, ii trimitea pe capsunari sa-si faca analizele medicale la cabinetul lui Dorin Cocos, scrie Cotidianul.

Fabuloasa poveste a unui tanc galben, importat cu sase mii de dolari, vopsit in portocaliu si revandut catre Romsilva la un pret de 50 de ori mai mare. Utilajul, sa-i spunem asa, sta pe chituci la Directia Silvica (DS) Dambovita, pazit de un om si de caini, fiindca cele 40 de tone de metal excita spiritul reciclarii la tiganii din periferia Targovistei. Cand il vezi parasit in curte si cu parti acoperite de muschi si de licheni, nici n-ai spune ca a costat 8,7 miliarde de lei vechi. Asa sta din 2004, cand a fost cumparat, fiind pornit doar de cateva ori. „Am chemat un tanchist de la o unitate militara si l-a pornit. Si acum, daca ar trebui pornit, tot la un tanchist ar trebui sa apelez”, spune inginerul Catalin Calinescu, directorul DS Dambovita, scrie Cotidianul.

CJ Constanta a impus plata unei roviniete locale pentru toate drumurile judetene, mai mare decat taxa pentru drumurile nationale din toata Romania! Si tot in judetul lui Nicusor Constantinescu, prietenul sau Mazare va primi de la amicul amandurora, Nicolae Nemirschi, plajele, cu drept sa le concesioneze. Taxa a fost introdusa pentru a se asigura banii necesari reparatiei acestor drumuri in conditiile in care sumele primite de la bugetul statului cu aceasta destinatie sunt in­­suficiente, sustine CJ Con­stanta. Taxa poate ajun­ge la nivelul de 6.300 de lei pe an, in cazul ca­mi­oa­nelor cu masa maxima au­torizata de peste 20 de tone si al capetelor tractor de auto­trenuri. Nivelul taxei de Constanta este astfel su­perior celui al rovi­nietei nationale. Pe drumurile nationale, posesorii autovehiculelor mentio­nate mai sus platesc 1.210 euro, adica 5.200 de lei, relateaza Cotidianul.

Peste 61.600 de kilometri de autostrazi brazdeaza astazi Uniunea Europeana. Aceste super-sosele au reinviat economiile occidentale, eutanasiate de efectele a doua razboaie mondiale, dar si pe cele est-europene, inghetate de esecul comunismului. Si matematic, si strategic, contributia Romaniei este insignifianta in infrastructura continentala. Cu doar 280 de kilometri de pseudoautostrazi, la nivelul anului 2009, adica aproape 0,3 la suta din total, tara noastra practic nu conteaza in arhitectura rutelor transeuropene de transport rutier. In timp ce Romania isi cauta haotic prioritatile de dezvoltare, polonezii, ungurii, cehii sau slovenii isi multiplica retelele de autostrazi. Daca la nivelul anului 1990, aceste state aveau de trei ori mai multe autostrazi, intre timp factorul de multiplicare este si de ordinul cinci. Cauzele sfideaza pe alocuri logica bunului-simt, iar pentru acest lucru se fac vinovate toate guvernele, de la Gheorghiu-Dej incoace, scrie Romania Libera.

Culoare unice pentru mijloacele RATB, anuntarea imediata a incidentelor petrecute in autobuze, tramvaie si troleibuze si cresterea vitezei de deplasare sunt principalele masuri anuntate ieri de edili si care vor fi puse in practica in perioada urmatoare. Promisiunile nu sunt noi si au mai fost auzite de bucuresteni din gura mai multor primari, fara a le vedea si in realitate, scrie Romania Libera.

Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) are oficial, incepand de sambata, un nou director, dupa ce de la inceputul acestui an functioneaza fara sef. Procurorul Adina Petrescu, din cadrul Serviciului de Cooperare Internationala, Informare si Relatii Publice al Directiei Nationale Anticoruptie, este noul secretar de stat, sef al DLAF, incepand de sambata, cand a fost publicat in “Monitorul Oficial” ordinul de numire. Magistratul a fost detasat de la DNA la structura aflata in subordinea premierului si sub coordonarea viceprim-ministrului Dan Nica, prin hotararea Sectiei de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, luata in sedinta din 26 februarie. Adina Petrescu are o vasta experienta in relatiile internationale si in cooperarea internationala in materie judiciara, afirma Gardianul.

Romanii din Italia, aparati de marele scriitor Umberto Eco. Reputatul filosof a publicat un editorial in care isi ironizeaza subtil compatriotii, „orbiti“ de manipularea presei. Subiectul „romeni“ (n.r. - romanii) a depasit in Italia spatiul alocat stirilor obisnuite si a devenit tema pentru emisiuni de divertisment, talk-show-uri si editoriale. Cunoscutul scriitor a intervenit in favoarea comunitatii romanesti printr-un editorial in ultimul numar al saptamanalului „L’Espresso”. Intitulat ironic „Nenorocitii de romani”, articolul cuprinde lista celor mai cunoscuti infractori din Peninsula, dar ale caror nume au fost „romanizate” cu terminatiile specifice, scrie Adevarul.