Coreea de Nord acuza SUA ca ar complota impotriva sa. Ministerul de Externe al Coreei de Nord a acuzat, miercuri, Statele Unite ca ar pregati un razboi impotriva statului comunist. Acesta reprezinta prima critica verbala a Phenianului la adresa administratiei Obama. Purtatorul de cuvant al ministerului a acuzat SUA ca ar colabora cu Coreea de Sud pentru a pregati un razboi nuclear impotriva Coreei de Nord. Aceste declaratii au fost facute in contextul in care Rusia si China, singurele aliate ale Coreei de Nord, s-au declarat ingrijorate de intensificarea tensiunilor in peninsula coreeana, scrie Reuters.

Curtea Suprema aproba sentinta pentru blasfemie in cazul jurnalistului afgan. Curtea Suprema din Afganistan a aprobat sentinta de 20 de ani in cazul unui tanar jurnalist acuzat de blasfemie. Familia si avocatii tanarului au declarat, miercuri, ca tocmai au aflat de decizia Curtii, care a fost luata pe 12 februarie, si ca vor denunta procedura ca fiind ilegala. Parwez Kambakhsh a fost arestat in 2007 si condamnat la moarte pentru blasfemie, dupa ce a fost acuzat ca ar fi scris si distribuit un articol despre rolul femeii in Islam. Kambakhsh sustine ca el nu a scris articolul, ci doar l-a luat de pe Internet. In 2008, o curte de apel din Kabul i-a aprobat reducerea sentintei de la pedeapsa cu moartea la 20 de ani de inchisoare, sentinta care a fost aprobata de Curtea Suprema luna trecuta, scrie The New York Times.

Se intrevede un razboi civil in Madagascar. Ambasadorul SUA in Madagascar, Niels Marquardt, a avertizat ca tara se indreapta catre un razboi civil, dupa ce soldatii opozitiei l-au fortat pe seful armatei sa demisioneze. Marti, seful armatei, Edmond Rasolofomahandry, le-a dat 72 de ore adversarilor politici pentru a rezolva o disputa care paralizeaza Madagascarul de sase saptamani. Insa, soldatii disidenti au preluat sediul armatei si l-au fortat pe acesta sa demisioneze, scrie BBC.

Papa isi recunoaste greselile intr-o scrisoare adresata episcopilor. Papa Benedict al XVI-lea a scris o scrisoare neobisnuit de personala catre episcopii din intreaga lume, in care explica de ce a revocat excomunicarea episcopului care a negat Holocaustul si a recunoscut ca Vaticanul a facut mai multe greseli in abordarea acestui caz. Scrisoarea, care va fi facuta publica joi, reprezinta o incercare a Vaticanului de a aduce lucrurile la normal dupa ce Papa a anulat excomunicarea a patru episcopi. printre acestia se numara si Richard Williamson, care a declarat intr-un interviu televizat ca de fapt nu au existat camere de gazare naziste, scrie The New York Times.

Caldura va face mai multe victime pana la sfarsitul secolului. Incalzirea globala va “topi” zonele urbane si va provoca de patru ori mai multe decese, anunta cercetatorii britanici. Un studiu condus de cercetatorii din cadrul King’s College din Londra prezice ca numarul deceselor provocate de valurile de caldura vor creste de 4 ori pana in 2080. “In prezent, in Londra au loc, vara, aproximativ 120 de decese cauzate de temperaturile ridicate. Studiul nostru arata ca pana in 2080, rata deceselor va creste pana la 500, ca urmare a schimbarii climatului”. Studiul oamenilor de stiinta britanici este primul care se axeaza pe variabilitatea temperaturii de la o zi la alta, care duce la cresterea frecventei zilelor extrem de calde, scrie Descopera.