Naveta spatiala americana Discovery a atins duminica orbita terestra in mai putin de noua minute dupa lansarea ei din Florida pentru a ajunge la Statia Spatiala Internationala au anuntat oficiali NASA. Discovery a fost lansata la ora 19:43 atingand 26.000 de kilometri pe ora o viteza de cinci ori mai mare decat cea a sunetului. Discovery urmeaza sa ajunga la Statia Spatiala Internationala marti la ora 21:13. Principala misiune a navetei este sa transporte echipament pentru experientele stiintifice ale laboratoarelor european Columbus si japonez Kibo, scrie AFP.

Pentagonul a inceput demersurile pentru a construi un dirijabil destinat operatiunilor de spionaj care va urmari avioanele, trancurile si trupele inamice de la sol. Investitia se ridica la 400 de milioane de dolari. Dirijabilul va avea 122 de metri si va atinge orice destinatie in maxim 15 zile putand urmari tinte aflate la o distanta de maxim 600 de kilometri. Aeronava va fi alimentata cu ajutorul panourilor solare si al bateriilor cu hidrogen si este proiectata sa atinga o altitudine de circa 20.000 de metri, fapt care ii va permite sa iasa din raza de actiune a rachetelor sau a avioanelor de vanatoare, scrie Reuters.

Aproximativ o mie de rusi au manifestat duminica la Vladivostok cerand demisia premierului Vladimir Putin si a guvernatorului regiunii Extremului Orient rus, Serghei Darkina. Protestatarii au cerut scaderea tarifelor pentru serviciile sociale si scaderea preturilor la alimente dar si crearea de locuri de munca, informeaza Reuters.

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a confirmat ca Rusia ar putea utiliza o baza aeriana in Venezuela. "I-am spus presedintelui Medvedev ca de fiecare data cand aviatia rusa va avea nevoie sa faca o escala in Venezuela pentru a realiza planurile sale strategice, Venezuela va fi pregatita", a declarat Chavez in timpul unei emisiuni TV. Potrivit AFP, ar putea fi vorba despre o baza militara in insula La Orchila situata in Marea Antilelor. In afara de Venezuela, Rusia conteaza in acelasi mod pe Cuba, a declarat generalul Anatoli Jiharev seful de stat major al fortelor aeriene strategice ruse.

Likud, partidul de dreapta al primului ministru israelian prezentat Benjamin Netanyahu, a incheiat in noaptea de duminica spre luni primul sau acord de coalitie cu Israel Beitenu, o formatiune de extrema-dreapta, a indicat o purtatoare de cuvant a Likud. Potrivit acordului Israel Beitenu va obtine Ministerul Afacerilor Externe, care urmeaza sa revina sefului acestui partid Avigdor Lieberman, dar si ministerele Securitatii Interne, Infrastructurilor, Turismului si Integrarii noilor imigranti, informeaza AFP.