Impins initial de „politisti necinstiti“ in scandalul de la serviciul secret al Ministerului de Interne, presedintele Basescu a sfarsit prin a se baga peste Justitie pentru a-i lua apararea omului de afaceri Puiu Popoviciu, cel pe care „politistii necinstiti“ au vrut sa-l ajute. Traian Basescu spune ca blamarea „investitiei de miliarde“ a lui Puiu Popoviciu este o eroare, considerand ca, daca ar fi o problema, aceasta ar tine de legalitatea achizitiei terenurilor, seful statului facand si precizari in privinta legaturilor care i se atribuie lui si familiei cu omul de afaceri. „Unde-i crima lui Popoviciu? Ca a facut o investitie de cateva miliarde in Bucuresti? Este o crima? Se pare ca asta e abordarea publica si cred ca e foarte gresita. Problema, daca exista, inteleg ca este in zona legalitatii transferului terenului. Dar de aici pana la a blama o investitie de asemenea dimensiuni este o eroare", scrie Cotidianul.

Seful Fiscului, Sorin Blejnar, s-a hotarat sa faca economii de criza desfiintand serviciul de trimitere a declaratiilor de venit ale persoanelor fizice prin posta. Declaratiile privind venitul aferent anului 2008, care trebuie depuse pana la 15 mai de persoanele fizice, nu mai pot fi trimise prin posta anul acesta, urmand ca fiecare sa se deplaseze la ghiseul Administratiei Fiscale de care apartine, arata un comunicat al Agentiei Fiscale (ANAF). „Pentru a economisi 5.335.000 lei la bugetul institutiei, presedintele ANAF, domnul Sorin Blejnar, a decis renuntarea la sistemul de trimitere/primire prin posta a declaratiilor de venit“, suna comunicatul Fiscului, scrie Cotidianul.

Refuzul medicilor de familie de a semna contractele cu Casa vine dupa ce autoritatile nu au luat in consideratie observatiile lor legate de contractul-cadru pentru anul 2009, adoptat miercuri prin hotarare de guvern. Contractul-cadru trebuie insotit si de normele metodologice care nu au fost inca aprobate si fara de care medicii, farmacistii si institutiile sanitare nu pot incheia contracte cu Casa si se blocheaza orice finantare. Cel mai important efect al neincheierii contractelor este ca, pe 1 aprilie, pacientii nu vor mai beneficia de asistenta medicala primara, informeaza Cotidianul.

Sindicalistii se plang ca numirea directorilor unitatilor scolare de catre primari va conduce la politizarea Educatiei. "Se merge pe o idee de descentralizare complet gresita. Este clar ca primarii vor sa dispuna in totalitate de patrimoniul invatamantului si sa faca ce doresc cu el. Si, culmea, ministrul Andronescu le face tot felul de promisiuni primarilor. Numirea directorilor de catre primari inseamna o politizare fara precedent a invatamantului. Directorul trebuie sa fie cadru didactic numit prin concurs. In consiliul de administratie pot participa si reprezentanti ai consiliului local. Dar cand nu se castiga nimic din participarea la aceste consilii de administratie, nici nu exista participare", a mai spus Marius Nistor, citat de Romania Libera.

Fostul presedinte al consiliului Judetean Cluj, senatorul Marius Nicoara, a recunoscut ca i-a sprijinit moral pe "Regii amenzilor", ca urmare a interventiei unor oficiali cu rang inalt din Politia Rutiera. Din cuantumul sumei avansate de senatorul Nicoara ca reprezentand volumul cheltuielilor facute de operatorii privati pentru a expedia amenzi catre contravenienti rezulta ca incasarile lunare depasesc un milion de euro, scrie Romania Libera.

Ambasadele Romaniei din Finlanda, Franta, Norvegia si China s-ar numara printre tintele unei vaste retele de spionaj informatic descoperita de niste cercetatori canadieni, potrivit cotidianului american The New York Times. Cate un computer de la ambasadele Romaniei din Finlanda, Franta, Norvegia si China ar fi fost infectat cu un program prin care pot fi spionate aproape in intregime, arata un raport al expertilor canadieni de la Universitatea din Toronto. Atacul asupra celor patru ambasade face parte din cea mai mare operatiune de spionaj depistata pana acum. Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a infirmat insa ieri existenta unor atacuri informatice asupra ambasadelor Romaniei: "Nu exista niciun element din care sa reiasa ca informatia nu ar fi protejata de regimurile de secretizare cunoscute", afirma Romania Libera.

Spionii Securitatii „excelau” la capitolul tehnici sexuale pentru a obtine informatii de la oficialii din Vest, povesteste Ion Mihai Pacepa. In Romania, pregatirea femeilor si barbatilor care isi asumau acest rol - si care, in multe cazuri, erau supusi si unor interventii chirurgicale - dura intre trei si opt ani si se desfasura in 150 de case conspirative, unde agentii erau supravegheati permanent si invatau limba tarii unde urma sa se desfasoare misiunea, dar si cum sa joace tenis sau bridge si cum sa se infiltreze in diverse obiective stiintifice sau industriale occidentale, mai explica fostul sef al DIE. „Un ofiter al unui serviciu secret, in mod normal, are o pozitie oficiala, un pasaport diplomatic si o tara care sa-l sprijine; un ofiter ilegal actioneaza isi are doar penisul ca acoperire, ca sursa de informatii si ca imunitate”, spune Pacepa, scrie Gandul.

Primaria Capitalei pare sa sfideze criza financiara. Proiectul de buget pe 2009, publicat pe site-ul municipalitatii, prevede cresteri ale cheltuielilor cu personalul, tichete de vacanta si tichete cadou de Paste, Craciun si 1 Decembrie pentru angajati. In 2009, pentru majoritatea institutiilor care tin de Primaria Capitalei s-au calculat bugete la fel de mari ca anul trecut, dar cu bani mai putini pentru investitii. Astfel, in 2009, Administratia Fondului Imobiliar, Gradina Zoologica, Circul Globus si majoritatea teatrelor vor avea bugetele pentru investitii injumatatite, sau nu vor primi aproape niciun leu. Singurele exceptii sunt Administratia Lacuri Parcuri si Agrement, Administratia Cimitirelor, cea a cainilor fara stapan sau Politia Comunitara, scrie Gandul.

Profesorii universitari reclama coruptia din sistemul invatamantului superior in sustinerea evaluarii pentru obtinerea titlurilor universitare. “Discutia pe care o deschid se refera la doua categorii de fapte asociate cu functionarea comisiilor de contestatii si cu gestionarea dosarelor de plagiat, in atestarea universitara din Romania. Precedentul prost care functioneaza in aceasta practica este acceptarea oficiala a unor mape de lucrari care difera prin continut, intre comisiile initiale si cele de contestatii”, ne-a consemnat Dumitru Sandu, sociolog si profesor la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, membru in cadrul unei comisii de atestare din Ministerul Educatiei. Cadrul didactic reclama faptul ca asemenea situatii sunt frecvente si ca, prin aceasta practica inradacinata, cel nemultumit de decizia comisiei initiale face o contestatie si, daca este aprobata de minister, vine cu o alta mapa de lucrari la comisia de contestatii. “A fost respins pentru ca ii mai lipsea o carte?, scrie Gardianul.

Compromiterea calificarii la World Cup 2010 se adauga numeroaselor scandaluri in care selectionerul a tarat nationala, Federatia si numele Romaniei. Evolutia slaba a tricolorilor din actuala campanie de calificare la World Cup 2010, dar si atitudinea antrenorului Piturca au adus Romania intr-o situatie jenanta. Suporterii echipei nationale au ajuns la capatul rabdarii si nu-l mai vor pe selectionerul Victor Piturca la carma primei reprezentative. Dupa ce ne-a distrus, aproape in totalitate, sansele de a ne califica la Campionatul Mondial din Africa de Sud, din vara anului viitor, Piturca sfideaza pe toata lumea si spune ca nu se gandeste sa demisioneze. Situatia lui se va analiza, discuta si hotari dupa meciul de miercuri cu Austria. Ionut Lupescu a declarat ca se va gandi si la eventuala demitere a selectionerului, scrie Adevarul.

La 1 februarie 2009, in plin scandal al cumulului de venituri de la stat, generalul Ion Oprisor a fost chemat din rezerva pentru a fi reactivat in cariera militara, ca secretar general al CSAT. Fara prea multa valva, acesta continua sa se bucure si ca militar activ de beneficiile celor peste 1,6 miliarde de lei vechi, bani pe care i-a primit odata cu trecerea sa in rezerva drept salarii compensatorii. Potrivit Presedintiei, la momentul trecerii in rezerva, generalul Ion Oprisor a iesit la pensie pe caz de boala in mod fortat, fara ca acesta sa faca cerere in acest sens, scrie Gardianul.

Constanteanul Gheorghe Stretea si-a cumparat Dacia Logan 1.5D in urma cu 3 ani si are pentru ea o garantie valabila pana in 2009. Cum SC Rent Car Service Litoral SRL este singura firma din Constanta autorizata de Dacia sa efectueze reviziile periodice, barbatul a apelat la ei pentru revizia la 60.000 km. „Am fost socat cand am primit o factura de 1.856,55 de lei pentru revizie, asta pentru o masina care nu a necesitat reparatii”, se plange barbatul. Pentru revizia la 50.000 km, constanteanul a ales o firma din Oradea, avizata de Dacia, unde a platit doar 160 de lei, scrie EvZ.

Vitezomanii si conducatorii auto care trec pe rosu vor putea fi sanctionati mai usor, cu ajutorul camerelor video „inteligente” instalate in centrul Capitalei. Avem nevoie de o ambulanta. L-a lovit chiar aici, pe trecerea de pietoni! (...) Si ai grija la batrana aceea care vinde ghiocei. Colega, mergi si vorbeste cu ea si roag-o sa plece de acolo din intersectie, pentru ca se sprijina de «cutia» noastra si-mi deregleaza camera!”. Agitatie, indicatii scurte date politistilor din teren, imagini surprinse succesiv de camerele video instalate in intersectiile mari din Capitala - care nu doar ca ajuta la sanctionarea celor care incalca regulile de circulatie, dar ofera probe de netagaduit impotriva infractorilor sau a celor vinovati de o mare parte dintre accidentele rutiere grave, „contabilizate” zilnic in Bucuresti, scrie EvZ.