Guennadi Padalka, cosmonaut rus, a declarat intr-un interviu pentru Novaya Gazeta ca modalitatea de repartizare a hranei si accesul la toalete au afectat moralul ocupantilor Statiei Spatiale Internationale (SSI). Guennadi Padalka care va deveni in curand comandantul SSI sustine ca regulamentele de ordine interioara ale statiei sunt de natura sa produca un disconfort printre cercetatori. Acesta a adaugat ca mesele comune care erau permise inainte, contribuiau si la sudarea echipei SSI. Acum, noile reguli ii obliga pe astronauti sa consume doar hrana preparata de agentiile spatiale la care sunt angajati si sa utilizeze doar "toaletele nationale". Padalka a precizat ca a cerut sa folosesca aparatul de exercitii fizice al americanilor dar a fost refuzat, noteaza AP.

Presedintele american Barack Obama pare sa fie cel mai bine remunerat dintre toti politicienii importanti ai lumii. Salariile mari de la Casa Alba variaza de la 400.000 de dolari pe an pentru presedinte pana la 172.000 de dolari pentru consilieri importanti ai acestuia, precum seful administratiei prezidentiale sau secretarul de presa. Premierul britanic Gordon Brown beneficiaza de 200.000 de dolari anual, in timp ce presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy care si-a dublat recent salariul are in prezent un salariu de aproximativ 350.000 de dolari. Cel mai prost remunarati lideri politici ai lumii sunt rusii. Astfel presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev are un salariu anual de aproximativ 70.000 de dolari, iar salariul premierul Vladimir Putin se ridica la doar 80.000 de dolari, informeaza Reuters.

Franta va mobiliza circa 9.000 de politisti si jadarmi pentru summitul NATO de vineri si sambata la Strasbourg, pentru a face fata riscului unor proteste violente. Potrivit autoritatiilor in capitala Alsaciei sunt asteptati sa sosesca peste 70.000 de manifestanti care se opun summitului. Reprezentantii ministerului de interne sunt in alerta de gradul zero dupa ce gruparile anarhiste sau altermondialiste au inceput deja sa folosesca internetul pentru a transmite mesaje subversive, informeaza Le Monde.

Solutii de criza la Primaria Moscovei. Municipalitatea capitalei Rusiei a anuntat ca pentru a-si suplimenta bugetul, se pregateste sa inchirieze o parte din cele 7.000 de adaposturi antiaeriene. Potrivit oficialitatiilor acestea vor putea fi utilizate ca parcari auto subterane sau ca depozite. Chiriasi vor fi insa obligati sa elibereze spatiile in termen de sase ore daca situatia o va impune, relateaza AFP.

Un militar american, Joseph P. Mayo, a fost condamnat de o Curte martiala americana din Germania la 35 de ani de inchisoare pentru uciderea a patru prizonieri irakieni la Bagdad in 2007. Subofiterul a pledat vinovat pentru una dintre aceste crime. El va sta minim zece ani in inchisoare inainte de a beneficia de o eventuala reducere a pedepsei, arata AFP. In total, sapte militari americani sunt implicati in acest dosar. Un alt sergent a fost condamnat in februarie la inchisoare pe viata. Mayo a spus ca cei patru prizonieri, legati si cu ochii acoperiti, au fost impuscati in cap, iar cadavrele au fost aruncate intr-un canal din Bagdad. "Credeam ca era in cel mai bun interes al oamenilor mei" ca acesti prizonieri sa fie ucisi, a spus el. Crimele au fost comise dupa uciderea a doi militari americani intr-un atac asupra unei patrule, scrie AP.

Fostul presedinte polonez, Lech Walesa, ameninta ca va parasi Polonia in semn de protest impotriva aparitiei unei biografii pe care o socoteste defaimatoare. In cartea intitulata Lech Walesa: ideea si istoria, autorul, Pawel Zyzak sustine ca fostul lider al solidaritatii a colaborat cu politia secreta a regimului comunist polonez. Lech Walesa a declarat ca nu va mai participa la nicio ceremonie publica si ca va restitui toate medaliile si distinctiile. Walesa a declarat ca daca nu se va demara o ancheta oficiala care sa stabilesca un punct de vedere oficial cu privire la pretinsa sa colaborare cu securitatea, va parasi Polonia, scrie AP.