Eugène Ionesco, interzis romanilor. Publicul de teatru din Romania care vrea sa vada o piesa de Eugène Ionesco trebuie sa se multumeasca acum cu reprezentatii in maghiara sau germana, la teatrele in limbi minoritare, sau cu prestatiile unor trupe venite din strainatate. “Marie-France Ionesco nu mai accepta sa se joace nicio piesa a tatalui ei in limba romana, nici in Romania, nici in alta parte”, explica Nicolae Manolescu, ambasadorul nostru la UNESCO. Pentru el, decizia urmasei dramaturgului este inexplicabila, scrie EvZ.

Profesorii vor primi salarii mari daca elevii si parintii le vor da note mari. Inca din primele zile de mandat, dna. prof. univ. Ecaterina Andronescu, ministru al Educatiei, a anuntat ca majorarea salariala a profesorilor se va face – daca bugetul va fi aprobat in forma ceruta de minister – aplicandu-se criteriile de performanta, pe care ministerul le va elabora. Perspectiva ca legea cunoscuta, ca „legea lui 50%“, sa fie pusa in aplicare de la 1 ian. 2009, s-a diminuat inca din ultimile zile ale Guvernului Tariceanu, intrucat ordonanta de urgenta 151/2008 – a doua – prevedea ca majorarile sa se faca diferentiat, in procente distincte, urmand ca salariile mici sa fie majorate cu un procent mai mare, iar salariile mari sa nu primeasca, practic, nici un procent, scrie Gandul.

Baronul Berceanu isi face autostrada de circumscriptie. Majoritatea proiectelor de autostrazi importante din Romania stau intepenite, dovada fiind Tg.-Mures - Iasi, Ploiesti - Buzau - Iasi, Timisoara - Lugoj - Deva - Sibiu - Rm. Valcea - Pitesti, ultimele doua situate pe coridoare paneuropene de transport. In vremea aceasta, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, viseaza la o noua autostrada oferita craiovenilor. Construirea Autostrazii Sudului, dupa cum a botezat-o Radu Berceanu, va incepe in 2010, iar lucrarile vor fi finalizate cel mai probabil in 2014, dupa cum a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, la Craiova, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, potrivit Cotidianul.

Mos Dima a fost gratiat. Presedintele Romaniei l-a gratiat ieri pe ieseanul Constantin Dima, in varsta de 80 de ani, condamnat la un an de inchisoare cu executare dupa ce a smuls doi tarusi dintr-un teren care, legal, nu mai era al lui. Cazul, prezentat de Romania libera, in premiera, in luna februarie a acestui an, a starnit controverse, in conditiile in care zeci de alti condamnati pentru infractiuni grave sunt in libertate cu sprijinul neconditionat al judecatorilor.

Jurnalistii vor fi redusi la tacere cu noul Cod Civil. Codul Civil tinde sa „castreze“ presa prin impunerea unor norme aberante. Astfel, se prevede ca pot fi publicate doar stirile facute publice in cadrul conferintelor de presa. Asadar, daca un ziarist isi „permite” sa faca o ancheta jurnalistica, trebuie sa ceara acordul expres al celui care face subiectul materialului de presa. In cazul in care acesta nu doreste sa-i apara numele in mass-media, publicarea anchetei este strict interzisa, scrie Adevarul.

Premiantii de la sat, uitati de stat. Integrarea in scolile de la oras a copiilor din mediul rural capabili de performanta s-a lovit de reticenta parintilor, de lipsa fondurilor si de intarzierea unei metodologii de selectie. Programul de selectie si integrare a copiilor din scolile de la sat capabili de performanta, lansat cu mare tam-tam de fostul ministru al educatiei Cristian Adomnitei, la inceput de campanie electorala, a esuat inca din primul an de la implementare. Potrivit datelor oficiale, doar in 16 dintre cele 41 de judete ale tarii au existat inscrieri in program, iar din cele 1.200 de locuri, anticipate initial de catre autoritati, au fost ocupate doar 167, scrie EvZ.

Din 2013, in UE cutia neagra la automobile va pune toti soferii sub urmarire. O controversata cutie nea­gra – care ar putea redu­ce numarul deceselor din accidente de circulatie din UE, dar si sa-i expuna unei supravegheri permanente pe conducatorii auto – va fi instalata pe unele dintre masinile scoase in vanzare in Regatul Unit (UK), incepand cu anul 2013. Dispozitivul va emite non-stop un impuls detectabil prin satelit, care va indica pozitia masinii, viteza si directia de deplasare, scrie Gandul.

Paleologu: “Daca Prigoana imi vrea locul, i-l cedez cu placere”. Inainte de conferinta de presa despre pleasca, Theodor Paleologu, ministrul Culturii, a vorbit pentru cotidianul.ro despre cum ii vor pielea rechinii imobiliari, despre de ce nu vrea sa dea cinematografia Parlamentului si despre negocierile cu avocatii familiei Habsburg.

Cum arata chestiunea iconostasului in prezent?

A fost oarecum distorsionata in media, din cauza unei lipse de informatie. Este o politizare extraordinara din cauza legaturii cu presedintele Basescu. Or, nu este proiectul lui Basescu, ci unul muzeal mai vechi, sustinut si de Serban Cantacuzino, descendentul domnitorului. Implica refacerea bisericii, expunerea unor fresce care au fost salvate si a unor obiecte de argintarie. Basescu doar a preluat un proiect care i s-a parut si lui, ca si altor persoane, unul bun. Integral in Cotidianul.

Ciuvica: familia Basescu face afaceri dupa "reteta Popoviciu". Grupul pentru Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvica, acuza familia presedintelui Traian Basescu de faptul ca a aplicat la Constanta "reteta Popoviciu", pe care a folosit-o in Baneasa. GIP sustine ca in decembrie 2006, firma familiei Basescu, Global Business&Investments a incheiat un contract de asociere in participatiune cu o institutie de stat, Statiunea de cercetare-dezvoltare pentru pomicultura Constanta. Aceasta societate este detinuta si administrata de copiii si apropiatii lui Mircea Basescu, fratele sefului statului, sustine Mugur Ciuvica. In asocierea dintre statiunea pomicola si Global Business, statiunea participa cu un teren de 30 ha (Ferma nr.10 Agigea), iar firma familiei Basescu participa cu promisiunea ca va finanta activitatea asociatiei, scrie Romania libera.