Boc ataca punga boierilor bugetari. Premierul vrea sa taxeze toti angajatii de la stat care beneficiaza de venituri mai mari decat salariul presedintelui Romaniei. Guvernul are in plan sa perceapa de la bugetarii care castiga mai mult decat presedintele Romaniei o „contributie de solidaritate” de 90% din diferenta de venit. Salariul lui Traian Basescu este de 8.000 de lei. Astfel, in cazul bugetarilor care castiga din diverse surse 15.000 lei, diferenta de 7.000 lei va fi taxata cu 90%, noteaza EvZ.

Dacia promite: niciun om nu va pleca acasa pana in septembrie. Piata auto interna este in declin accentuat, dar succesul din programul Rabla si, mai ales, vanzarile de pe pietele externe i-au facut pe francezi sa ofere muncitorilor de la Pitesti garantia unei veri linistite. Vanzarile de masini noi se vor situa, in 2009, la jumatatea celor raportate pentru anul 2007, in conditiile in care pana acum scaderea pietei auto este de 65-70% fata de perioada similara a anului trecut, a declarat directorul general al Automobile Dacia, François Fourmont, noteaza Cotidianul.

Suiera vantul prin trenul „Prietenia”. Reporterul "Adevarul" s-a deplasat in Republica Moldova, unde duminica, 5 aprilie, se vor organiza alegeri legislative. Cititi in Adevarul de vineri un amplu reportaj despre trenul "Prietenia". Trenul “Prietenia”, care face legatura intre Bucuresti si Chisinau, a plecat miercuri seara aproape gol spre capitala Republicii Moldova. Putinii calatori care s-au urcat in tren, din Gara de Nord, au avut ca destinatie Iasi sau Ungheni si numai cativa dintre cei care si-au programat drumul spre Chisinau erau detinatorii unui pasaport romanesc.

Raportul de tara, argumentul DNA pentru arestarea lui Popoviciu. Raportul de tara pe Justitie din iunie si perceptia publica negativa asupra institutiilor statului care ar trebui sa vegheze la apararea ordinii publice. Acestea sunt unele dintre principalele argumente aduse de procurori magistratilor Curtii Supreme in favoarea arestarii magnatului Puiu Popoviciu, a lui Cornel Serban, fostul sef al „Doi s’un sfert”, si a comisarului Petru Pitcovici, de la Directia Generala Anticoruptie, scrie EvZ.

Topul celor mai cruzi dictatori ai timpurilor noastre. Chiar daca Romania a scapat de totalitarism in urma cu 20 de ani, regimurile autoritare se regasesc inca in foarte multe state ale lumii, iar ele continua sa faca victime. Dictatorii din peste 70 de tari comit crime care ingrozesc lumea moderna si impotriva carora se gasesc cu greu metode de a lupta. Revista “Parade” realizeaza anual clasamentul celor mai cruzi dictatori ai lumii, care isi conduc popoarele dupa bunul plac, uneori fara constitutie si legi sau fara respectarea acestora si fara drepturi si libertati fundamentale, noteaza Adevarul.

Anestezistii pregatesc un nou set de reguli pentru internarea la Terapie Intensiva. Anestezistii vor ca regulamentul privind organizarea si functionarea sectiilor de Terapie Intensiva sa fie in concordanta cu legile internationale care reglementeaza activitatea clinicilor de profil. Un proiect de ordin al ministrului sanatatii din 2008 prevedea trierea bolnavilor care pot sau nu pot beneficia de ingrijire in terapie intensiva. Potrivit actului respectiv, pacientii care nu au speranta de recuperare a unei vieti acceptabile nu ar fi fost admisi in sectiile de reanimare. Proiectul a starnit vii controverse si a fost retras de pe site-ul MS, noteaza Gardianul.

Peste 3.000 de studenti au iesit in strada sa ceara majorarea burselor. Alianta Nationala a Organizatiilor de Studenti din Romania (ANOSR) a adunat, joi, peste 3.000 de tineri din toata tara la actiuni de protest pentru majorarea burselor, in ciuda promisiunilor ministerului ca acestea vor creste cu 15% de la 1 aprilie, informeaza NewsIn. "Am primit rapoarte de la organizatiile din tara, care arata ca au protestat peste 3.000 de studenti. A trebuit sa iesim in strada, pentru ca vrem sa nu mai fim mintiti, sa ne creasca bursele, sa scada taxele de studii, iar ministerul sa inceapa un dialog real cu noi, scrie Cotidianul.

Primele de Pasti ale bugetarilor bat criza. Mii de angajati ai institutiilor publice primesc si anul acesta prime de Pasti, in pofida crizei financiare. La consiliile judetene, bonusurile ajung si la 1.200 de lei pentru fiecare salariat. Cei aproximativ 100 de angajati ai Consiliului Judetean Neamt vor beneficia de o prima de Paste constand in tichete-cadou in valoare de 1.200 de lei fiecare, potrivit contractului colectiv de munca pe care il au la nivel de institutie, scrie Romania Libera.

Becul lui Edison iese la pensie. Becul cu incandescenta va fi scos de pe piata europeana incepand cu luna septembrie, pentru a face loc surselor economice de lumina. „Batranele” becuri incandescente de 100 de wati si cele din sticla mata vor disparea din magazinele romanesti incepand de la 1 septembrie, cand importatorii si comerciantii nu vor mai avea voie sa le introduca pe piata, noteaza EvZ.

Liga Navala a SUA se instaleaza la Constanta. Politica americana la Marea Neagra marcheaza o noua extindere. Liga Navala a SUA isi va deschide maine, la Constanta, primul consiliu permanent din centrul si estul Europei. Fondata in 1902, Liga Navala este o organizatie civila, cu peste 60.000 de membri. Totusi, organismul este coordonat de ofiteri in retragere, din Marina SUA, si promoveaza politicile militare americane. Intre cele 270 de consilii deja existente, cel de la Constanta va juca un rol-cheie in regiunea Marii Negre, fiind singurul, noteaza Romania Libera.