Becali, tinut in inchisoare cu ajutorul armatei de avocati Unele dintre argumentele pe baza carora judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis mentinerea in arest a lui Gigi Becali au fost furnizate chiar de aparatorii acestuia, care au venit cu argumente contradictorii. La judecarea recursului inaintat de Gigi Becali impotriva masurii de arestare preventiva pentru 29 de zile, cei cinci aparatori ai acestuia au incercat sa demonstreze abuzul la care a fost supus clientul lor, dar au oferit in schimb argumentele cu care cei trei judecatori ai Tribunalului Bucuresti au mentinut decizia emisa de Judecatoria Sectorului 1, dupa cum se arata in motivarea sentintei emisa de un complet de judecata al Tribunalului Bucuresti pe 6 aprilie, scrie Cotidianul.

Universitatile romanesti: clanuri si impostura Primul top al integritatii universitatilor finantate din bani publici, alcatuit de Coalitia pentru Universitati Curate (CUC), arata ca situatia din facultatile romanesti este descurajatoare: nici o universitate nu a reusit sa obtina punctajul maxim acordat, de 5 stele, si doar 3 universitati au obtinut 4 stele. In schimb, sase universitati nu au obtinut nici macar o stea, „ceea ce presupune nereguli majore, scandaluri frecvente de coruptie, existenta nepotismului, a clanurilor de familie, a avansarilor nebazate pe merit. Acestea sunt facultati in care nimeni nu ar trebui sa-si doreasca sa studieze!“, a spus Alina Mungiu-Pippidi, presedintele Societatii Academice Romane, membru al Coalitiei pentru Universitati Curate. Timp de un an au fost monitorizate 46 de universitati de stat din totalul de 56, fiind excluse de la evaluare institutiile de invatamant superior de arta si academiile de politie, navala si a fortelor terestre si aeriene, pe motiv ca au un alt regim academic, relateaza Cotidianul.

Serviciile secrete moldovenesti acuza familia Basescu de implicare in revolta de la Chisinau Un material ce poarta toate ingredientele unui raport intocmit de Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) din Republica Moldova poate fi citit pe site-ul ziarului Moldova Suverana. In realitate, este pozitia neoficiala a SIS si a regimului de la Chisinau cu privire la o retea de studenti basarabeni aflati la studii in universitati romånesti, racolati de SRI. Scopul acestor “spioni” ar fi unirea Moldovei cu Romånia. SIS denunta metodele folosite de structurile speciale romanesti. Este vorba, de fapt, despre acordarea cetateniei romåne studentilor basarabeni in schimbul colaborarii cu SRI. O figura aparte in respectivul material joaca Eugen Tomac, nascut la Oziornoe, regiunea Odessa, Ucraina, fost presedinte al Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, fost consilier prezidential pentru relatia cu romånii de pretutindeni si actual secretar de stat in MAE pentru relatiile cu romånii de pretutindeni. SIS pretinde ca el ar fi fost racolat de SRI si ca este amantul Elenei Basescu, fiica mai mica a presedintelui Traian Basescu, scrie Gardianul.

Noul Cod penal ar putea interzice avortul daca fatul de pana la 24 de saptamani capata statutul de persoana legala. In prezent, parintii care vor sa-si ingroape fatul mort in uter la fel ca pe un copil se izbesc de refuzul primariilor, care nu vor sa elibereze certificate de deces si autorizatii de inhumare. Deputatii care lucreaza la elaborarea noilor coduri sustin ca vor reglementa situatia astfel incat legea sa permita si ingroparea fatului cu varsta sub 24 de saptamani de sarcina, dar si avortul. Grupari religioase, dar si oameni obisnuiti au solicitat ca fatul mort sau avortat sa poata fi ingropat, respectandu-se demnitatea fiintei umane. In actuala legislatie, actele necesare inhumarii presupun existenta unei “persoane legale” careia sa i se elibereze certificatul de deces, scrie Gardianul.

Conflict de interese in numirea noului sef de proiect al autostrazii Transilvania Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR) nu va da in folosinta nici un kilometru din autostrada Transilvania, in acest an, din mai multe motive obiective. Incepand de maine, noul sef de proiect pentru autostrada Transilvania din cadrul CNADNR ar putea fi Valentin Manolache, care il va inlocui pe Radu Gaspar. Manolache este angajat al companiei de proiectare IPTANA, firma care trebuia sa finalizeze de aproape 15 luni proiectul tronsonului 3 B Mihailesti - Suplacu de Barcau al autostrazii Transilvania si care a fost respins in numeroase randuri, din cauza problemelor tehnice. „Odata numit, Valentin Manolache isi poate aproba propriul proiect. Aceasta aprobare ar implica insa un conflict de interese, deoarece se pot ascunde greselile de proiectare”, spun surse avizate, citate de Gardianul.

Mircea Sandu se simte vizat de DNA Mircea Sandu se simte vanat dupa ce DNA l-a arestat pe Cornel Penescu, a sigilat biroul sefului arbitrilor din sediul FRF si anunta si mai multe arestari. "La 7.20, am primit un telefon acasa si mi s-a spus ca a fost pus sigiliu pe biroul lui Gheorghe Constantin. La 7.45, am ajuns la FRF si am luat contact cu cei care se ocupa de acest caz. Mi-au pus la dispozitie doua adrese si un mandat de perchezitionare. Constantin a ajuns intre 10.30 si 11.00. Acum este in biroul lui si pune la dispozitie tot ceea ce i se cere. Nu este retinut, nu are catuse, este impreuna cu avocatul pe care si l-a ales, Doru Viorel Ursu. Multi tintesc la Sandu Mircea, dar dupa 20 de ani nimeni nu a putut sa aduca vreo vina presedintelui Federatiei", a explicat Mircea Sandu intr-o conferinta de presa, ocazie cu care a lasat sa se inteleaga destul de clar ca se simte si el vizat de aceasta ancheta, scrie Gandul.

Basescu: „Invatamantul e o prioritate“. Boc tocmai i-a luat 676 de milioane lei „Pentru mine este foarte clar ca sistemul de invatamant ramane o prioritate, inclusiv in perioada de criza economica”, spunea ieri, Traian Basescu, la finalul declaratiei oficiale de dupa intalnirea de peste 2 ore cu sindicatele din Educatie si ministrul Andronescu. Din pacate, presedintele Traian Basescu nu a putut face minunile asteptate de sindicalisti, in sensul schimbarii rectificarii bugetare operate de Guvernul Boc, sambata, prin care Invatamantul a pierdut 676 milioane de lei. Traian Basescu a spus doar ca „in mod categoric sunt de acord ca sumele alocate nu sunt la nivelul asteptarilor. Am exprimat si punctul de vedere ca trebuie sa privim si la optimizarea resurselor pe care sistemul le are acum”. Vizibil deceptionati, liderii celor patru federatii sindicale au declarat pe rand ca rezultatul intalnirii este zero si ca la sfarsitul acestei saptamani, dupa finalizarea referendumului, vor decide formele de protest pe care le vor adopta privind rectificarea negativa a bugetului Educatiei, si anularea in acest mod a oricarei perspective de majorare salariala pentru 2009. Liderul Alma Mater, Razvan Bobulescu sugera chiar ca in aceste conditii ministrul Educatiei „ar trebui sa faca ceea ce a facut si ministrul Miclea” (n.n. – si-a dat demisia). Ministrul Andronescu a plecat de la intalnire fara sa faca nici un fel de declaratie, scrie Gandul.

Presedintele Bancii Mondiale vrea o iesire din criza fara masuri de austeritate. Seful bancii mondiale, americanul Robert Zoellick, considera ca criza economica globala nu a marcat sfarsitul economiei de piata si nici pe cel al comertului liber in lume, chiar daca unele din "regulile jocului" urmeaza sa fie schimbate. Intr-un interviu acordat WAZ, trustul de presa partener al "Romaniei libere", Zoellick apreciaza ca, dintr-un fenomen strict financiar, criza s-a transformat treptat intr-o criza a locurilor de munca ce afecteaza in special muncitorii. Ceea ce poate schimba situatia sunt pachetele de masuri pe care guvernele din intreaga lume le iau pentru a combate criza, considera seful Bancii Mondiale. El avertizeaza insa ca recurgerea la protectionismul national – reteta care a agravat marea criza economica din anii ‘30 – poate fi fatala, scrie Romania Libera.

Coalitia "Opriti Codurile!", din care fac parte 22 de organizatii neguvernamentale, a depus ieri o plangere la Curtea de Apel Bucuresti pentru ca Guvernul a incalcat legislatia premergatoare elaborarii celor patru Coduri din justitie. Organizatiile neguvernamentale sustin ca Guvernul a aprobat si a transmis Parlamentului textele proiectelor fara sa existe studiile de impact necesare aplicarii Codurilor. In plus, arata reprezentantii societatii civile, Consiliul Superior al Magistraturii a dat avizul pentru proiectul Codului Civil dupa ce acesta a fost adoptat in sedinta de Guvern, desi in mod normal trebuia sa fie dat inainte. Coalitia "Opriti Codurile!" a trimis, de altfel, si o scrisoare presedintelui Basescu, in care i se cere sa retraga cele patru Coduri din Parlament si i se aduce la cunostinta ca se va intalni maine cu Mircea Geoana, presedintele Senatului. Printre neregulile semnalate de cele 22 de organizatii neguvernamentale se numara si prevederile referitoare la legitima aparare, care sunt neclare. Astfel, se considera ca o persoana este in legitima aparare daca aceasta "este proportionala cu gravitatea atacului". In opinia coalitiei, ideea de proportionalitate inseamna ca victima trebuie sa gaseasca o cale de riposta egala cu atacul, lucru care nu tine cont de realitate, pentru ca victima trebuie sa se apere, si nu sa-si protejeze agresorul. Cu alte cuvinte, potrivit acestei prevederi, daca un hot patrunde intr-o locuinta cu un cutit, proprietarul n-ar putea sa se apere, de pilda, cu un pistol, afirma Romania Libera.

S-a spart „buboiul” din fotbal! Procurorii DNA l-au retinut ieri pe Cornel Penescu, patronul echipei FC Arges, invinuit ca ar fi mituit cu mii de euro anumiti arbitri. Epicentrul seismului s-a produs in casta arbitrilor, banuita ca stabileste, in contul unor sume importante de bani, rezultate ale anumitor partide. Deocamdata, au fost luate la puricat meciurile formatiei FC Arges, in timp ce „sforari” ca Gheorghe Stefan - „Pinalti” (Ceahlaul), Gigi Becali (Steaua), Jean Padureanu (Gloria Bistrita) si Cristi Borcea (Dinamo) n-au fost inca luati la intrebari de procurori. Jocurile incriminate sunt Gloria Bistrita - FC Arges 2-0, FC Arges - Universitatea Craiova 1-1, FC Arges - FC Brasov 1-0, FC Brasov - FC Arges 1-0 si CS Otopeni - FC Arges 1-2, toate disputate in acest sezon al Ligii I. Conform anchetatorilor, suma totala oferita de Cornel Penescu este de 54.000 de euro si 292.000 de lei, scrie EvZ.