Scandalul din ’81, musamalizat pe linie politica. Mircea Salomir, fost arbitru international, era acum 28 de ani in lotul prim-divizionar si a oficiat la centru mai multe partide blatuite. „Primul control a fost efectuat la FC Constanta. De-acolo a pornit totul... Echipa era in liga a doua si avea sa promoveze in Divizia A. Tin minte ca trebuia sa arbitrez meciul din etapa a patra, dintre Constanta si Ceahlaul, tusierii mei fiind Ioan Hartea, din Gherla, si Nicolae Raab, din Campia Turzii. Inainte de meci, mi-au spus ca merg sa se vada cu presedintele Farului... Le-am zis ca nu merg cu ei. Am plecat de la Cluj la Bucuresti cu avionul. Apoi am aflat ca amandoi fusesera filati si filmati de securisti atunci cand s-au intalnit cu presedintele Constantei in zona Lacul Rosu. Seful echipei de pe Litoral le-a dat suma de 5.000 de lei. I-au arestat... A fost o perioada de teroare, toti am fost opriti de la delegari”, a declarat ieri Salomir, in exclusivitate pentru EvZ.

Ministrul Andronescu ii pune pe elevi sa vina si sambetele la scoala. Elevii de liceu vor avea o zi in plus in orarul saptamanal, urmand a veni si in zilele de sambata la scoala pentru a participa la orele de sport. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a decis ca este cel mai bine pentru liceeni sa scoata ora de Educatia Fizica din programa saptamanala si, impreuna cu celelalte doua ore de sport, pe care le va introduce printre activitatile extracurriculare, sa le programeze pentru weekenduri, scrie Gandul.

Bomba arestarilor din fotbal a explodat de la oua stricate. Liviu Ilie Facaleata, managerul SC PIC SA, hipermarketul din Pitesti detinut de Cornel Penescu, patronul FC Arges, era urmarit initial de DNA pentru mituirea cu 4.000 de euro a fostului inspector-sef al Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) Arges, Dan Libertatu, pentru ca acesta fie sa nu amendeze societatea pentru neregulile constatate, fie sa-l informeze cand urmau controale ale inspectorilor din subordine, sustin surse judiciare, scrie Cotidianul.

Guvernul nu vrea ca Mittal sa stinga furnalele la Sidex. Intentia companiei ArcelorMittal de a inchide Uzina Cocso-Chimica (UCC) de pe platforma combinatului i-a alarmat si pe reprezentantii Guvernului, pentru ca efectele acestei masuri a boardului ArcelorMittal ar pune sub semnul intrebarii existenta combinatului Sidex. Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mihai Ursache, si secretarul de stat la Ministerul Economiei, Constantin Stafie, i-au transmis directorului general al ArcelorMittal Galati, Augustine Kochuparampil, o nota in care isi exprima dezacordul pentru inchiderea UCC, scrie Romania libera.

Eroul din Transnistria, batut crunt de tortionari. Andrei Ivantoc, unul dintre cei patru membri ai „Grupului Ilascu”, a fost stalcit in bataie de fortele de ordine din Chisinau, dupa ce a participat, impreuna cu sotia sa, la protestele anticomuniste de saptamana trecuta. Aflat in Spitalul „Sfanta Treime” din capitala Moldovei, Ivantoc le-a povestit trimisilor speciali ai EvZ momentele de groaza prin care a trecut: in noaptea de 7 spre 8 aprilie, scutierii l-au lovit cu bastoanele si cu picioarele. Certificatul medical al lui Ivantoc dovedeste brutalitatile „marca Voronin”: comotie cranio-cerebrala, plagi deschise la cap, fractura la antebrat, lovituri la picioare.

Medicul primar, egal cu tenorul si capitanul la salariu. Grupul de lucru care elaboreaza proiectul de lege privind o salarizare unitara in sistemul bugetar a stabilit primele trei etaloane de functii din domeniile sanatate, educatie si administratie publica de la care pleaca viitoarea grila comuna a retribuirii tururor angajatilor de la stat. Acestea sunt medicul primar de clinica, profesorul de gradul I sau II (inca se discuta) de liceu, cu vechime de 6-10 ani, si referentul superior in aparatul ministerelor, scrie Cotidianul.

Mancare gratuita pentru "saracii" cu masini. Cantinele de ajutor social reprezinta ultima speranta pentru saracii care nu au din ce trai si sunt nevoiti sa apeleze la mila statului pentru a supravietui. In ultima vreme insa, a aparut si o alta categorie de saraci, cei cu masini, care vin si le parcheaza nonsalant in fata cantinei. Timp de mai multe zile, reporterii ziarului au urmarit modul in care se aprovizioneaza asa-zisii saraci cu masini de mii de euro, scrie Romania libera.

Elena Udrea face haos pe plaje. Situatia plajelor este inca incerta, desi mai sunt doar doua saptamani pana la deschiderea oficiala a sezonului. Hotelierii nu stiu cand vor primi plajele in custodie si nici care vor fi criteriile de alocare a acestor spatii, iar actualii concesionari isi fac planurile de afaceri ca pana acum, pe baza contractelor incheiate anii trecuti cu Directia Apele Romane Dobrogea Litoral (DADL). Intre timp, Ministerul Turismului lucreaza la o ordonanta de urgenta prin care administrarea plajelor va trece de la DADL la hotelieri, potrivit ministrului turismului, Elena Udrea, scrie EvZ.