Vinerea mica a justitiei romane. Gigi Becali a fost pus in libertate sub control judiciar. La iesirea din arest le-a multumit mogulilor de presa. „Barabas liber, Hristos pe cruce! Hotii liberi, Becali in arest!”, striga Gigi Becali, pe 14 aprilie, afisandu-si ostentativ catusele de la maini. Comparatia cu iz biblic nu a functionat pe loc. Au mai trebuit doua infatisari in fata instantei, alaturi de cele trei anterioare, pentru ca Becali sa-si petreaca Pastele „in raza curtii sale”. Ieri, latifundiarului i-a reusit. In fata unei noi portii de „cainta”, un complet de trei magistrati a decis eliberarea lui Becali sub control judiciar. Expresii precum „le-a supus unor suferinte fizice si psihice”, „au actionat la ordinul lui Becali intr-o maniera care sfideaza ordinea de drept”, folosite pana ieri ca sa demonstreze pericolul social pe care l-ar reprezenta latifundiarul, au disparut fara urma in decizia judecatorilor, scrie EvZ.

Incepe reabilitarea termica a apartamentelor: Cat trebuie sa platiti dumneavoastra. *Lucrarile se vor face dupa principiul “primul venit, primul servit”. Proprietarii de apartamente vor trebui sa plateasca in jur de 700-750 de euro ca sa-si reabiliteze termic apartamentele, a declarat vineri Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei. Cu totul, reabilitarea unei locuinte va costa circa 3.500 de euro. "Asta inseamna cam 1.750 euro pe bugetul de stat, 1.150 euro primaria si restul, proprietarii. Asta ne-a iesit noua pe media mediilor. Ma bucur ca aproximativ 90% din proiectele propuse din teritoriu se incadreaza in aceasta suma", a mai spus ministrul, citat de Gandul.

Numele lui Florin Prunea apare in dosarul „Penescu-FC Arges”. Directorul Departamentului International al FRF, Florin Prunea, are parte de o surpriza neplacuta inainte de Paste. In actul de acuzare al procurorilor, numele oficialului FRF apare de doua ori. La dosar exista mai multe convorbiri telefonice intre Cornel Gheorghe Penescu si Florin Prunea, din acestea reiesind ca fostul international discuta cu patronul lui FC Arges vizavi de arbitrii care urmau sa oficieze la meciurile acestei formatii, scrie Gardianul.

Invierea barbugiilor. Dupa o stranie datina, in cateva localitati din Ilfov oamenii se aduna in strada, in prima zi de Paste, ca sa dea voiosi la zaruri. Cica le-ar purta noroc tot anul. In cateva sate din Ilfov, in prima zi de Paste satenii se dedau la cateva actiuni nu tocmai crestinesti. Barbatii ureaza un scurt „Hristos a inviat!” nevestelor, iau ceva bani de prin casa si se aduna pe strada, unde joaca toata dimineata barbut. Nu se joaca pe sume fabuloase. Mai mult pe bani marunti, iar „pe vremuri” zarurile erau aruncate pentru oua, zic unii locuitori din zona, informeaza EvZ.

Pastele oamenilor simpli in comunism. Cum se alcatuia o masa de sarbatoare in conditiile crizei alimentare din anii ’80. In ultimii ani ai comunismului, gospodinele care stateau in orase erau supuse unor grele incercari atunci cand trebuiau sa pregateasca masa de Paste. O masa de sarbatoare se alcatuia greu in Epoca de Aur. Dar se alcatuia. Romancele incercau din rasputeri sa pregateasca pentru zilele de Paste o friptura de miel, pasca, oua rosii, drob si cozonac. „Aprovizionarea de Sarbatori se facea incetul cu incetul”, povesteste Viorica Panaitescu, o bunica de 80 de ani care-si cauta cu ochii nepoata prin parcul Herastrau. „Cand gaseai o coada la pui, stateai la pui chiar daca era cu o luna inainte de o sarbatoare”. Integral in Adevarul.

Medvedev injura tricolorul Romaniei. Kremlinul face presiuni prin interpusi europeni ca Bucurestiul sa semneze tratatul politic de baza cu Voronin. Presedintele rus Dmitri Medvedev considera “monstruos” tricolorul Romaniei, arborat pe palatele lui Vladimir Voronin. “Eu inteleg ca oamenii pot fi nemultumiti de rezultatele alegerilor, pot sa inteleg cand opozitia cere puterii anumite actiuni, precum renumararea voturilor. Dar toate acestea trebuie sa aiba loc in cadrul absolut al procedurilor legale. Ceea ce s-a petrecut in statul nostru vecin (sic!), in Moldova, este, din nefericire, un exemplu ca evenimentele pot sa evolueze absolut pe cale anticonstitutionala. Acele imagini pe care le-am vazut aratau ceva oribil, cand pe principalele cladiri guvernamentale, simboluri ale statului, se incerca arborarea steagurilor altui stat. Daca acesti demonstranti doreau pierderea suveranitatii statului lor sau doreau sa traiasca intr-o alta tara, sub un alt steag, atunci aceasta are alte intelesuri”, a spus presedintele Federatiei Ruse, citat de Gardianul.

Lumina copiilor. Cei mici asteapta cu infrigurare ca in aceasta noapte sa vina Iepurasul incarcat de cadouri. Inteligenta afectiva le descopera miracolul Invierii Domnului, conectandu-i la marea Sarbatoare. „Lasati copiii si nu-i opriti sa vina la Mine, ca a unora ca acestia este Imparatia cerurilor!”, le spunea Iisus Hristos ucenicilor Sai. In urma cu 20 de ani cei mici erau „feriti” de invatatura crestina, acum ei sunt o prezenta constanta la slujbele bisericesti. Vacanta de Paste este pentru copiii romanilor prilej de odihna, de joaca, dar si de apropiere de cele sfinte. Multi elevi din clasele primare si gimnaziale au mers in aceste zile din Saptamana Patimilor sa-si marturiseasca micile pacate si sa primeasca Sfanta Impartasanie, Trupul si Sangele Lui Hristos, scrie Adevarul.

Ce program are Capitala de Paste: transportul public, programul hipermarketurilor, restrictiile de trafic. Autobuzele circula o data la 30 de minute in noaptea de Inviere, iar metroul, o data la 20 de minute. Hipermarketurile se inchid doar duminica, iar bancile mai deschid abia marti. In noaptea de Inviere, tramvaiele si autobuzele de pe 26 de linii RATB vor circula la intervale de 30 de minute, iar luni vor avea program de duminica. Metroul va circula o data la 10 minute, de sambata pana luni. In noaptea de Inviere, garniturile vor circula la interval de 20 de minute, intre orele 23.00 si 5.00, pe toate magistralele. Agentiile de voiaj CFR vor fi inchise doar luni, de marti avand program normal. Majoritatea bancilor vor fi inchise duminica si luni, cu exceptia unor unitati din incinta centrelor comerciale, care vor avea un program special, informeaza Gandul.

Doi preoti romani nu au fost lasati sa intre in R. Moldova. Doi preoti romani, reprezentanti ai Mitropoliei Basarabiei, au fost intorsi din drum, vamesii moldoveni interzicandu-le sa intre in R.Moldova, unde acestia slujesc de ani de zile, in parohiile din satele Vadul lui Isac, Vulcanesti si Larga Noua, Cahul. Potrivit Jurnal de Chisinau, acestora nu li s-a permis sa intre in R.Moldova, desi au toate actele in regula pana in luna august 2009. Astfel, enoriasii din aceste localitati nu vor avea parte de slujbele Sfintelor Sarbatori de Pasti, noteaza Cotidianul.

Europa, "foarte ingrijorata" de o invazie moldoveneasca. Presedintia ceha a Uniunii Europene si-a exprimat ingrijorarea fata de riscurile care ar putea aparea in urma deciziei Romaniei de a facilita acordarea cetateniei romane moldovenilor. In acelasi timp, la Chisinau a treia victima a protestelor a murit in conditii dubioase, noteaza Romania Libera.