Republica Trinidad si Tobago este singurul semnatar al documentului care a rezultat in urma Summitul Americilor. Declaratia finala a stabilit mai multe obiective pentru statele aflate in acest perimetru intre care se numara respectarea drepturilor omului si protectia mediului. Mai multe tari, printre care Venezuela, Nicaragua si Bolivia au refuzat sa semneze documentul, cerand ca si Cuba sa fie reintegrata in Organizatia Statelor Americane. Summitul Americilor din Trinidad aduce insa unele schimbari in relatiile Statelor Unite cu vecinii sai de la sud. Liderul venezuelan Hugo Chavez, unul dintre cei mai ferventi contestatari ai regimului Bush, se arata tot mai prietenos fata de presedintele Barack Obama. Liderul venezuelan a declarat ca, este convins ca istoria continentului este pe cale sa intre intr-o era noua. "Imperialismul trebuie sa ia sfarsit. Speram ca Obama va fi primul presedinte al carui mandat va incheia demontarea vechiului imperialism. Si va naste, intr-adevar, un continent al egalilor" a spus Chavez, citat de AP.

Oficiali ai Statelor Unite, Australiei, Israelului, Italiei si Canadei au anuntat ca vor boicota conferinta ONU pe tema rasismului care se va defasura timp de 5 zile incepand cu 20 aprilie la Geneva. Principalul motiv expus de presedintele american este acela ca lucrarile conferintei risca sa fie umbrite de recentele probleme dintre tarile vestice si cele musulmane care ar putea alimenta atitudinea anti-Israeliana si anti-Vestica. La conferinta trebuie sa se prezinte un bilant al progreselor in ceea ce priveste lupta impotriva rasismului din 2001. Precedenta intalnire a ONU organizata la Durban in 2001 s-a incheiat cu un conflict diplomatic, dupa ce tarile arabe au incercat definirea sionismului drept rasism. Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, urmeaza sa se adreseze demnitarilor prezenti la conferinta. Schita declaratiei ce ar trebui sa fie sustinuta la conferinta a fost supusa unor modificari, fiind eliminate toate referirile la Israel si la Orientul Mijlociu. La cererea natiunilor din Orientul Mijlociu, a fost mentinuta insa o clauza despre incitarea la ura sub pretextul religiei. Reprezentantii tarilor occidentale considera ca exista riscul aparitiei unor interdictii in ceea ce priveste libera exprimare, relateaza AP.

Inalti responsabili ai CIA au ordonat utilizarea metodelor brutale de interogatoriu, impotriva unei persoane suspectate de terorism, cu toate ca aceasta prezentase deja toate informatiile pe care le cunostea, afirma presa americana. Potrivit cotidianului New York Times in timpul interogatoriului lui Abu Zubaydah considerat unul dintre capii Al Quaeda, s-au folosit tehnici violente printre care si simularea inecului. Un fost agent al CIA a declarat sub protectia anonimatului ca Abu Zubaydah oferise deja anchetatorilor o serie de date importante, torturile la care a fost supus fiind inutile deoarece prizonierul nu a mai adugat nimic notabil la aceste informatii. Interogatoriile au avut loc intr-o inchisoare secreta a CIA situata in Thailanda, relateaza AP.

Productia agricola ar trebui sa se dubleze, la nivel mondial, pana in 2050, pentru a asigura hrana pentru populatia din ce in ce mai numeroasa, a declarat presedintele Fondului International pentru Dezvoltare Agricola (FIDA), Kanayo Nwanze. "Este obligatoriu sa dublam productia, pentru ca, pana in 2050, populatia mondiala va fi crescut enorm", a explicat Nwanze, in timpul unei conferinte de presa, in urma unei intalniri a ministrilor Agriculturii din tarile G8. "Asteptam ca tarile din G8 si cele in curs de dezvoltare sa propuna un plan concret de actiune, ce ar conduce la o schimbare in tendintele actuale in domeniul agriculturii, pentru ca este cheia pentru cresterea economica, pentru securitatea alimentara si siguranta internationala", a mai spus presedintele FIDA, care este o agentie a Organizatiei Natiunilor Unite. Nwanze a declarat ca se asteapta ca tarile G8 sa ia in serios apelul sau si sa creasca nivelul investitiilor in agricultura, scrie Reuters.

Seful bisericii luterane poloneze, episcopul Janusz Jagucki, a fost demis din functie de catre sinodul general, deorece ar fi colaborat cu fosta politie secreta comunista Sluzba Bezpieczenstwa. Conform unor extrase din dosarele politiei, actualul sef al bisericii luterane poloneze a activat timp de 17 ani ca si colaborator al serviciilor secrete comuniste. Conform episcopului Czeslaw Cieslar, presedintele unei comisii istorice speciale a bisericii luterane, episcopul Jagucki a recunoscut cu ocazia sinodului colaborarea sa cu fosta politie comunista. Episcopul Jagucki va ramane in functie pana la alegerea unui nou sef al sinodului luteran polonez, afirma BBC.