Jumatate din produsele de panificatie din Romania sunt vandute „la negru“. Sutele de ilegalitati inregistrate in ultima perioada au determinat autoritatile sa ia masuri. Politia are in plina desfasurare actiunile „Spicul“ si „Vatra“. Patronatul Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN) sustine ca, din cauza taxelor foarte mari, in fiecare an, evaziunea fiscala din acest domeniu atinge aproximativ 700 de milioane de euro. Mai mult, in primele doua luni ale lui 2009, s-a estimat ca jumatate din aceasta piata a functionat „la negru“. Aceste date sunt confirmate si de Ministerul Administratiei si Internelor, care a cerut ca societatile care produc ori comercializeaza faina si produse de panificatie sa fie controlate „la sange“, scrie Adevarul.

Marfurile produse in tara au inregistrat scaderi importante de pret. Cele mai mari scaderi de tarife sunt pentru servicii, cu exceptia celor exprimate in euro, si in sectorul constructiilor. In transportul aerian, criza a fost chiar benefica pentru calatori, dar nu si pentru companiile aeriene. Astfel, de la inceputul anului, biletele de avion s-au ieftinit cu circa 30% fata de anul trecut, ca urmare a promotiilor introduse de companiile clasice de transport aerian, potrivit Soranei Moldoveanu, directorul general al companiei BCD Travel. Tot pe segmentul turism, in acest an vor fi favorizati hotelierii si proprietarii de pensiuni din Romania. Din cauza deprecierii leului in fata monedelor internationale, multor romani nu le va mai conveni sa-si petreaca vacanta in strainatate si vor prefera sa mearga in concediu in Romania, spun operatorii din turism, afirma Adevarul.

In Romania, efectele crizei se vor mai resimti inca un an, maximum un an si jumatate, este de parere unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri autohtoni, vasluianul Adrian Porumboiu, prezent pe locul 45 in Topul Capital, cu o avere estimata anul trecut la 150-160 milioane de euro. "Cred ca intr-un an, un an si jumatate se vor linisti apele. Pe noi, criza ne-a prins intr-un moment in care am fost vulnerabili, pentru ca nu s-a promovat economia reala, bazata pe investitii, pe locuri de munca, pe productie. Am avut doar speculatii financiare si imobiliare", a declarat Porumboiu pentru Gandul. El este de parere ca de acum inainte Romania va trebui sa se indrepte spre productie si investitii in infrastructura, pentru a depasi criza. "O economie care nu se bazeaza pe investitii sanatoase nu poate avea o moneda nationala puternica", puncteaza Adrian Porumboiu.

Contractele de finantare pentru doua proiecte care vizeaza pregatirea constructiei a 14 variante de ocolire a oraselor au fost semnate de Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Transport si Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale. Cele doua proiecte au o valoare totala de 188,9 milioane de lei. Primul proiect se refera la pregatirea constructiei soselelor de centura din orasele Toplita, Tusnad, Sighisoara, Fagaras, Huedin, Barlad si Timisoara Sud si are un buget total de 128,64 milioane de lei, din care 18,31 milioane constituie finantare nerambursabila acordata de Comisia Europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), restul sumei fiind asigurata de la bugetul de stat. Unele dintre orasele cuprinse in proiect se afla pe traseele rutiere europene care traverseaza Romania (Barladul, pe Coridorul IV, Giurgiu – Ploiesti – Focsani - Albita), iar altele vor fi dotate cu sosele de centura pentru preluarea traficului local, scrie Gandul.

Fitch: Romania va intra in Eurozone in 2015. Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a anuntat ca Romania si Bulgaria vor adera la zona euro in 2015. Pe de alta parte, Estonia, Lituania si Polonia vor adopta moneda euro in 2013, iar Cehia si Ungaria in 2014. Principalul avantaj pe care il va avea Romania de pe urma intrarii in zona euro este reducerea amenintarii unei crize a monedei, potrivit Fitch. Mai mult, ratingul tarii va fi ridicat automat. Exista voci in interiorul Uniunii Europene care indeamna tarile din Est sa adopte euro inainte de intrarea oficiala in Eurozone, scrie EvZ.

Avalansa de peste 10.000 de turisti care au petrecut Pastele pe litoral, asa cum a afirmat ministrul turismului, Elena Udrea, nu a stat la hotel si nici nu a aglomerat autostrada spre Bucuresti. In timp ce statiunea Mamaia era plina de masinile celor atrasi de concertul sustinut duminica seara de Goran Bregovici, sudul litoralului era aproape gol. Cu toate acestea, hotelierii din nord nu s-au bucurat de un grad de ocupare direct proportional cu numarul autoturismelor din parcari. Reprezentantii patronatelor spun ca, din cele 8.500 de locuri disponibile in spatiile de cazare de pe litoral, au fost rezervate in jur de 1.000. Romanii si-au petrecut Pastele la mare, dar pe plajele din Bulgaria si Grecia. „Estimam ca in Bulgaria au fost circa 8.000 de turisti, iar in Grecia circa 11.000”, a declarat Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Agentiilor de Turism. Optimismul ministrului nu a fost impartasit insa de hotelieri, care au avut un grad de ocupare de maximum 60%. „Am avut peste 150 de camere ocupate, din cele 305. Turistii au inceput sa vina de joi si au plecat luni”, a afirmat Catalina Brasoveanu, de la Golden Tulip, hotel care a gazduit si echipa lui Goran Bregovici si care a raportat cei mai multi clienti. In sudul litoralului, numarul turistilor a fost aproape de zero. „Nu prea au fost turisti de Paste, dar sigur vor fi de 1 Mai”, s-a consolat Linica Stan, directorul THR Marea Neagra. Potrivit unei statistici a Federatiei Patronatelor din Turism, pana vineri fusesera rezervate pe litoral 800 de locuri de cazare. Marea de oameni venea de la vecini Valul de turisti nu s-a regasit nici dupa finalizarea scurtei vacante. Potrivit politistilor de la Rutiera, probleme in trafic au aparut ieri nu pe A2 (Bucuresti - Constanta), unde ar fi trebuit sa circule turistii care s-au distrat pe litoralul romanesc, ci pe DN 6 (Bucuresti - Giurgiu), scrie EvZ.

Gigantul petrolier Exxon Mobile conduce in topul celor mai mari companii in functie de cifra de afaceri, intocmit anual de revista americana „Fortune”. Compania petroliera a inregistrat, in 2008, venituri de 443 miliarde de dolari, in crestere cu peste 11% fata de anul precedent. Locul doi este ocupat de cel mai mare retailer la nivel mondial, Wal-Mart Stores, cu venituri de 405,6 miliarde de dolari (+7,1%), iar podiumul este intregit de o alta companie din domeniul petrolier, Chevron, cu o cifra de afaceri de peste 263 miliarde de dolari (+24%). In „Top 10 Fortune”, urmeaza, in ordinea veniturilor, Conoco Philips, General Electric, General Motors, Ford Motor, AT&T, Hewlett Packard si Valero Energy, scrie EvZ.

Top 10 cele mai bune actiuni de speculat la bursa. Investitorii de la bursa care sunt dispusi sa-si asume riscuri mari in incercarea de a obtine castiguri mari ar trebui sa mizeze pe actiunile cu un coeficient BETA mare, arata un raport al SSIF Intercapital Invest. Din acest punct de vedere, actiunile cu coeficient BETA mare sunt: SSIF Broker Cluj (1,72), Impact Bucuresti (1,66), Biofarm (1,53), Comdag Brasov (1,48), Oltchim Ramnicu Valcea (1,45), SIF Moldova (1,44), SIF Oltenia (1,44), Alumil RomIndustry (1,40), SIF Banat-Crisana (1,32), Compa Sibiu (1,32). Coeficientul BETA al unei actiuni este un indicator de masurare a volatilitatii acesteia comparativ cu un indice de referinta, acesta la randul lui fiind reprezentativ pentru evolutia generala a pietei de actiuni, scrie Cotidianul.

In doar doua zile au fost anuntate mai multe proiecte imobiliare in Capitala, in ciuda faptului ca vanzarile sunt aproape inexistente. Investitori din Israel, Spania si din Romania au anuntat investitii in ansambluri imobiliare din Romania. Cea mai mare investitie apartine grupului de firme Pro Confort, detinut de fratii Robert si Ion Negoita. Valoarea totala a investitiei va fi de aproximativ 160 de milioane de euro. Ca si in cazul celorlalte ansambluri rezidentiale ale dezvoltatorului, si unitatile locative din acest cartier vor fi destinate clientilor din clasa de mijloc. „Am terenul, am lucrat si la proiect si as vrea sa incepem lucrarile la toamna. In cel mai pesimist scenariu vom incepe la primavara“, a spus Ionut Negoita. Proiectul va cuprinde in jur de 3.500 de locuinte si se va derula in mai multe etape, pe o perioada de 3-5 ani. In derularea investitiei se va tine cont de evolutia pietei imobiliare. Proiectul se va construi pe un teren de 10 hectare, scrie Cotidianul.

Cati bani a incasat de Paste turismul romanesc Destinatia-vedeta a turismului romanesc in perioada Sarbatorilor de Paste a fost anul acesta litoralul Marii Negre, care a atras de doua ori mai multi turisti decat erau estimati initial, beneficiind de promovarea intensa a ministrului Elena Udrea. Operatorii de turism de pe piata locala au incasat in aceasta perioada aproximativ 20 mil. lei (peste 4 mil. euro), potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Potrivit estimarilor initiale ale ANAT, circa 65.000 de romani au platit pentru pachete turistice in tara, la o valoare medie de 300 de lei, in timp ce numai 25.000 au ales destinatii externe, spre deosebire de 2008, cand cifra acestora a fost de 30.000. “Pe fondul crizei, tot mai multi romani aleg sa-si petreaca vacanta mai aproape de casa. Numarul celor care au optat pentru un Paste in strainatate a fost anul acesta in scadere”, a declarat pentru Business Standard Corina Martin, presedintele ANAT, scrie Business Standard.

Primele doua luni ale anului au fost inghetate pentru vanzatorii de credite. Activitatea de creditare pe retail s-a reluat timid in martie, spre deosebire de ianuarie-februarie cand vanzatorii de credite au stat degeaba, iar daca aceasta revenire este incurajata prin dobanzi mai mici, piata bancara ar putea incheia anul cu o usoara crestere, afirma Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. "Martie a fost altfel decat ianuarie si februarie, cand nu se intampla nimic. Activitatea s-a reluat, chiar daca pe un nivel mult mai scazut fata de septembrie anul trecut, si se vede un interes pentru credite. In definitiv, daca nu creditezi nu poti justifica o infrastructura de sute de unitati si este si ambitia noastra sa dam credite." Bancherul considera ca daca in unele sectoare din economie ajustarile ajung si la 40% pe primul trimestru fata de 2008, nu inseamna ca tot anul va ramane asa, scrie Ziarul Financiar.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare i-a avizat pe Florica Venter si pe Darie Moldovan in functiile de director general interimar, respectiv director adjunct ai Broker Cluj, iar firma isi va relua activitatea astazi, potrivit lui Victor Stanila, purtatorul de cuvant al CNVM. Consiliul de administratie al Broker Cluj si-a ales miercuri echipa de conducere interimara in urma unei sedinte de urgenta, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a suspendat din functie pe Adrian Ceuca si Petru Prunea, pentru mai multe nereguli descoperite la casa de brokeraj. Noua echipa de conducere va asigura interimatul pentru maximum doua luni, scrie Bursa.