Obama lasa deschisa posibilitatea investigarii interogatoriilor abuzive. Presedintele Obama a lasat deschisa posibilitatea crearii unei comisii care sa investigheze tehnicile abuzive folosite pe durata interogarii suspectilor de terorism, in timpul administratiei Bush. In plus, Barack Obama nu a exclus posibilitatea de a lua masuri impotriva avocatilor care nu au respectat normele legale in timpul interogatoriilor, scrie The New York Times.

Interventia armatei reduce violentele din Mexic. Acum cateva luni, Juarez era cel mai periculos oras din Mexic. Violentele au scazut acum, dupa ce presedintele Felipe Calderon a trimis cateva mii de soldati in zona pentru a distruge cartelurile de droguri. In primele doua luni ale anului 2009, 434 de persoane au fost ucise in Juarez in urma conflictelor dintre bandele de traficanti, aproape jumatate din numarul de crime din toata tara. Dupa ce 5.000 de soldati au fost trimisi in Juarez la inceputul lunii martie, numarul crimelor a scazut la 51, iar pana acum, in luna aprilie au fost ucise 22 de persoane. Ocupatia militara a orasului Juarez reprezinta cea mai drastica masura luata de autoritati in lupta impotriva cartelurilor de droguri, scrie Washington Post.

China va dezvalui submarinele nucleare. Potrivit unui ofiter din marina chineza, China va dezvalui publicului submarinele sale nucleare, joi, pentru realizarea unui bilant al flotei sale navale, care urmareste sa promoveze dezvoltarea militara a Chinei. Dezvaluirea submarinelor, care sunt printre cele mai puternice nave din marina chineza, se va face in portul Qingdao, din nord-estul tarii, scrie The New York Times.

Civilii tamili fug din zona controlata de rebeli. 63.000 de civili tamili au fugit in ultimele doua zile din nordul tarii, ultima zona care a mai ramas sub ocupatia gruparii rebele a Tigrilor Tamili. Armata a anuntat ca a inaintat in zona din nord, cautandu-l pe liderul rebel si ca au intalnit mai multi civili care incercau sa fuga din zona si care au fost trimisi in taberele sustinute de guvern, scrie BBC.

Pirateria s-a dublat la nivel mondial in primul trimestru din 2009 din cauza Somaliei. Biroul Maritim International (BMI) a anuntat, marti, ca numarul incidentelor de piraterie s-a dublat la nivel mondial in primul trimestru din 2009, in cea mai mare parte din cauza cresterii numarului de atacuri ale piratilor somalezi. BMI a inregistrat 102 atacuri la nivel mondial in primele 3 luni din 2009, fata de 53 in aceeasi perioada a anului trecut. Din numarul total, 61 de atentate au avut loc in Golful Aden si pe coasta de est a Somaliei la inceputul lui 2009, fata de 6 in primul sfert din 2008, scrie Reuters.

Marele zid chinezesc, mai lung decat se credea. In urma unor masuratori finalizate recent, au iesit la lumina portiuni intregi care nu fusesera luate in calcul, aflate in zone muntoase si desertice; potrivit acestora, zidul masoara cu 2.500 km mai mult decat se credea. Cel mai mare monument al planetei, inclus in Patrimoniul UNESCO, masoara 8.851,8 km, fata de cei 6.300 km estimati pana acum mai ales in baza unor surse istorice. Specialistii in masuratori si cartografiere din Peking au avut nevoie de doi ani pentru a masura cu precizie, prin intermediul tehnologiei cu raze infrarosii si a celei GPS, enorma bariera a carei constructie se crede ca ar fi inceput in anul 200 i.Ch, pe timpul dinastiei Ming, scrie Descopera.