Jurnalistii concediati de criza: “Este greu sa supravietuiesti din trei salarii compensatorii” Concedieri masive in mai toate institutiile importante de media, scaderea salariilor si, in general, o atmosfera de nesiguranta la toate palierele. Dupa ce media din Romania s-a dezvoltat uimitor dupa 1989, in fiecare an lansandu-se televiziuni, radiouri, ziare si reviste noi si punctand astfel unele din cele mai mari rate de crestere, in 2009, criza financiara a lovit din plin industria. In ciuda experientei, jurnalistii concediati de criza isi cauta fara succes un loc de munca, iar o parte dintre ei s-au orientat catre bloguri, in incercarea de a face din acestea o sursa de profit. Facultatile de media par sa se transforme in fabrici de someri in aceasta perioada, dar atmosfera sumbra nu-i descurajeaza pe viitorii absolventi de jurnalism, care spera sa se angajeze in bransa, sctie Romania Libera.

Romania va putea diagnostica in 48 de ore un eventual caz de gripa A/H1N1 Autoritatile romane vor primi, in 48 de ore, reactivi pentru un diagnostic de precizie care ar putea fi folositi in cazul unor eventuale cazuri de infectare cu virusul A/H1N1, a anuntat, duminica, Ion Bazac, ministrul Sanatatii. Ministrul Bazac a spus ca pana duminica, la ora 12.00, nu s-a confirmat prezenta noului virus pe teritoriul Romaniei. Acesta a adaugat ca cele 33 de probe care au ajuns pana duminica la Institutul Cantacuzino, dintre care cele mai multe proveneau de la persoane intoarse din zone unde a fost confirmat noul tip de gripa, au fost negative. "Vom primi reactivii pentru ca, in cazul in care ar aparea (cazuri de infectare cu noul tip de gripa - n.r.), sa poata fi pus diagnosticul in Romania, pentru a fi luate masurile ce se impun. Tulpina izolata va fi trimisa insa la laboratoarele de la Londra", a spus Bazac. In prezent, diagnosticul se poate pune prin excluderea altor tipuri de gripa, la acelasi institut. De asemenea, ministrul a spus ca Romania, prin Institutul Cantacuzino, are capacitatea de a produce vaccinul impotriva noului tip de gripa in 3 luni de la izolarea tulpinii la nivel international. Pana pe 20 mai, OMS urmeaza sa izoleze noua tulpina virala, iar la jumatatea lunii august este posibil sa inceapa producerea vaccinului, astfel incat in septembrie acesta sa se afle deja pe piata, scrie Cotidianul.

Un sfert din Capitala, blocata sase luni Lucrarile la Pasajul Basarab vor inchide, de astazi, traficul rutier pe doua dintre cele mai aglomerate artere din Bucuresti. Primaria Capitalei a decis sa inchida, pentru cel putin sase luni, doua artere peste care va trece viitorul Pasaj Basarab. Drept urmare, de astazi, nu se va mai putea circula pe doua dintre cele mai tranzitate strazi ale Bucurestiului: Soseaua Orhideelor (portiunea cuprinsa intre Bulevardul Regiei si Splaiul Independentei) si bulevardul Vasile Milea (intre bulevardul Iuliu Maniu si Splaiul Independentei). „Vom lua masuri astfel incat cei care locuiesc sau lucreaza in zona sa poata ajunge cu masinile la destinatie. Problema este insa aceea ca restrictiile impuse in Regie vor afecta atat centrul, cat si nordul Capitalei, care vor prelua traficul de pe strazile inchise. Cel putin doua luni, pana cand majoritatea bucurestenilor vor pleca in vacanta, ne asteptam ca ambuteiajele sa se tina lant. Cele mai afectate zone vor fi: Piata Victoriei, iesirea din cartierul Drumul Taberei, zona Garii de Nord si Calea Grivitei, zona Cotroceni, dar si caile de acces in cartierele Giulesti si Crangasi”, au avertizat politistii de la Rutiera, scrie EvZ.

Lege incalcata de dragul lui Mazare Oficialii ministerelor Justitiei, Mediului si Turismului au gasit un mod de a introduce ordonanta de incredintare a plajelor: derogare de la actul normativ privind achizitiile publice. Plajele vor ajunge la hotelieri in cel mult o luna. Reprezentantii ministerelor Justitiei, Mediului si Turismului au gasit o varianta pentru ca actul normativ de trecere a plajelor in custodia primariilor sa devina legal prin ocolirea legii. Refuzul ministrului justitiei, Catalin Predoiu, de a semna ordonanta de urgenta lasa, potrivit legii, soarta plajelor la mana primului-ministru, Emil Boc, si semnala un prim conflict in interiorul guvernului. Predoiu a avut numai obiectii „strict tehnice”. El a precizat insa, ieri, pentru EVZ ca-si va pune totusi semnatura pe actul normativ, intrucat „obiectiunile” sale nu au fost legate de aplicarea practica a ordonantei, ci de aspecte „strict tehnice”. „Eu am avut obiectiuni de natura strict tehnica. Pentru ca ordonanta nu stabileste pe mana cui ajung plajele, fapt care rezulta din aplicarea legii. (...) La varianta propusa de initiator (Ministerul Turismului - n.r.), Ministerul Justitiei a avut o serie de observatii care au fost discutate cu initiatorul. Modalitatea tehnica de exploatare a plajelor propusa initial nu indeplinea conditiile de constitutionalitate. Initiatorul si-a insusit observatiile si a reformulat”, a intors-o ministrul justitiei, afirma EvZ.

Romani acuzati pentru fraude bancare Patru persoane, dintre care trei sunt, probabil, de origine romana, au fost puse sub acuzare de un tribunal din Fort Laudardale (Florida) pentru conspiratie in vederea comiterii de fraude cu carduri de credit, pentru detinerea unui dispozitiv pentru copierea datelor electronice, detinerea a peste 15 numere de carduri furate, utilizarea neautorizata a dispozitivelor electronice. Alexandru Dragomir (28 de ani), Iosif Raluca (35 de ani), Gabriel Mircea Staicu (41 de ani) si Vittorio Tarantino (32 de ani) risca pana la 15 ani de inchisoare, scrie Romania Libera.

MApN nu-si poate permite cumpararea avioanelor fara pilot Romania nu-si mai permite sa-si doteze armata potrivit programului stabilit anul trecut. Din cauza crizei economice care afecteaza tara si a reducerii fondurilor din bugetul de stat, Ministerul Apararii a renuntat sa mai cumpere cele doua avioane fara pilot, necesare trupelor din Afganistan, care costa aproximativ 1,5 milioane de euro, atribuirea contractului fiind blocata de mai mult de jumatate de an, in urma contestatiei firmei israeliene Elbit Systems. Potrivit agentiei de presa NewsIn, Ministerul Apararii Nationale nu poate preciza cand se va lua decizia atribuirii contractului, aceasta fiind conditionata de alocarea fondurilor necesare pentru cumpararea celor doua sisteme de avioane fara pilot. "Decizia privind atribuirea contractului se va lua numai dupa realocarea fondurilor necesare", declara oficialii ministerului, citati de Romania Libera.

Romania, locul 92 in topul mondial al libertatii presei pe anul 2008. Romania se afla pe locul 92, la egalitate cu trei tari din America Latina: Ecuador, Panama si Peru. Raportul Freedom House claseaza Romania pe locul zece intre tarile europene din fostul lagar socialist, fiind devansata de Bulgaria si Serbia, dar aflandu-se inaintea Republicii Moldova si Albaniei. Presa din Romania este partial libera, clasandu-se pe locul 92 in topul anual al libertatii presei, care cuprinde 195 de tari, realizat de Freedom House. Romania se afla, astfel, la egalitate cu Ecuador, Panama si Peru. In regiunea central si est-europeana, Romania este pe locul zece, inaintea Albaniei, Macedoniei, Ucrainei si Republicii Moldova, insa este devansata de tari ca Serbia, Croatia, Muntenegru si Bulgaria. Cristina Gusseth, presedintele Freedom House Romania, ne-a spus ca Romania "sta mai rau decat anul trecut in clasament, inregistrand scoruri mai slabe la capitolele legislatie si politic" si ca se indeparteaza de scorurile obtinute de tarile europene, dar apropiindu-se de statele care nu au aderat la UE. Cristina Gusseth a precizat ca inrautatirea situatiei presei din Romania se datoreaza faptului ca "economia romaneasca este prea saraca pentru a sustine o presa diversa", practic, este putina publicitate, si astfel pot aparea influente din zona economica, scrie Romania Libera.

Atentie internauti! Ministerul Justitiei pregateste inca o lege «Big Brother» Nici nu s-au stins bine dezbaterile din presa asupra Legii nr. 298 din 2008, denumita conventional ”Legea Big Brother”, si Ministerul Justitiei se grabeste sa propuna inca o lege menita sa sporeasca monitorizarea utilizarii internetului. Textul proiectului de lege a fost afisat pe site-ul ministerului la 29 aprilie 2009, solicitandu-se observatii pana la data de 28 mai 2009. Acest proiect de lege ar urma sa modifice dispozitiile unor articole ale Legii nr. 161/2003 si sa adauge unele texte noi. Proiectul de lege prevede incriminarea mai multor fapte comise prin utilizarea internetului, vizandu-i pe cei care publica ziare online sau bloguri, posteaza pe forumuri sau folosesc chatul, poseda sau administreaza site-uri de internet ori pur si simplu acceseaza unele pagini, si anume: Accesarea de materiale pornografice cu minori. Distribuirea sau punerea la dispozitia publicului de materiale rasiste sau xenofobe, scrie Gardianul.

Regia Nucleara din Severin, obligata la un contract pagubos de 60 de milioane de euro Baietii destepti din energie s-au reprofilat rapid dupa megascandalul contractelor de la complexurile energetice Rovinari si Turceni. Una dintre firmele acuzate la vremea respectiva ca ar fi luat energie la pret de nimic, Romelectro SA, este implicata acum intr-un alt scandal ce ar putea duce la falimentarea Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) din Mehedinti. Compania sustinuta din umbra de fostul ministru Dan Ioan Popescu este pe punctul de a intoarce o licitatie si de a obliga RAAN-ul sa-i dea un contract de peste 60 de milioane de euro, scrie Gardianul.

Expert criminalist: Vocea din filmul cu Eugen Preda batut si tinut de «mascati» este cel mai probabil a lui Bogdan Oprea Un expert criminalist a analizat, la solicitarea ziarului nostru, vocea care se aude pe inregistrarea video in care apare Eugen Preda tinut de cei doi luptatori ai SSPIR in timp ce este lovit de un civil. Expertul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-a spus, dupa analizarea de tip "forensic voice analysis", ca vocea este foarte probabil a lui Bogdan Oprea, patronul BGS. Specialistul a comparat, in analiza sa, vocea de pe acea inregistrare cu vocea lui Bogdan Oprea de pe o alta inregistrare, scrie Gardianul.

Cuantumul maxim al amenzilor date posturilor de radio si TV ar putea creste la 200.000 de lei Cuantumul maxim al sanctiunilor aplicate posturilor de radio si televiziune care incalca reglementarile audiovizualului ar putea fi marit la 200.000 de lei, a declarat presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Rasvan Popescu, scrie Adevarul. “Exista in acest moment, la Senat, un proiect de modificare a Legii Audiovizualului, care mareste plafonul amenzilor aplicate acestor institutii pentru incalcarea prevederilor Codului de reglementare a continutului audiovizual. Senatorii au dublat plafonul maxim, propunerea finala fiind de 200.000 de lei. Proiectul a fost adoptat in Comisia de cultura, arta si mass media, urmeaza votul in plen, apoi adoptarea legii de catre parlament, procedura care va mai dura cel mult o luna”, a precizat Popescu. Potrivit presedintelui CNA, prin marirea cuantumului amenzilor, se spera, printre altele, in diminuarea tendintei posturilor radio si TV de a specula pe marginea unor ipotetice dezastre pentru a-si mari audienta, precum si in abordarea mai temperata a unor astfel de stiri, relateaza Adevarul.

Ministrul Culturii face un ziarist de la Gandul cretin si mincinos Ministrul Culturii si Cultelor incearca sa retracteze afimatia potrivit careia Ionel Bratianu nu ar putea castiga alegerile prezidentiale. Paleologu s-a lansat, vineri, intr-un atac virulent la adresa ziaristului care a relatat continutul conferintei sale despre „pleasca”. Venind vorba de tipul de politician agreat de romani, Theodor Paleologu a adaugat ca nici Ionel Bratianu nu ar avea sanse astazi in alegeri: „Eu nu cred ca Ionel Bratianu, daca ar aparea acum, ar castiga in alegeri”. Afirmatia in cauza, citata de noi si de agentia de presa Mediafax, a fost, ulterior, retractata de Paleologu, care a declarat ca, in realitate, ar fi vrut sa spuna altceva. Vineri, la Brasov, Theodor Paleologu a refuzat sa raspunda unui alt ziarist al cotidianului Gandul, sustinand ca afirmatiile sale au fost radical modificate. Paleologu: - Ziaristul ala e ori cretin, ori rau intentionat, pentru ca dintr-o conferinta de doua ore, nu a luat decat un pasaj de 30 de secunde despre Bratianu. Si mai e si mincinos, fiindca nu a scris ce am spus eu, mi-a pus in gura o afirmatie pe care n-am facut-o, scrie Gandul.

Isteria mediatica scapata de sub control are serioase efecte economice sustine Alexandru Lazescu in comentariul intitulat Media, gripa si frica. Multi analisti sint deja de parere ca ea va afecta mai mult lumea decit boala insasi. Mexicul, deja afectat de criza financiara, a ajuns o tara aproape paralizata cu scoli inchise si servicii publice suspendate temporar. Costurile medicale aditionale, declinul previzibil al turismului, efectele negative asupra industriei alimentare si in general presiunea psihologica suplimentara indusa asupra populatiei deja traumatizate de criza economica, afecteaza practic fiecare tara de pe planeta. In aceste conditii o parte din mass media a inceput sa se intrebe, asa cum o face si cotidianul Financial Times, „cit de tare ar trebui sa strige o persoana responsabila intr-o sala de spectacole aglomerata: Posibil pericol de incendiu!”. Ca urmare, unele canale media au sarit in extrema cealalta, tinzind sa minimalizeze cu totul pericolul unei pandemii. Luind act si de sentimentul de satietatate tot mai pronuntat din opinia publica pentru acest subiect. In fapt gripa porcina, ca si criza financiara si economica intr-o buna masura, reliefeaza o dilema fundamentala pentru mass media internationale care se vad puse in situatia deloc de invidiat in care indiferent de atitudinea pe care o adopta risca sa-si erodeze credibilitatea. Ca si politicienii si autoritatile, de altfel. Daca premiza de plecare e aceea ca avem de a face cu o „gogoasa mediatica” atunci oamenii sint incurajati sa nu faca nimic. Ceea ce dupa caz poate fi bine, daca nu se intimpla nimic rau, sau, din contra poate fi un dezastru daca chiar ne vom confrunta cu o pandemie de proportii. Acum sau cu alta ocazie. Pe de alta parte, ideea ca mai bine exageram pericolul decit sa fim imprudenti poate fi benefica, daca la un moment dat asta salveaza vieti, insa si impactul economic risca sa fie semnificativ. Iata intrebari la care nimeni nu pare sa stie raspunsul cistigator. (Ziarul de Iasi)