Gripa porcina va lovi in valuri. Seful OMS avertizeaza ca, dupa o perioada de regres, gripa va lovi intr-un val fara precedent. Europa ar putea fi protejata in perioada verii, cand virusurile sunt mai putin agresive. Noul virus A/H1N1 al gripei porcine va lovi in valuri, avertizeaza expertii. In timp ce oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) spun ca in lunile urmatoare ar putea urma un val fara precedent, expertii europeni sustin ca Europa va fi pazita in perioada verii datorita faptului ca virusurile gripale sunt mai putin agresive. Intre timp, numarul cazurilor de infectie cu noul virus A/H1N1, confirmate in intreaga lume, a depasit 1.000, arata statisticile internationale, iar cel al deceselor a ajuns la 26, scrie EvZ.

Sandu Geamanu: Marian Tutilescu mi-a pus la dispozitie o masina pentru a identifica hotii masinii lui Becali. Sandu Geamanu va fi cercetat in stare de libertate, iar Tinel Niculae si Sorin Mihalache raman in continuare in arest preventiv, dupa ce judecatorii Tribunalului Bucuresti au confirmat decizia Judecatoriei sectorului 1. Magistratii Tribunalului Bucuresti au luat, ieri, in discutie recursul procurorilor impotriva deciziei instantei ierarhic inferioare care a decis ca Alexandru Ilie, zis si Sandu Geamanu, poate fi cercetat in stare de libertate si recursul celorlalti doi inculpati, Tinel Niculae si Sorin Mihalache, care au fost arestati preventiv de Judecatoria sectorului 1 pentru furt de autoturisme de lux, noteaza Gardianul.

Seful statului ne arata buzunarele goale: Abia acoperim cheltuielile curente. „Anunt public ca bugetul de stat al Romaniei are dificultati in momentul de fata sa asigure cheltuielile la care s-a angajat”, a declarat ieri presedintele Traian Basescu. Finantele au fost nevoite sa imprumute de la banci circa 27 de miliarde de lei in primele patru luni ale acestui an, de doua ori mai mult decat in tot anul trecut. Presedintele Traian Basescu a iesit ieri in fata presei si a recunoscut, pe un ton sumbru, ca Romania are probleme serioase cu banii, si ca, din aceasta cauza, Finantele trebuie sa se imprumute frecvent de la banci. Declaratia lui vine la mai putin de o saptamana dupa ce premierul Emil Boc a declarat ca Romania face eforturi pentru a plati pensiile si salariile bugetarilor, scrie Gandul.

Cat costa Duhul Sfant in Romania? Putini dintre noi isi imagineaza ca in Romania, tara in care aproape totul este de vanzare, se poate cumpara chiar si harul preotiei. si totusi, exista inalti prelati care nu se dau in laturi sa intermedieze accesul la Duhul Sfint, daca doritorul este om cu stare. Reporterii incognito ai Romaniei libere dezvaluie care sunt caile prin care se poate ajunge preot, rapid, ocolind canoanele si regulamentele Bisericii Ortodoxe Romane. Printre cei care s-au aratat dispusi sa-l ajute pe unul dintre jurnalistii sub acoperire sa devina preot este insusi Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie. Liderul spiritual al Dobrogei a intermediat inscrierea reporterului la Facultatea de Teologie a Universitatii de Stat "Ovidius" din Constanta in luna martie, desi trecusera deja sase luni de la inceperea scolii, noteaza Romania Libera.

Armistitiu fragil in razboiul salariilor profesorilor. Profesorii merg astazi la clase, insa teza la romana se amana pentru joi. Ceilalti sindicalisti si-au facut deja un calendar al protestelor. Sezonul grevelor anuntat de sindicalisti se amana, dupa acordul partial incheiat aseara intre guvernanti si profesori. Astfel, teza unica la limba si literatura romana - programata initial pentru astazi - va fi sustinuta joi, iar sindicalistii din invatamant se vor intalni, din nou, miercuri pentru a lua o decizie in privinta anuntatei greve, scrie EvZ.

Evolutia limbii romane pe net. „Y” in loc de „i”, „k” in loc de „c”, „j” in loc de „s” si un strop de engleza. Eliminam si vocalele si deja vorbim ca pe hi5. Filosofie, declaratii de dragoste si sfaturi practice pentru soferi – totul in limbaj codificat. Lipsa de comunicare dintre parinti si copii este un subiect vechi de cand lumea, dar cu atat mai valabil in ziua de azi. Specialistii ofera solutii, sustinand ca parintele trebuie sa invete sa vorbeasca pe limba adolescentului. Teroetic pare usor, avand in vedere ca limba ar trebui sa fie comuna. Practic, e mult mai greu decat s-ar crede. Sa presupunem ca un parinte ar intra pe contul de hi5 al copilului ca sa afle mai mult despre ceea ce-l intereseaza si ar gasi urmatorul text: “ehhhh Kte cEva Despr3 m3. Klit@tzil3 mele s3 vAd m@i muLt In Int3riOr dec@t L@ ext3rior !! decI treB sA st@I cev@ tImp Qu m3 K sA m@ qunOstI @s@ qum sUnt Qu Ad3var@t. In r3st.....z@Mb3sc m@i tOt tImpu...” Ar intelege ceva? Cu putina bunavointa textul devine limpede. Trebuie doar sa inveti niste reguli si sa uiti de altele. De exemplu, trebuie sa stii ca cifra 3 tine loc de litera “e”, ca “q” se poate citi si drept “c”, ca litera “k”, tine loc de silaba “ca”, iar litera “a” poate fi inlocuita foarte bine de semnul “@”, scrie Gandul.

Dublul asasin, sugrumat de frica. Marian Sas, detinutul care sambata trecuta l-a sugrumat pe George Ionut Nicolae, taximetristul brasovean, acuzat de uciderea a doua tinere, si-ar fi omorat colegul de celula „din joaca”. „Intre cei doi barbati a inceput, la un moment dat, un fel de joaca, dupa ce victima, Ionut Nicolae, care statea in patul de jos, a inceput sa isi impinga cu piciorul colegul «cazat» in patul suprapus, reusind chiar sa il dea jos”, a explicat pentru EVZ directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), comisarul Ioan Bala, noteaza EvZ.

Cum arata legea salarizarii unice: 1 medic = 1 criminalist, 1 profesor = 1 grefier. Functiile din politie se egalizeaza cu cele din armata. Astazi mai are loc inca o runda de discutii la Ministerul Muncii. Salariul medicului de clinica ar urma sa fie echivalat cu cel al unui expert criminalist si al unui asistent judiciar, printr-un proiect al legii de salarizare unica dezbatut ieri la Ministerul Muncii, impreuna cu partenerii sociali. La fel, profesorul cu gradul intai de liceu ar urma sa fie echivalat ca functie cu grefierul cu studii superioare, cu tehnicianul criminalist si cu ofiterul debutant. Functia de referent ar urma sa fie echivalata cu cea a agentului procedural sau cu a grefierului cu studii medii. Acestea sunt numai cateva dintre propunerile pentru echivalarea functiilor discutate la Ministerul Muncii, noteaza Gandul.

Drumurile din Romania vor ajunge ca in Vest cam in 130 de ani. Un studiu realizat de o companie de consultanta arata ca vor trece 130 de ani påna cånd infrastructura rutiera din Romania va ajunge la acelasi nivel ca in Europa de Vest, in cazul in care va fi pastrat ritmul actual de dezvoltare. Datele mai arata ca densitatea drumurilor autohtone este de 14 ori mai mica decåt in statele dezvoltate, scrie Gardianul.

Spitalele de boli infectioase se pregatesc pentru o eventuala pandemie de gripa porcina. Impartirea spatiilor din unitatile sanitare in zone de triaj, de control al infectiei si de tratament, dotarea sectiilor ATI din spitalele de boli infectioase si suplimentarea personalului medical sunt cateva masuri din planul de interventie al Ministerului Sanatatii, in caz de pandemie de gripa. "Romania are deja stabilit un plan de interventie pentru o eventuala pandemie de gripa, care va fi actualizat si adaptat in cazul in care Organizatia Mondiala a Sanatatii va ridica nivelul de alerta de la 5 la 6, cel maxim. Majoritatea masurilor prevazute in plan au fost deja luate pana acum sau, in unele cazuri, s-au demarat deja procedurile de indeplinire a acestora", au precizat surse din cadrul ministerului, noteaza Cotidianul.