Prevederile au fost introduse in textul Noului Cod Penal de o subcomisie parlamentara condusa de Victor Ponta si au iscat reactii puternice din partea mai multor organizatii nonguvernamentale. Intr-o scrisoare adresata marti membrilor parlamentului, respectivele organizatii atrag atentia asupra faptului ca amendamentele vor a ea efecte dezastruoase: interventiile medicale ce au ca scop salvarea femeilor insarcinate ar putea fi, practic, blocat

„O astfel de masura legislativa ar reprezenta un mare regres in garantarea unor drepturi fundamentale precum dreptul la viata, dreptul la sanatate, dreptul de a nu fi supus unor tratamente inumane sau degradante si dreptul de a nu fi discriminat pe criteriul sex”, arata semnatarii scrisorii, printre care se afla reprezentantii Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) sau ai Centrului Euroregional pentru Initiative Publice.

Legislatia actuala in materie de avort, articolul 185 din Codul Penal in vigoare, permite avortul efectuat pentru a salva viata sau sanatatea femeii insarcinate, indiferent de varsta sarcinii.

„Modificarile propuse de parlamentari vor putea duce la obligarea mamei romance de a naste, indiferent de situatie. Limitarea avortului la cele 24 de saptamani reprezinta limitarea unui drept al femeii”, puncteaza Ionescu.

Cititi articolul integral in Evenimentul Zilei.