Obama nu mai vrea ca pozele cu detinuti abuzati sa fie facute publice. Presedintele american, Barack Obama, incearca sa impiedice mediatizarea fotografiilor care ii infatiseaza pe soldatii americani abuzand prizonieri in Irak si in Afganistan. Purtatorul de cuvant al presedintelui a declarat ca Obama se teme ca publicarea unor asemenea imagini ar putea starni reactii violente impotriva armatei americane. Aceasta decizie marcheaza o schimbare radicala in atitudinea presedintelui, dupa ce luna trecuta acesta a fost de acord ca imaginile ce infatiseaza abuzurile de la Abu Ghraib si alte inchisori sa fie facute publice, scrie The New York Times.

Sculptura “Iisus in blugi” a fost inaugurata in Anglia. O biserica din East Sussex a inaugurat o statuie de bronz realizata de Marcus Cornish, denumita “Iisus in blugi”, care il arata pe Hristos ca pe un om al secolului al 21-lea. Parintele David Buckley a dezvelit o statuie de bronz de mai bine de doi metri, care a costat 35,000 de lire sterline, la scoala catolica Our Lady Immaculate and St Philip Neri, din Uckfield. Sculptura lui Cornish a fost finantata din banii lasati bisericii de Winifred Gregory, de 87 de ani, un membru al congregatiei care a murit anul trecut. Hristos poarta o pereche de blugi si o camasa unduita in vant, iar parul si barba sa sunt atent ingrijite si foarte la moda, scrie The Telegraph.

Jurnalista americana Roxana Saberi detinea o copie a unui raport iranian despre razboiul din Irak. Roxana Saberi, jurnalista americana de origine iraniana, retinuta in Iran sub acuzatia de spionaj in favoarea SUA, a fost eliberata marti. Dupa eliberarea acesteia, avocatul apararii a dezvaluit ca principalul motiv pentru punerea sub acuzare a Roxanei Saberi este ca aceasta detinea o copie a unui raport iranian confidential despre razboiul initiat de SUA in Irak. Saberi sustine ca a facut o copie "din curiozitate" pe cand lucra ca translator pentru o institutie care colaboreaza cu clericii de la guvernare. Documentul a fost principalul element folosit de procurori impotriva jurnalistei, alaturi de o vizita facuta de aceasta in Israel, un stat in care cetatenilor iranieni le este interzis sa intre, scrie Washington Post.

Nou masacru in Mogadishu. Luptatorii islamisti din capitala Somaliei, Mogadishu, au inaintat pana aproape de palatul prezidential, intr-una dintre cele mai violente ciocniri din ultimele luni. Luptele de miercuri au avut loc langa palatul prezidential din districtul Wardigley si in nordul orasului, in zonele Bondere si Karan. Fortele pro-guvernamentale s-au angajat in lupta cu trupele de gherila si se pare ca 25,000 de civili au parasit capitala. Surse spun ca guvernul se prabuseste si ca multe dintre trupele sale au trecut de partea rebelilor. Mogadishu a fost martorul a numeroase lupte de-a lungul anilor, dar aceasta pare sa se dea la un cu totul alt nivel, conform corespondentului BBC in Somalia.

Gorbaciov: Europa a irosit ultimii 20 de ani. Fostul presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov a declarat ca Europa a ratat ocazia oferita de caderea Zidului Berlinului acum 20 de ani pentru a crea o noua era de cooperare intre Est si Vest. Presedintele care a asistat la caderea Uniunii Sovietice a spus ca el si alti lideri mondiali au sperat ca prabusirea Zidului in 1989 va permite dezvoltarea Europei ca un model de securitate si pace pentru restul lumii, insa acest lucru nu s-a intamplat. "Am irosit ultimii 20 de ani. Nu am facut tot ceea ce trebuia sa fi facut. E pacat!" a declarat Gorbaciov, miercuri, la o conferinta de presa, in Moscova. De asemenea, acesta a criticat abordarea vesticilor, care sustin ca au castigat Razboiul Rece infrangand Uniunea Sovietica, in loc sa vada sfarsitul confruntarii dintre Est si Vest ca pe o decizie luata de comun acord inspre binele tuturor, scrie Reuters.

Gruparea terorista implicata in atentatele din Mumbai, camuflata in organizatie de binefacere. O grupare terorista scoasa in afara legii din cauza implicarii sale in atacurile din Mumbai, din noiembrie, a inceput sa actioneze in nord-vestul Pakistanului, unde desfasoara un program de intrajutorare pentru refugiatii din regiunea Swat. Fundatia FIF (Falah-i-Insaniat Foundation) ofera mancare, ingrijire medicala si transport pentru refugiatii care vor sa ajunga in districtul Mardan, unde autoritatile se zbat sa se adapteze unui aflux de mai bine de 500.000 de oameni. Dar, potrivit expertilor, oficialilor si chiar unora dintre membri, aceasta organizatie este de fapt o aripa a gruparii Jamaat-ud-Dawa, declarata ilegala de guvernul pakistanez in decembrie, anul trecut, dupa ce ONU a clasificat-o ca organizatie terorista, scrie The Guardian.