Cel mai vechi oras scufundat din lume isi va dezvalui secretele. Cu ajutorul unor echipamente extrem de sofisticate, care vor revolutiona arheologia subacvatica, specialistii britanici vor studia misterele orasului grec Pavlopetri, cea mai veche asezare scufundata cunoscuta pana acum. Orasul se gaseste la o adancime de 3-4 metri sub apa, in apropiere de coasta Laconiei (regiunea din sudul peninsulei Peloponez). Ruinele (dintre care o parte dateaza cel putin din anul 2800 i. Hr.) cuprind cladiri, curti, strazi si cripte, precum si 37 de morminte despre care se crede ca ar data din perioada miceniana (cca. 1680 – 1180 i. Hr.), noteaza Descopera.

Telescopul Hubble in plin proces de modernizare. Doi astronauti au parasit joi naveta spatiala Atlantis pentru a lucra la telescopul spatial Hubble, un observator ce i-a ajutat timp de 19 ani pe oamenii de stiinta sa inteleaga universul. Cei doi astronauti, John Grunsfeld si Andrew Feustel, in varsta de 50 si respectiv 43 de ani, vor repara telescopul si vor monta noi instrumente ce permit capturarea imaginilor unor obiecte formate inca de la aproximativ 500 de milioane de ani de la nasterea universului. Prima sarcina a astronautilor este inlocuirea camerei digitale din anii '90 ce este montata pe telescop cu una mult mai performanta ce este sensibila la lumina infrarosie si ultravioleta. Senzorii cu infrarosu sunt foarte importanti pentru capturarea imaginilor unor obiecte foarte indepartate ce ajung pe Pamant cu lungimi de unda modificate si de culoare usor rosiatica, fenomen asemanator cu sunetul ce se schimba pe masura ce un tren se indeparteaza din ce in ce mai mult de receptor, informeaza Reuters.

Expeditie de 10 saptamani in zona arctica a luat sfarsit. Trei exploratori britanici ce au indurat friguri groaznice si au dus lipsa de mancare s-au declarat usurati la sfarsitul unei expeditii de 10 saptamani in zona arctica. Miercuri, cu o saptamana inainte de data planificata pentru incheierea expeditiei, doua aeronave au aterizat pe gheata arctica pentru a ii lua pe oamenii de stiinta Pen Hadow, Ann Daniels si Martin Hartley. Acestia au efectuat in perioada petrecuta in aceasta zona masuratori ale stratului de gheata si spera ca datele stranse sa ajute la o intelegere mai buna a impactului pe care il are incalzirea globala in acea regiune. Un impediment intampinat de cei trei oameni de stiinta a fost un aparat radar ce trebuia sa masoare gheata de sub nivelul marii si un echipament de telecomunicatii ce trebuia sa trasmita datele obtinute care nu au functionat inca din primele zile ale expeditiei, desi in teste cele doua echipamente de ultima generatie functionau perfect, noteaza BBC.

ARN - punctul de start al vietii pe Pamant. Un chimist britanic a reusit sa descifreze secretele ARN-ului, pe baza caruia a aparut prima oara viata, acum 3,8 miliarde de ani, care ar fi evoluat ulterior in viata pe baza de ADN, asa cum o cunoastem astazi. Chimistul a rezolvat o problema ce le-a dat batai de cap oamenilor de stiinta ce incercau sa inteleaga punctul de start al vietii - cum acest complex macromolecular, obtinut prin polimerizarea unor nucleotide, s-a format spontan in conditiile vietii primitive de pe Pamant. Descoperirea, daca se dovedeste a fi corecta, ii ajuta pe cercetatori sa descifreze multe alte mistere despre originea vietii. De asemenea, ar oferi pentru prima data o explicatie viabila despre cum o molecula biologica purtatoare de informatii a evoluat pe cale naturala din substante chimice, informeaza New York Times.

Scandalul cheltuielilor alesilor afecteaza toate partidele. Toate partidele britanice au membri implicati in scandalul returnarii de cheltuieli ale deputatilor. "The Telegraph", a denuntat cazul, a publicat detalii cu privire la implicarea alesilor din Partidul Liberal-Democrat. In ciuda noilor dezvaluiri, dezbaterea parlamentara de ieri a fost dominata de disputa dintre cele doua mari partide. Liderul opozitiei, conservatorul David Cameron, a sustinut modificarea regimului si reducerea numarului de alesi, in prezent de 646. Conservatorii au fost implicati in acuzatii, insa Cameron a reactionat, cerandu-le deputatilor sai sa restituie banii, altfel vor fi exclusi din partid. Primul-ministru insusi are cheltuieli greu de explicat. Cazul ocupa buletinul de stiri politic si enerveaza profund opinia publica, avand in vedere natura cheltuielilor si lipsa de control. Cameron, care se afla in frunte in sondaje, a incercat ieri sa reduca noroiul care atinge partidul sau si a cerut in Parlament abolirea sistemului de subventii pentru comunicatii (de pana la 11.000 de euro pe an) si postarea pe internet a cheltuielilor, informeaza The Telegraph.

Un oficial de la Pentagon a furnizat informatii unui spion chinez. Un oficial de la Pentagon ce avea acces la informatii strict secrete a fost pus sub acuzare pentru spionaj in favoarea Chinei. Locotenent-colonelul in rezerva, James Wilbur Fondren, s-a predat autoritatilor miercuri dimineata si urmeaza sa fie judecat intr-un tribunal din Virginia. El este cea de-a 4-a persoana prinsa ca a furnizat informatii dupa ce anul trecut a fost demascata o retea de spionaj de origine chineza. Daca va fi gasit vinovat oficialul de la Pentagon risca o pedeapsa de 5 ani de inchisoare si o amenda de 250.000 de dolari, informeaza SkyNews.