Tichetele de vacanta au devenit motiv de galceava. Tichetele de vacanta s-au impotmolit inainte sa ajunga la consumatorii finali. Proiectul lansat cu mare fast de ministrul turismului, Elena Udrea, i-a invrajbit pe operatorii din turism si pe cei noua emitenti de tichete, care se bat acum pe cea mai mare portie din comisionul de 10%, impus prin lege. Miza e comisionul. In timp ce emitentii solicita pana la 6% din comision, operatorii de turism nu vor sa le dea mai mult de 2%. Udrea spune ca legea privind tichetele de vacanta, aflata in dezbatere la Camera Deputatilor, va fi modificata, iar comisionul perceput de emitenti va fi limitat, informeaza EvZ.

Dosarul "Marin Ceausescu": raportul autopsiei a disparut. Desi moartea lui Marin Ceausescu a fost anchetata si la Bucuresti, si la Viena, instrumentarea cazului ridica, dupa 20 de ani, noi si mari semne de intrebare. Un exemplu relevant il constituie absenta din dosar a celor doua rapoarte medico-legale, redactate dupa expertizele facute atat in Austria, cat si in Romania. Verdictul de sinucidere, dat de politia austriaca la scurt timp dupa ce corpul inert al fratelui fostului dictator a fost descoperit, pe 28 decembrie 1989, intr-o incapere din subsolul Ambasadei Romaniei la Viena, este pus la indoiala de avocata Suzanne Wolfe Martin. Angajata de guvernul roman sa caute conturile familiei Ceausescu, Suzanne Wolfe Martin sustine ca a vazut fotografii ale cadavrului lui Marin Ceausescu cu ocazia unei deplasari in capitala Austriei, in primele luni ale lui 1990, si ca el nu prezenta semnalmentele unei morti prin spanzurare, noteaza Romania Libera.

Politistul lui Becali povesteste cum i-a invatat pe hoti sa dea cu subsemnatul. Agentul Romulus Dumitrescu, politistul care a asistat la judecata hotilor lui Becali se considera nevinovat si spune ca nu a incalcat nici o lege. „In noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, dupa miezul noptii, am fost invitat de un prieten la un bar din Pipera. M-am dus acolo, iar in localul respectiv se aflau peste 40 de persoane. Singura persoana pe care o cunosteam era prietenul care ma invitase acolo (n.r. – unul dintre bodyguarzii lui Becali). Am stat de vorba cu prietenul meu la bar si l-am observat pe Gigi Becali. Era prima data cand il vedeam in realitate. In timpul acesta auzeam franturi de discutii pe care Gigi Becali si oamenii din jurul sau le purtau cu alte doua persoane. Din discutii rezulta ca acele persoane i-ar fi sustras masina si se rugau de Becali sa nu anunte politia, de frica sa nu intre in puscarie". Integral in Gandul.

Statul vrea sa garanteze credite ipotecare pe care tinerii nu au cum sa le contracteze. Garantarea de catre stat a creditelor contractate de tineri pentru achizitionarea primei locuinte - masura prevazuta de Guvern in cel de-al doilea plan anticriza - nu va avea niciun fel de eficienta, spun specialistii imobiliari. Asta pentru ca tinerii, in perioada de criza, nu dispun de mijloace banesti sau de bunuri pentru a deveni solvabili in obtinerea unui imprumut imobiliar sau ipotecar. „Tinerii nu sunt solvabili in fata bancilor in perioada de criza”, spune analistul imobiliar Radu Zilisteanu. Guvernul a anuntat, miercuri, ca statul va garanta imprumuturile contractate de tineri pentru achizitionarea primei locuinte, ca o modalitate de relansare a pietei de constructii, scrie Gardianul.

Hainele politistilor: veston de 400 lei si bocanci de 300 lei. Firmelor abonate la bugetele pentru uniformele ministerelor de Interne si Apararii li se pregateste din nou hrana regeasca: in cateva saptamani se va da startul licitatiilor pentru achizitiile de echipament. Preturile la care angajatii MAI si MApN cumpara echipamentele sunt, oficial, mici: un veston pentru jandarmi costa 142 de lei, dar un jandarm in activitate ne-a declarat ca plateste circa 400 de lei. Anual, fiecare politist, militar sau jandarm primeste intre 2.000 si 2.300 de lei pentru echipament, bani dati de ministere si care ajung in buzunarele catorva firme, scrie Romania Libera.

Exceptiile lui Sarbu de la legea unitara bugetara, respinse de Boc. Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a propus miercuri in Guvern ca 11 institutii cu venituri proprii sa nu fie incluse in legea salarizarii unitare a bugetarilor, potrivit unei note, insa premierul Boc a respins propunerea. In Nota privind stadiul elaborarii proiectului legii de salarizare unitara a bugetarilor, prezentata de ministrul Muncii Marian Sarbu, in sedinta de Guvern de miercuri se arata ca oficialul a propus ca „personalul din institutiile publice finantate integral din venituri proprii, ca si autoritatile administrative autonome, sa nu fie cuprinse in proiectul de Lege de salarizare unitara, urmand ca salarizarea acestuia sa se realizeze ca si in prezent, prin negociere, in baza contractelor colective de munca, dupa caz, respectiv potrivit prevederilor legale din actele normative de organizare si functionare”, noteaza Cotidianul.

Tineretul roman: viitorul tarii e „negru”, traiul bun e in alta parte. Pentru tinerii Romaniei, viitorul nu suna bine deloc. Mai pesimisti decat parintii si bunicii lor, majoritatea romanilor cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani sunt convinsi ca tara se indreapta intr-o directie total gresita. 70% dintre tineri sunt de parere ca nu-i asteapta nimic bun pe plaiurile mioritice, spre deosebire de 60% dintre adulti. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB), la comanda Ministerului Tineretului si Sportului. Cercetarea a fost realizata in perioada 6-10 mai, pe un esantion de 2.004 persoane, scrie EvZ.

Portretul eurodeputatilor romani, facut de colegii din PE: mai putin inteligenti, cu o politica imperialista si cu probleme in justitie. O rezolutie votata in unanimitate prin care se cere Bruxelles-ului sa „inghete” banii europeni destinati Romaniei, atacuri directe la adresa nivelului de inteligenta al europarlamentarilor romani si, nu in ultimul rand, acuze la adresa Bucurestilor care ar promova o politica imperialista fata de Republica Moldova. Acestea sunt doar cateva dintre caile de atac pe care mai multi parlamentari din alte state membre le folosesc impotriva propriilor colegi din Legislativul de la Strasbourg doar pentru simplul fapt ca sunt romani sau bulgari. Motivul pentru care recurg la astfel de strategii este lesne de inteles: campania pentru euroalegeri este la inceput – iar Bucurestii si Sofia au fost deseori folosite ca exemple negative pentru a influenta opinia publica, iar in unele state, europarlamentarele se suprapun sau premerg alegerilor la nivel national, noteaza Gandul.

«Abrambureala», in vizorul tinerilor. Ministrul tineretului ataca decizia de reducere a orelor de sport. Ministrul Tineretului si Sportului reclama ilegalitatea comisa prin diminuarea orelor de sport din orarul scolar. O cercetare sociologica a MTS a scos in evidenta faptul ca tinerii prefera sa munceasca in Romania, iar cei care vor in strainatate au taiat din preferinte SUA, Spania si Italia. Cariera si banii raman in topul dorintelor, noteaza Gardianul.