Dosarele marii coruptii, la judecata de apoi Promisiunile de combatere a marii coruptii prin sentinte de condamnare descurajante, facute Comisiei Europene de Romania, nu au fost onorate decat cu rare exceptii. Cotidianul va prezinta o scurta radiografie a traseului sinuos prin instante urmat de cateva dosare de coruptie, cazuri cu mare impact mediatic.

Capitala a fost impadurita in exces cu indicatoare rutiere Inflatie de indicatoare rutiere s-a produs in ultimii doi ani pe strazile Capitalei. Dintre ele, cele mai des intalnite sunt cel de „oprirea interzisa”, interdictie urmata in top de cel al stationarii sau al parcarii. Sunt strazi unde discurile cu insemne au fost montate pe fiecare stalp, mai dese decat sunt iarna ornamentele de Craciun. In schimb, locurile unde ai putea opri sau parca legal sunt din ce in ce mai putine. Desi Codul rutier prevede ca un semn de circulatie care interzice oprirea si care are dedesubt sageata dubla este valabil 50 de metri in fata si 50 de metri in spate, autoritatile locale au decis sa monteze cate un asemenea indicator la distante si mai mici. De exemplu, pe strazile Caraiman si Basarabia, indicatoarele de acest gen sunt unul dupa altul, pe fiecare stalp. La fel si pe Strada Izvor, care se coboara de la Ministerul Apararii pe langa Palatul Parlamentului, soferii sunt avertizati sa nu opreasca din 30 in 40 de metri, si chiar mai putin, desi semnele sunt foarte vizibile si nu ascunse de frunzis, relateaza Cotidianul.

Mihai Traistariu, care se clasa pe locul patru la editia din 2006 a competitiei europene, spune ca a fost una stearsa, lipsita de spectaculos: „Elena nu a avut acea stralucire pe scena. Nu a impresionat nici prin show, nici prin voce. Eu nu pot sa-i reprosez nimic, insa, asa cum am vazut-o din fata televizorului, a fost stearsa, parca nici nu a contat in concurs. Din pacate romanii nu inteleg ce inseamna spectacol. Trebuie sa ai acel ceva, cum a avut Luminita cand a cantat cu Sistem cu acele butoaie, cum am avut eu trilurile la „Tornero”. Ma asteptam la ceva fantastic, la cata publicitate i-au facut show-ului, cu tronul acela, cu tematica. Si cand colo - au invartit tronul ala de doua ori, Elena a urcat si a coborat din nou si gata, nimic grozav. Si Moldova a avut un spectacol mai bun decat noi, chiar mi-a placut, am si votat-o pe cantareata. Competitia a fost extrem de mare. Au fost voci foarte bune, ca cea a concurentei din Marea Britanie sau Malta. Elena a fost eclipsata din start”, a spus Mihai Traistariu, relateaza EvZ.

Spionajul, noua obsesie a romanilor Gelozia si teama de a fi furati ii fac pe tot mai multi dintre conationali sa apeleze la aparatura moderna de urmarire si la detectivi particulari. Verificarea amanuntita a viitorilor parteneri sau membri de familie a devenit deja obisnuinta printre persoanele cu o stare materiala deosebita. Unii apeleaza la detectivi particulari, dar cei mai multi - la aparatura de spionaj de pe internet. De aceea, softurile de mii de euro pentru ascultarea convorbirilor telefonice, microfoanele-spion, pixurile care filmeaza cu sunet si alte asemenea gadgeturi au devenit nelipsite din arsenalul romanilor gelosi sau al patronilor banuitori, scrie EvZ.

Ipotetic suntem inca pe drum, dar ne hatanam de parca am face un traseu off-road. Asfaltul a disparut de mult de sub roti si, in curand, dam si de o capita de fan. Latra cainii in jur si se aud caraind gaini. Ai putea sa juri ca esti pe un drum cat se poate de prost de la tara. Totusi, placutele agatate de gard te contrazic. Suntem in Bucuresti, sectorul 6. Cartierul Giulesti – Sarbi. Inaintam precaut pe Calea Giulesti si intram pe Strada Caramidariei. Un automobil care nu e de-al locului atrage imediat atentia. Proprietarul unei carciume ne intreaba daca ne-am ratacit. Ii spunem ca suntem in cautarea celei mai proaste strazi din Capitala. Raspunde aproape cu mandrie: „Daca vreti sa faceti un top al celor mai distruse strazi din Bucuresti, asta este clar pe locul unu!”. Pe langa faptul ca nu este asfaltata, strada Caramidariei prezinta multe alte pericole. De cativa ani se lucreaza la canalizare, iar unde nu este groapa sapata de muncitori, dai de dambul creat de pamantul excavat. Carciumarul spune ca asteapta de zeci de ani sa ajunga civilizatia si pe strada lui, dar ca muncitorii care lucreaza la canalizare ii sunt si muma si ciuma, relateaza Gandul.

Silviu Prigoana – campionul „hingherilor de masini“ din Bucuresti Ridicarea masinilor parcate ilegal s-a extins in toata Capitala, cu exceptia sectoarelor 4 si 5. Soferii transformati in pietoni se plang ca in Bucuresti nu sunt locuri suficiente de parcare si ca li se iau bani degeaba, edilii sustin ca „ridicatorii” lucreaza doar pentru binele public. Exemplul clasic – Silviu Prigoana. El este un expert in materie, fiind campionul „hingherilor de masini” din Capitala. Anul trecut, firma sa a ridicat 5.000 de autovehicule. Omul de afaceri e constient ca aceasta activitate prezinta riscuri pentru politician: “Evident ca este o actiune nepopulara. Asta ca sa va dati seama ce tarie de caracter am. Eu am inceput sa ridic masini inainte de alegeri, si am obtinut totusi voturile cetatenilor din sectorul 3. Vad ca acum au aparut fel de fel de intelectuali prin toate sectoarele care vor sa faca acelasi lucru. Da' inainte de alegeri de ce nu au facut-o? Le-a fost frica”, a spus Prigoana, relateaza Gandul.

Rusii fac scenarii pentru dezmembrarea Romaniei Intrarea in NATO si in UE nu reprezinta o garantie a securitatii absolute pentru tara noastra. Analisti si strategi rusi simuleaza pe calculatoare evolutii apocaliptice pentru regiunea in care ne aflam, iar asemenea “eseuri tactice” ajung apoi pe mesele politicienilor. Dupa opinia lui Andrei Safonov, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana si Ucraina fac jocurile in zona, fiecare cu ponderea ei. UE are un rol tot mai evident, iar Ucraina ar putea profita de unele situatii geopolitice nou-create. In acest context, Romania ar deveni tot mai expansionista si ar ataca pe doua fronturi: spre teritoriile istorice din Ucraina si spre R. Moldova. De aceea, ar fi necesara revenirea Rusiei, singura speranta si pentru Transnistria. Dezmembrarea Romaniei este “un scenariu incorect politic, dar necesar”. Procesul ar fi acelasi ca in cazul Iugoslaviei, al Cehoslovaciei sau al URSS. Budapesta ar lua Transilvania, iar Chisinaul si-ar subordona Iasii. Numai asa s-ar putea rezolva tensiunile din sud-estul Europei, scrie Gardianul.

Dan Zamfirescu: Vadim, implicat in «Osanda la Moarte», complotul americanilor impotriva lui Ceausescu Vadim Tudor, implicat in compromiterea lui Ceausescu de catre americani. Unul dintre slujitorii credinciosi ai „Geniului din Carpati“ a pus umarul la discreditarea liderului comunist. Omul care o canta pe analfabeta Elena Ceausescu, pion intr-o operatiune instrumentata de la Washington impotriva conducerii de la Bucuresti. Aproape incredibil. Scenariul, numit “Osanda la moarte”, a fost lansat de catre profesorul Dan Zamfirescu. In opinia sa, Washingtonul nu-l putea indeparta pe liderul comunist de la putere din cauza prieteniei cu Israelul. Istoricul Dan Zamfirescu, un erudit de altfel, este cunoscut datorita operei sale, a declaratiilor spectaculoase, dar si pentru faptul ca a colaborat cu Securitatea. Partea “cea buna”, cum a incercat sa ne convinga el in urma cu trei ani, cand spunea: „Am colaborat cu acea parte a Securitatii care a fost structura de rezistenta a natiunii romane”, relateaza Gardianul.

Doi ani de studiu intr-unul singur, note confidentiale, posibilitatea ca elevii sa nu mai faca ore de religie – acestea sunt doar cateva dintre propunerile specialistilor in domeniul educatiei pentru reformarea sistemului. Un pachet de opt proiecte de legi prezentat de mai multe asociatii din domeniul educatiei, in parteneriat cu Blocul National Sindical, aduce numeroase schimbari in sistemul de invatamant romanesc. Potrivit proiectului Legii invatamantului preuniversitar, elevii pot decide sa nu frecventeze orele de religie, dar cu solicitarea scrisa a parintilor. De asemenea, ei pot solicita ca notele lor, inclusiv rezultatele de la sfarsit de ciclu scolar si la evaluarile tip bacalaureat, sa fie confidentiale. O noua disciplina – Tehnologia Infomatiei si Comunicarii – a fost introdusa optional la clasele I-IV si obligatoriu la clasele V-XII. Asociatiile mai propun ca elevii cu ritmuri rapide de invatare sa poata promova doi ani de studii intr-un an scolar la materiile unde dovedesc accelerare a invatarii, prin examinarea cunostintelor si abilitatilor de catre comisii de specialitate organizate de inspectoratele scolare, afirma Romania Libera.

Economia Romaniei goneste spre prapastie. Economia romaneasca a suferit o scadere dramatica in primul trimestru din acest an, de 6,4%, prima din ultimii noua ani si a cincea ca amploare la nivelul Uniunii Europene, pe fondul crizei mondiale si al lipsei de masuri din partea autoritatilor. In vreme ce in tarile occidentale, bancile centrale au redus puternic dobanzile, iar autoritatile au adoptat o serie de masuri fiscale pentru stimularea cererii si, implicit, pentru atenuarea scaderii economice, in Romania, Guvernul inca nu a luat vreo masura care sa sprijine companiile, din contra, chiar le-a marit povara fiscala, iar BNR a relaxat prea tarziu politica monetara, scrie Romania Libera.