Teza unica, gresita iarasi de „armata” de inspectori. Dupa eroarea din teza la romana si demisiile celor care au elaborat subiectele, proba la istorie nu a fost ferita de o alta „inadvertenta”. Istoria se repeta. Dupa ce in subiectul tezei la limba si literatura romana, de acum doua saptamani, inspectorii au incurcat personajele lui Caragiale din schita „Triumful talentului”, profesorii de istorie au avut ieri surpriza neplacuta sa constate ca nici ultimul examen al elevilor de clasa a VIII-a nu a scapat de stangacia mai marilor de la minister care elaboreaza enuntul tezelor. Din fericire, subiectele s-au transmis corect la clasa, dupa ce Ministerul Educatiei a dat o erata, scrie EvZ.

DIICOT a inceput ancheta "in rem" in dosarul concesiunilor din Marea Neagra. Controversata afacere Sterling a intrat in atentia procurorilor DIICOT, care au declansat o investigatie "in rem" referitoare la modul in care statul romån a concesionat resursele minerale din platforma Marii Negre. Aceasta, dupa ce ANRM a acuzat Sterling de faptul ca ar fi exploatat zacamintele in cauza fara a avea autorizatiile de mediu, de constructie si de desfasurare a activitatii. In acelasi timp, fostul si actualul premier transeaza in instanta disputa legata de faptul ca, referitor la acest contract, Emil Boc l-a acuzat pe Calin Popescu Tariceanu de prejudicierea statului romån, scrie Gardianul.

Ministrul Mediului baga taxa auto din toamna: „Mi-am luat-o din cauza voastra”. Nicolae Nemirschi despre initierea taxei auto si rolul presei: ”Mi-am luat-o gratuit, din cauza voastra, ca ati venit cu presiunea pe mine”. Limita europeana de noxe - 120 grame, la noi ar putea fi 150 grame. Proiectul intra in dezbatere publica pana in luna iulie. Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi a declarat intr-un interviu acordat Mediafax ca lucreaza la elaborarea unei legi pentru taxa auto, astfel incat sa evite importurile de masini second hand Euro 1 sau mai vechi de 10 ani, urmand ca proiectul sa fie supus dezbaterii publice pana cel tarziu la sfarsitul lunii iulie. „Cine isi face ganduri ca isi va lua second-hand din 2010 sa stie totusi foarte clar ca va plati exact cat iese pe teava. Nu ma mai intereseaza de care Euro. Se plateste carbonul care iese pe teava. Vom avea o limita acceptabila. Tinta Europei este de 120 de grame, nu stiu daca vom putea avea 120, o sa luam o limita - nu stiu cat o sa fie, poate 150, poate 170 - iar orice gram peste se plateste. Si, ca in Franta, daca esti sub, mai primesti si un bonus”, a explicat Nemirschi, scrie Gandul.

Generalul Vlad santaja scriitori. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sustine ca fostul sef al Securitatii a provocat suferinta mai multor persoane. Generalul-colonel Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii comuniste, este acuzat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) de politie politica. CNSAS sustine ca ofiterul a incalcat mai multe drepturi si libertati fundamentale ale omului in ceea ce ii priveste pe scriitorul Ion Caraion, pe poeta Ana Blandiana si pe disidentul Vasile Paraschiv, scrie Adevarul.

Avocatii contesta decizia lui Chiliman de vanzare a autovehiculelor nerevendicate in 30 de zile. Decizia Consiliului local al sectorului 1 din Capitala de ridicare si valorificare, in termen de 30 de zile, a masinilor stationate neregulamentar este criticata de avocati. Acestia sustin ca nu este nicio lege care permite valorificarea acestor vehicule confiscate, in timp ce Prefectura Capitalei sustine ca nu-i nimic in neregula cu aceasta decizie. Senatorul Iulian Urban spune ca masura este folosita pentru efectul psihologic, ca sa-i sperie pe soferi sa se conformeze sau sa plateasca amenzile, scrie Gardianul.

Toxicomanii, aruncati de autoritati in bratele heroinei. Centrele de adictie mai pot asigura tratamentul dependentilor de droguri doar pana in iunie. Fondurile sunt blocate, iar o decizie privind soarta centrelor intarzie. Zeci de mii de consumatori de heroina, care beneficiaza in acest moment de tratament cu metadona, se vor intoarce, peste aproximativ doua saptamani, in bratele viciului. Asa avertizeaza specialistii care lucreaza in centrele de adictie - subordonate pana nu demult Agentiei Nationale Antidrog (ANA) si in privinta carora autoritatile intarzie sa ia o decizie, scrie EvZ.

Moartea Vasilicai: blestemul mineriadei de la Costesti. Psihologii sustin ca arestarea lui Constantin Cretan a creat un dezechilibru in familia fostului lider al minerilor. Vasilica, pe atunci in varsta de doar 9 ani, ar fi fost cea mai afectata.Prietenele Vasilicai spun ca fetita nu le-a vorbit niciodata despre arestarea tatalui sau, iar profesorii au incercat sa o menajeze in cei trei ani. Trupul neinsufletit al fetitei de 13 ani care s-a otravit marti cu peste o suta de pastile pentru diabet a fost adus, ieri, acasa, la Rovinari. Peste doua sute de persoane, rude, colegi sau vecini au venit la capataiul copilei pentru a-i aprinde o lumanare. „Doamne, mi-a murit fetita“, au fost singurele cuvinte pe care Cretan le-a putut spune, ieri, plangand in hohote, scrie Adevarul.

Codul penal Predoiu & Ponta sau cum sa scapi legal de puscarie. Incepand cu anul 2011, majoritatea infractiunilor vor fi mai bland pedepsite. Anii de inchisoare prevazuti pentru infractiuni grave - precum violul, furtul calificat sau darea de mita – vor fi redusi chiar la jumatate. Acestea sunt prevederile noului Cod penal, pe cale de a fi adoptat prin asumarea raspunderii de Guvernul Boc. Este vorba de varianta adoptata de subcomisia parlamentara de specialitate, coordonata de deputatul-ministru Victor Ponta. Conform Codului Predoiu & Ponta, furtul simplu este sanctionat cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, fata de inchisoarea de la unu la 5 ani, conform codului actual. Furtul calificat - savarsit adica intr-un mijloc de transport in comun, in timpul noptii, de o persoana mascata, deghizata sau travestita, prin efractie, escaladare sau prin folosirea unei chei, prin scoaterea din functiune a sistemului de alarma ori de supraveghere - se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani (fata de 3-15 ani - prezent), scrie Gandul.

Detinutii, oferiti prin mica publicitate amatorilor de forta de munca ieftina. Bratele a mii de detinuti de pe intreg cuprinsul tarii sunt oferite, la pret redus, amatorilor de forta de munca ieftina. Conducerile puscariilor, in cautare de resurse financiare, nu au ezitat sa publice inclusiv anunturi de mica publicitate prin care-si fac cunoscuta oferta de lucratori in zeghe. Pentru a-si gasi clienti, Penitenciarul de Maxima Siguranta (PMS) Iasi foloseste atat propriul website, cat si mica publicitate din ziarele locale. "Practicam preturile cele mai mici de pe piata muncii si serviciile noastre se adreseaza atat persoanelor juridice, firme si societati, cat si persoanelor fizice. Daca cineva are nevoie, de exemplu, de zece oameni la prasit porumbul, noi putem sa-i punem la dispozitie personalul necesar. Si detinutii sunt interesati sa munceasca, pe de o parte, pentru ca li se reduce pedeapsa, iar pe de alta parte, pentru ca ei castiga un salariu bunicel", a spus Marius Vulpe, directorul PMS Iasi, citat de Romania Libera.